Kako ukloniti bore sa čela i kako ih sprečiti

by | 10 novembra, 2023
Kako ukloniti bore sa čela i kako ih sprečiti; žena 50 + koja ima lepo zategnuto lice

Bore na čelu su prava noćna mora mnogih žena, ali one se mogu sprečiti i ublažiti. Kako ukloniti bore sa čela i kako ih sprečiti ?

Iako su fine linije i bore životna činjenica za mnoge ljude, (sasvim je u redu imati ih!), većina žena će učiniti sve da ih se što pre reši. I to je moguće bez botoksa i skalpela. Saznajte kako nastaju bore, kako ih ukloniti ili ublažiti, a kako sprečiti.

Kako ukloniti bore sa čela: Šta izaziva bore na čelu

Bore mogu biti uzrokovane mnogim faktorima, od mrštenja do UV zraka.

1. Starenje

Kako starite, normalno je i prirodno da se razviju bore. Ćelije kože se dele sporije kako godine prolaze, a koža postaje tanja kako vezivno tkivo kože- elastinska i kolagena vlakna – postaje labavije. Osim toga, smanjena proizvodnja masti i prirodnih ulja (drugim rečima, suva koža) tpospešuje pojavu bora na čelu.

2. Određeni pokreti lica

Normalni pokreti lica i izrazi poput osmeha, žmirenja, mrštenja mogu uzrokovati da fine linije i bore na čelu postanu izraženije.

3. Oštećenje od sunca

Bore na čelu mogu razviti kada izlaganje UV zračenju sunca razbije kolagena vlakna u koži.  To je jedan od razloga zašto dermatolozi naglašavaju važnost svakodnenvnog korišćenja SPF-a, tokom cele godine.

4. Cigarete

Pušenje ubrzava proces starenja i dovodi do smanjenja proizvodnje kolagena. Ovo, zauzvrat, može dovesti do pojave bora i finih linija na koži.

7 načina da sprečite i rešite se bora na čelu

Iako ne možete u potpunosti učiniti da bore na čelu nestanu, postoji mnogo načina na koje možete pomoći da ih ublažite i sprečite nove ili produbljivanje postojećih bora.

1. Održavajte svoju kožu hidriranom

Suva koža brže stari i na njoj su bore uočljivije. Zbog tpga je hidratacija kože toliko važna. Redovno koristite hidratantne kreme i serume koji sadrže: hijaluronsku kiselinu, antioksidanse, vitamin E, peptide i kolagen.

2. Započnite na vreme rutinu protiv starenja

Nikad nije prerano da započnete sveobuhvatnu rutinu nege kože protiv starenja. Klinika Mejo navodi da kako starite, vaša koža prirodno postaje manje elastična, proizvodi manje prirodnih ulja i gubi masnoću u dubljim slojevima kože. Sve ovo može rezultirati izraženijim linijama, to jest borama. Zato na vreme započnite rutinu protiv starenja. Ovo će pomoći u sprečavanju bora na čelu. Osim toga, dobra anti-age rutina pomoći će da se bore ublaže ili potpuno uklone.

3. Koristite serum s vitaminom C

Na tržištu postoji mnogo proizvoda za negu kože protiv bora, tako da je važno izdvojiti one koji su formulisani sa sastojcima koji najbolje mogu da odgovore na probleme vaše kože. Vitamin C je antioksidans koji može pomoći u zaštiti ćelija kože od štetnog dejstva slobodnih radikala. Nanesite serum ujutru i uveče nakon čišćenja i pre hidratantne kreme.

4. Ne preskačite SPF

Prekomerno izlaganje ultraljubičastom zračenju (previše sunca) može dovesti do preranog starenja kože, što uključuje neželjene bore na čelu. Da bi se sprečilo oštećenje kože od sunca, Američka akademija za dermatologiju preporučuje korišćenje kreme za sunčanje sa SPF od najmanje 30 pored preduzimanja drugih mera zaštite od sunca.

5. Koristite hijaluronsku kiselinu

Hijaluronska kiselina je još jedan sastojak na koji treba paziti kada ste u potrazi za proizvodima koji bi pomogli kod pojave bora na čelu. Prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije (NCBI), hijaluronska kiselina se pokazala efikasnom u smanjenju dubokih bora i povećanju čvrstoće i elastičnosti kože.

6. Isprobajte jogu za lice

Iako vaši izrazi lica mogu uzrokovati pojavu bora, joga za lice je tehnika koja može pomoći u smanjenju ovih negativnih efekata. Postoji mnogo različitih poza i vežbi uključenih u jogu lica koje ciljaju na specifične bore. Joga za lice nije samo vežbe – možete isprobati i masažu lica koje mogu pomoći da stimulišete mišiće, kožu i limfni sistem.

Pokušajte da masirate lice alatom gua sha — pre nego što počnete, nanesite ulje za lice kako bi alat mogao lako da klizi po ciljanim područjima. Da biste videli rezultate izvođenja vežbi lica, morate biti posvećeni skoro svakodnevnoj rutini koja traje 20 do 30 minuta.

7. Koristite retinol

Retinol je jedan od glavnih sastojaka koji pomaže u borbi protiv bora. Ako želite da izjednačite ton kože, smanjite bore i postignete mlađi izgled kože, nema ništa poput retinola da vam pomogne u tome. Prema NCBI, lokalni retinol može značajno smanjiti bore na licu i povećati debljinu epiderme (napuniti kožu i povećati proizvodnju kolagena) nakon samo četiri nedelje upotrebe.

Victor_69/gettyimages.co.uk