Borba protiv bora: Od retinola do dermoabrazije, šta zaista deluje?

by | 21 septembra, 2023
tretmani protiv bora efikasnost

Tretmani protiv bora vam se nude na sve strane. Ali, koji od njih zaista deluju i vrede uloženog novca? Otkrijmo  zajedno!

Osim ako niste jako blagosloveni genetikom ili ako nemate jako visoko samopouzdanje, vrlo je verovatno da je deo koji najmanje volite kod starenja – bore. Danas postoji mnogo način da se njih oslobodite, reklame za proizvode protiv  bora vas zasipaju sa svih strana, ali ostaje pitanje: koji od njih zaista deluju?

Šta su bore?

Svi dobijamo bore kako starimo. One su normalan deo starenja. Bore se uglavnom javljaju na delovima tela koji su najviše izloženi suncu, uključujući lice, vrat, pozadinu šaka i vrhove podlaktica. I baš zato, svi kozmetičari i dermatolozi na prvo mesto u borbi protiv bora stavljaju SPF kremu: svakoga dana, bez izuzetka.

Bore se dele u dve kategorije: fine, površinske linije i dublje brazde. Ako vam bore smetaju, ili ako želite da ih sprečite, postoje tretmani protiv bora koji vam mogu pomoći.

Zašto nastaju bore?

Sa godinama, ćelije kože se dele sporije, a unutrašnji sloj kože, nazvan dermis, počinje da tanji. To počinje da poništava rastegljivost i strukturu kože. Do ovog tanjenja dolazi jer pred menopauzu, a posebno tokom i nakon nje, proizvodimo daleko manje kolagena, proteina koji odgovoran što nam je u dvadesetima koža tako lepa, zategnuta i sjajna. Od kozmetičkih sredstava, ovde nastupaju vitamin C, kolagen i retinol.

Koža koja stari takođe počinje da gubi sposobnost da zadrži vlagu. Pravi manje prirodnih ulja i sporije zarasta. Sve to doprinosi procesu stvaranja bora. Otuda je takvu popularnost dobila hidratantna krema, a uz nju hijaluronska kiselina i urea.

Druge stvari koje izazivaju bore su:

Pušenje. Usporava proizvodnju kolagena u vašoj koži, a on je ključni deo strukture kože. Pad kolagena otvara put borama. To je još jedan razlog više da prestanete da pušite, ili da nikada ne počnete.
Tip kože: ljudi sa svetlom kožom i plavim očima su podložniji oštećenju od sunca
Genetika: neke porodice imaju više bora
Izlaganje suncu
Ponovljeni izrazi lica

Koji su najefikasniji tretmani protiv bora?

Tretmani protiv bora sa retinoidima

Među njih spadaju: tretinoin, Altreno, Retin-A, Renova, Tazorac. Među medicinskim tretmanima, ovo je daleko najdokazaniji i najefikasniji način za poboljšanje znakova starenja kao što su neujednačena pigmentacija, hrapavost i bore. U početku, ovi lekovi mogu izazvati crvenilo i ljuštenje. Iako ovo može biti neprijatno, poboljšanje dolazi kada ljuštenje prestane.

Alfa-hidroksi kiseline

To su takozvane „voćne kiseline“ i uključuju glikolnu i mlečnu kiselinu. Preparati koji sadrže ove voćne kiseline su prilično bezbedni i izazivaju samo blagu i privremenu iritaciju. Poboljšanje koje oni proizvode je, međutim, relativno suptilno.

Antioksidansi

To uključuje vitamine A, C i E, kao i beta-karoten. Proizvodi koji sadrže antioksidante mogu pružiti određenu zaštitu od sunca (iako bi ipak trebalo da nosite kremu za sunčanje) i blago poboljšati bore.

Tretmani protiv bora koji hidriraju kožu

Ovo može privremeno učiniti da bore izgledaju manje primetno. Oglasi često kažu da „smanjuju pojavu finih bora“. Ali oni ne čine da te linije nestanu zauvek.

Piling glikolnom kiselinom

Ovi površinski pilinzi mogu napraviti vrlo malu razliku u intenzitetu finih bora

Pilinzi sa fenolom i TCA

Ovo je dublji piling. Ovi pilinzi koriste sastojke poput fenola i TCA (trihlorosirćetne kiseline) da prodru nešto dublje u kožu i samim tim bole zaglađuju bore. Međutim, generalno, što dublje prodiru, veća je šansa za neželjene efekte, kao što su ožiljci i promena boje kože. Takvi pilinzi mogu biti neprijatni, pa unapred pitajte šta da očekujete.

Dermoabrazija

Ovaj postupak „brusi“ kožu. U zavisnosti od velike veštine i iskustva profesionalca koji to radi, dermoabrazija može napraviti veliku razliku. Mogući su i neželjeni efekti, uključujući ožiljke i trajne promene boje kože. Zato, najvažnije je da izaberete baš dobrog lekara.

Laserski tretmani protiv bora

Lekari mogu da koriste lasere da bi stimulisali proizvodnju kolagena u koži. Postoje različite vrste lasera ​​i trebalo bi da pitate svog doktora o tome koliko tretmana će vam trebati, koliko vam je potrebno da se vaša koža zaleči i bilo kakvim rizicima.

Plastična operacija

Zatezanje lica, podizanje obrva i druge kozmetičke operacije definitivno pomažu. Ali, jako je važno da budete svesni da idete na operaciju koja podrazumeva pripremu, oporavak i koja ima neželjene posledice.

Ultrazvučna terapija bora

FDA je odobrila tehniku koja koristi ultrazvuk u neinvazivnoj tehnici za podizanje i zatezanje kože na licu, vratu i bradi. Može se koristiti i za bore u predelu grudi.

Injekcije – botoks

Neke injekcije, uključujući botulinum toksin (Botoks, Disport i Kseomin), dakibotulinumtokinA-lanm (Dakkifi) i prabotulinumtokinA-kvfs (Jeuveau) opuštaju mišiće koji stvaraju „bore mrštenja“ na čelu, fine linije oko očiju i druge bore . Poboljšanje traje nekoliko meseci i tretman se mora ponoviti da bi se zadržao mladalački izgled.

Postoje i fileri za bore koji se ubrizgavaju u nabore kože, posebno oko usta, kako bi se poboljšao izgled bora. Injekcije za popunjavanje udubljenja na obrazima i slepoočnicama dovode do podizanja opuštene kože, posebno oko usta i bočnih područja vrata. Neki fileri zapravo stimulišu formiranje kolagena, što poboljšava tonus i teksturu kože. Injekcije treba da dobijete samo od lekara.

Fotodinamičko podmlađivanje (PDT)

Ova terapija može pomoći u lečenju finih bora nastalih izlaganjem suncu.

Mikrodermoabrazija

Kao i dermoabrazija, ova procedura uklanja sloj kože rotirajućom četkom i takođe stimuliše stvaranje kolagena u dubljim slojevima kože. Kod mikrodermoabrazije, sloj kože koji se skida finiji je od kože koji je brušen dermoabrazijom.

Ako razmišljate o kozmetičkoj proceduri, konsultujte se sa iskusnim lekarima. Recite im svoje ciljeve i raspitajte se o rizicima, prednostima i troškovima.

Elena Safonova/istock/gettyimagesplus