Tajne savršenog mejkapa

by | 19 aprila, 2009

 

mejk-ap

 

Da biste izgledali poput dama sa crvenog tepiha, poslužite se trikovima njihovih stilista. Prikupili smo za vas savete profesionalnih šminkera, a na vama je da ih isprobate. Nemojte se obeshrabriti ako vam odmah ne uspe u potpunosti. Za sve, pa i za vešto ulepšavanje, potrebna je vežba. Ali, zato, kad prođete kroz ovu malu školu šminkanja, problemi tipa “razlivanje ruža”, neprirodna boja tena ili nepravilno izvučena linija na gornjem kapku – postaće prošlost.

KRUPNE OČI

Povezivanje tačkica Svi znamo koliko je teško krejonom ili ajlajnerom napraviti pravilnu, ravnu liniju na gornjem kapku. Šminkeri savetuju da, počevši od spoljašnjeg ugla oka, olovkom za oči iscrtate tačkice jednu za drugom, i to što je bliže moguće korenu trepavica. Kad ih povežete, dobićete neverovatno pravilnu liniju.

 

Prirodna tekstura Pre nego što na svoju kožu nanesete korektor, zagrejte ga između dlanova – toplota će ga blago rastopiti i učiniti da nanesena tekstura izgleda prirodno. Na deo oko podočnjaka nanesite tri tačkice korektora, od unutrašnjeg ka srednjem delu oka, zatim ga tapkajte domalim prstom dok se ne izjednači sa kožom.

 

Postojanost senke Senka će biti dugotrajnija ako četkicu za nanošenje pokvasite pre nego što njome pređete preko senke. Boja na taj način postaje intenzivnija i postojanija. Pazite samo da se na četkici nije zadržala neka druga nijansa!


Smokey eyes Da biste postigli ovakav izgled, protrljajte vrh olovke kako biste je zagrejali, a zatim nanosite tačkicu po tačkicu ispod gornjih i donjih trepavica. Umočite štapić sa vatom u kremu za oči i njime zamažite linije.

Pogled srne Osvežite pogled trunčicom svetlozlatne kremaste senke, nanoseći je na unutrašnje uglove oka. Tako će vam oči na svetlu izgledati sjajnije.

 

Dugotrajnost ajlajnera Da biste izbegli “nestajanje” ajlajnera, pređite preko njega tankom četkicom umočenom u senku slične nijanse.

 

Skidanje šminke sa očiju Bilo da koristite vodootpornu ili običnu šminku, uvek koristite preparate za skidanje vodootporne šminke. Oni se obično sastoje od ulja i vode – ulje skida šminku, a voda uklanja masnoću, pa tako čine savršenu kombinaciju. Da ne biste previše trljali i iritirali nežnu kožu oko očiju, kada nanesete sredstvo za uklanjanje šminke, ostavite ga da deluje bar pet sekundi, a zatim nežno pređite jastučićem za skidanje šminke preko kapka.

SAVRŠEN TEN

Za prirodan izgled Pomešajte korektor sa kremom u odnosu jedan prema tri. Ovu smesu možete naneti na celo lice. Lako se meša sa prirodnim tonom kože i daje savršen izgled.


Maskiranje nedostataka Ako na licu imate izraženu flekicu, bubuljicu ili neku drugu nepravilnost, natopite štapić sa vatom kapima za oči i ostavite ga u frižideru pola sata. Nakon toga držite ga na problematičnom mestu oko minut. Kada se osuši, uzmite tanku, tvrdu četkicu (čija je površina manja od problematičnog mesta) i njome nanesite korektor kružnim pokretima, kako se ne bi isticala razlika. Sačekajte da se osuši, pa nanesite još jedan sloj korektora i, najzad, nežno utapkajte puder u prahu.

 

Prikrivanje ožiljaka Ožiljak ćete najefektnije prekriti korektorom koji je za nijansu svetliji od vaše kože. Koristite sintetičku četkicu sa oštrim vrhom kako biste popunili sam ožiljak, ali pazite da pri tom ne prelazite njegove ivice. Ukoliko je ožiljak ispupčen, odaberite korektor koji se slaže sa vašim tenom i utapkajte ga prstom. Sačekajte da se osuši, pa pređite puderom u prahu.

 

Glatka tekstura Sprečite pojavu sitnih linija na podlozi tako što ćete pre podloge naneti kremu za hidrataciju kože. Podlogu nanesite lateks sunđerima, koji imaju oštre ivice, kako biste izbegli pruge na licu. Nanesite je kružnim pokretima, a na kraju oštrim pokretima ka dole izravnajte dlačice na obrazima.

Nanošenje pudera Kako vam se puder ne bi ocrtavao u linijama, utapkajte ga plišanom tkaninom, a višak uklonite širokom četkom. Ako imate prozračan ten, nemojte koristiti puder. Čak i oni svetlucavi mogu kožu da učine sivkastom.

 

RUMENI OBRAZI

Prava nijansa Ukoliko ne možete da otkrijete odgovarajuću nijansu rumenila za svoj ten, štipnite se za obraz kad ste bez šminke, a na drugi nanesite željenu nijansu. Ukoliko se poklapaju, znači da ste napravili pravi izbor.


Bronzani trend Kad koristite bronzer, koji je poslednjih godina veoma aktuelan, dovoljno je da on bude za dve nijanse tamniji od vaše prirodne boje lica. Ukoliko imate svetao ili rumen ten, odlučite se za nijansu bronzera sa rozikastim pigmentom. Maslinastom tenu najbolje će pristajati zlatne nijanse, a ukoliko imate izuzetno taman ten, potražite svetle narandžasto-bronzane nijanse.

 

Dodir sunca Za efekat sveže, preplanule kože, nanesite bronzer, a zatim i rozikasto rumenilo na same obraze. Prirodno je da obrazi postanu rumeniji kad koža potamni.


Blistavo lice Odgovarajuća nijansa sjaja za lice učiniće vaš ten prirodno prozračnim. Srebrnasto-roza nijansa odgovara svetlom tipu kože, zlatasti tonovi maslinastoj koži, a sjajevi sa bronzanim pigmentom savršeni su za izuzetno taman ten.


SUPTILNE USNE

Postojanost ruža Da biste ruž učinili dugotrajnijim, najpre nanesite balzam za usne, ostavite ga da upije, pa ostatak uklonite maramicom. Nakon toga nanesite ruž. Ako su vam usne ispucale, najpre uklonite mrtav sloj kože pomoću meke četkice za zube ili vlažne tkanine, pre nego što skinete balzam. Običan ruž učinićete postojanijim ako nanesete tri sloja tamne senke, a zatim obrišete sve sem onog što se zadržalo uz same usne. Takođe, možete preko celih usana da pređete olovkom za usne, i to na njenim bočnim delom, a ne vrhom. Ona mora biti u boji vaših usana, a ne ruža.

 

Odgovarajuća nijansa Ukoliko tražite nijansu ruža koja će odgovarati vašoj prirodnoj boji usana, setite se koje su vam boje usne nakon dugog ljubljenja. Testirajte boje tako što ćete na deo usne naneti ruž, a ostatak ostaviti praznim. Kada pronađete nijansu koja je nešto tamnija i sjajnija od prirodne boje usana, znaćete da je to pravi izbor.

 

Sprečite razlivanje Da biste sprečili razlivanje ruža, umočite štapić sa vatom u svetlucavi puder i nanesite ga tik uz spoljašnji deo usne, pre nego što stavite bilo kakvu boju. Nemojte pudere stavljati preko samog ruža, jer će on učiniti da boja izgleda mutno i isušeno.

 

Tekst: Marijana Poljaković; Foto: Dreamstime

 

Tagovi: