Antiage kreme koje mogu da vam oštete kožu

by | jul 19, 2023
antiage krema koja oštećuje kožu

Da li ste znale da antiage kreme ponekad mogu da izazovu više štete nego koristi? Pojedine komponentne ovih krema jako su agresivne i ako pogrešite sa koncentracijom ili sa načinom upotrebe, možete sebi da stvorite ozbiljan problem. Da li u vašem ormariću stoji antiage krema koja oštećuje kožu?

Antiage krema isteklog roka trajanja

Na kraju, ali ne i najmanje važno, antiage krema kojoj je istekao rok trajanja itekako može da vam našteti. Mnogi smatraju da na rok trajanja ne moraju da obraćaju pažnju sve dok krema izgleda nepromenjeno. Ali čak i ako proizvod izgleda sveže, ne bi trebalo da ga koristite po isteku roka trajanja. Ti proizvodi apsolutno nisu efikasni, pa vam neće pomoći, niti će vas zaštititi.

Antiage krema koje oštećuje kožu – obratite pažnju na ove sastojke:

Retinol

Retinol je derivat vitamina A i često se koristi u kremama protiv starenja. Kada se pravilno koristi, retinol može biti efikasan u borbi protiv bora. Ovo je jedna od retkih komponenti čije su koristi za kožu dokazali dermatolozi. Međutim, u kozmetici se može nalaziti u različitim oblicima i u različitim dozama, pa se proizvodi razlikuju po efikasnosti i na različite načine utiču na epidermis.

Članak se nastavlja posle reklama

Sa viškom retinola u kozmetici moguć je suprotan efekat: prezasićenost vitaminom A dovodi do suvoće, pa bore mogu postati još izraženije nego pre nanošenja kreme. Ako prilikom upotrebe proizvoda sa retinolom primetite da se mreža bora ne izglađuje, već postaje još uočljivija, zamolite svog dermatologa da odabere proizvod sa nižom koncentracijom retinola u sastavu. Ako ima veliku koncentraciju retinola, vaša mazalica lako postane antiage krema koja oštećuje kožu.

Osim toga, proizvodi sa retinolom povećavaju osetljivost kože na sunce, pa ako zaboravite na kremu sa spf pri korišćenju proizvoda sa vitaminom A, rizikujete da dobijete opekotine i iritaciju, a dugoročno hiperpigmentaciju.

Glicerol

Glicerin je trihidrični alkohol. U kozmetičkim proizvodima koristi se kao moćan hidratantni sastojak, a takođe je veoma jeftin. Glicerin ima izražen higroskopski efekat, odnosno u stanju je da privuče i zadrži vlagu. U kremi za lice, glicerin bi trebalo da privlači vlagu iz vazduha i zasiti kožu vodom.

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, kada se koristi takav proizvod sa glicerinom pri niskoj vlažnosti vazduha, manjoj od 65%, dobija se suprotan efekat: glicerin izvlači vodu iz dubokih slojeva dermisa i dovodi do hronične dehidracije kože. Zbog toga, kada koristite takav proizvod zimi, kada se vazduh isušuje grejnim uređajima, možete primetiti da koža postaje suva.

Birajte proizvode gde se glicerin nalazi na kraju liste sastojaka i ne zaboravite na dodatno vlaženje vazduha u suvim klimama.

Članak se nastavlja posle reklama

Alkohol

Mnogo alkohola se dodaje kozmetici. Na primer, jednostavni alkoholi poboljšavaju apsorpciju kreme, što znači da će aktivne komponente protiv starenja bolje prodreti u epidermis i delovati efikasnije. Međutim, poboljšava i propustljivost kože za štetne mikrobe iz okoline. Vremenom, takvi proizvodi uništavaju hidrolipidni zaštitni sloj kože, bukvalno ostavljajući rupe u njemu.

Benzil alkohol, koji se često koristi kao konzervans, je alergen. Ako proizvod sadrži visoku koncentraciju ove komponente, može doći do iritacije, alergijskih reakcija, svraba i pečenja. Osim toga, može imati dehidrirajući efekat, što će samo pogoršati problem sa finim borama.

Članak se nastavlja posle reklama

Terpenski alkoholi imaju izražene arome i dodaju se antiage kremama radi aromatičnog efekta. Na primer, linalol miriše na đurđevak, dok mentol ima osvežavajući ukus mente. Takve komponente mogu izazvati alergijsku reakciju u slučaju netolerancije na mirise.

Bolje je izabrati proizvode sa oznakom „bez alkohola“ i, za svaki slučaj, testirati na pregibu lakta pre nanošenja kozmetike koja sadrži alkohol.

Članak se nastavlja posle reklama

Silikoni

Silikoni su sintetički polimeri koji su veoma kompatibilni sa tkivima ljudskog tela. Često se koriste i u kozmetičkim proizvodima iu proizvodnji lekova. Silikoni su veoma česti u anti age kremama. Silikoni pomažu vizuelno ujednačavanju površine kože, stvarajući trenutni efekat glatke i ujednačene kože bez bora. Kada koristite ove proizvode, koža izgleda hidrirano i uglađeno.

Međutim, silikoni zapravo ne mogu ukloniti bore, tako da će efekat biti samo privremen. Čim prestanete da ih koristite, koža će se vratiti u prvobitno stanje. Pored toga, silikone je veoma teško isprati, pa otežavaju kvalitetno čišćenje lica.

Zynkevich/iStock/gettyimagesplus