Maskara za fatalan pogled

by | 19 aprila, 2009

 

Čak i žene koje se retko šminkaju, gotovo uvek stavljaju maskaru, jer ona naglašava oči i pogled čini zavodljivim. Da biste imali lepe trepavice, dovoljna je dobra četkica i poštovanje nekoliko pravila nanošenja maskare. Evo šta treba da radite!

 

maskara

 

UVIJAČ ZA TREPAVICE

Trepavice, prvenstveno, imaju zaštitnu ulogu. Međutim, dame su vremenom otkrile da ih ako su duge, uvijene, guste i sjajne, čine privlačnijima. Ukoliko su vam trepavice prirodno takve, prava ste srećnica, a ako nisu – ne brinite. Pomoću uvijača i kvalitetne maskare, i vi možete imati fatalan pogled. Trepavice se uvijaju pre nanošenja maskare. Uvijačem treba uhvatiti deo blizu korena trepavica, presu uvijača zatvoriti i ostaviti tako petnaest sekundi. Možete uvijač prethodno ugrejati fenom kako bi trepavice duže ostale uvijene.

 

maskara

 

ČETKICE “NOVE GENERACIJE”

Kozmetičke kuće se utrkuju da proizvedu što bolju i efektniju maskaru. Ovaj preparat dekorativne kozmetike mora da ispuni različite zahteve, u zavisnosti od tipa trepavica. Maskara treba da uveća volumen, produži ili uvije trepavice, te da njihovu boju učini intenzivnijom. Na tržištu postoje četkice najrazličitijih oblika – ravne, blago uvijene, ovalne, špicaste, sa tankim, debelim ili L dlačicama, sa dlačicama u ravnom nizu ili raspoređenim u obliku spirale… Oblik četkice bitan je faktor u oblikovanju trepavica. Četkica novije generacije, kojom se postiže veći volumen, jeste ona sa gustim dlačicama i uspravno postavljenim češljićima. “Chanel” je, na primer, ovu četkicu fantastično iskombinovao sa bojom napravljenom od mikroceluloznih kuglica, voska i polimera. Efekat uvijenih trepavica postiže se pomoću maskare sa poprečno postavljenim elastomernim dlačicama, koje uvijaju trepavice ka gore i savršeno ih razdvajaju. “Diorova” maskara ima ovakvu četkicu, a sadrži i boju sa kuglicama salicilne kiseline i polimere sa efektom produžavanja. Ako želite četkicu za precizno i brzo nanošenje maskare, pronađite onu u obliku kugle, koja će obuhvatiti čak i najkraće trepavice, uviti ih, razdvojiti i produžiti. Ovakvu maskaru u svom asortimanu ima “Givenchy”. Najsavremenija maskara svakako je ona koja ima vibrirajući aplikator sa mini-baterijama, a koju u svojoj ponudi ima “Lancome”. Pritiskom na dugme, četkice se blago pomeraju, tako da boja efikasnije prekriva svaku trepavicu od korena do vrha, te ih čini gušćim i dužim.

 

maslkara

 

KAKO ODABRATI BOJU

Crna, klasična boja maskare, “produbljuje” pogled i u odličnom je kontrastu sa očima. Međutim, za osobe sa svetlijom kosom i bledim tenom, kojima je dovoljno da samo blago naglase trepavice, idealna je braon maskara. Maskare u boji više su stvar mode – obično se koriste u kombinaciji sa određenim stajlingom ili bojom očiju. Tako plava maskara ističe plave oči, dok je ljubičasta maskara idealna za zelene ili braon oči. Da vaš mejkap, ipak, ne bi bio suviše šaren, naš savet vam je da najpre nanesete crnu maskaru, a onda samo vrhove trepavica istaknete bojom.


maskara

 

TEHNIKA NANOŠENJA

Izuzetno je važno pravilno nanošenje maskare. Osnovno pravilo glasi: trepavice počnite da mažete od samog korena ka vrhu. Podignite kapak i blago pritisnite četkicu na koren trepavica. “Diorov” šminker tvrdi da ako se maskara pravilno nanese pri korenu trepavica, one će odmah izgledati gušće. Poluzatvorenih očiju povucite četkicu ka vrhovima trepavica, tako da se one blago saviju. Prilikom sušenja boje, fiksiraće se i oblik trepavica. Na donje trepavice nanesite što manje maskare. Šminkeri savetuju i da prvi sloj maskare nanesete pre nego što namažete senku. Kad nanesete senku, premažite trepavice drugim slojem maskare. Ako se ulepe, razdvojte ih češljićem pre nego što se maskara osuši.

 

maskara

 

SKIDANJE MASKARE

Maskaru obavezno skinite pre spavanja kako vam se, tokom noći, trepavice ne bi izlomile. Mada se maskara teško skida, pogotovo ako je vodootporna, izbegavajte da jako trljate oči. Umesto toga, pronađite efikasno sredstvo za skidanje vodootporne šminke. Kuglicom vate, prethodno natopljenom mlekom za skidanje šminke, nežno pređite nekoliko puta preko oka. Na kraju povucite vatu od korena ka vrhovima trepavica i očistite ih još jednom odozdo. Najnovije dostignuće u svetu kozmetičke industrije danas je vodootporna “Clinique” maskara, koja može da se skine bez preparata. Dovoljno je da se umijete toplom vodom i ona će nestati sa trepavica. Dok ne nabavite ovu “magičnu” maskaru, napravljenu od specijalnih polimera i želea, sa vrlo malo voska, pažljivo birajte preparat za skidanje šminke. Potražite onaj koji, osim što skida boju, ima i umirujuće dejstvo, te sadrži sastojke za negu, kao što su pantenol ili vitamini.

 

maskara

 

Tekst: Violeta Komazec; Foto: Dreamstime, Mladen Sekulić

 

 

Tagovi: