Opadanje kose zbog stresa može da se zaustavi, evo 5 glavnih koraka

by | 22 septembra, 2023
kako zaustaviti opadanje kose zbog stresa

Ako primetite nagli gubitak kose, ne očajavajte. Opadanje kose zbog stresa može da se zaustavi, ali je važno da problemu pristupite temeljno i ozbiljno

Jako opadanje kose može da postane ozbiljan problem. Kosa se proređuje, pojavljuju se pečati kose, a svemu je uzrok stres. Kako stres u našim užurbanim životima ne možemo da isključimo, najefikasnije je da preduzemo korake da ovako jako opadanje kose zaustavimo.

Zašto se događa opadanje kose zbog stresa?

Naša kosa prolazi kroz ciklus koji se sastoji od nekoliko faza: anagena (faza rasta), katagen (usporavanje rasta), telogen (faza mirovanja) i egzogen (faza gubitka kose i interval između nje i rasta nove kose).

Tokom ekstremnog stresa, emocionalnog ili fizičkog, telo počinje da proizvodi kortizol, hormon stresa, koji takođe utiče na folikule dlake. Može da uvede folikule u telogenu fazu – zbog čega kosa prestaje da raste i počne da se priprema za opadanje. Gubitak kose zbog stresa događa se na otprilike 5-6 meseci nakon stresnog događaja koji ga je izazvao. To je zato što kosa prvo ulazi u hibernaciju, a zatim počinje naglo da pada u velikim količinama.

Kako zaustaviti gubitak kose zbog stresa?

Problem gubitka kose mora se rešiti sveobuhvatno. Važno je ne samo pratiti svoje emocionalno stanje i reagovati lokalno, već podržati imunitet i dobrobit celog organizma – vitaminima i mikroelementima.

Identifikujte uzrok stresa

Prvo pokušajte da utvrdite uzrok stresa. Šta se to dogodilo pre otprilike pola godine što vas je toliko potreslo? Važno je minimizirati ne samo emocionalni, već i fizički stres koji može nastati usled bolesti, povrede, operacije, porođaja ili stroge dijete.

Smanjite emocionalni stres

Naravno, nećete moći u potpunosti da uklonite stres iz svog života, ali pokušajte da unesete zdrave navike u svoj život koje će vam pomoći da se oslobodite emocionalnog stresa. Bavite se sportom, pronađite hobi i pokušajte da provedete više vremena na otvorenom. U trenucima jakih osećanja podelite svoj bol sa voljenima i vežbajte vežbe disanja koje će vam pomoći da se vratite u mirno stanje.

Vodite odgovarajuću brigu o svojoj koži glave

Pokušajte da brinete o koži glave koliko i o koži lica.  Prestanite da koristite fen za kosu na neko vreme. Takođe, nemojte praviti čvrste frizure koje izazivaju tenziju niti češljati kosu tvrdim češljevima, koji mogu počupati kosu i povrediti kožu glave.

Pored toga, važno je odabrati kvalitetnu negu: perite kosu blagim šamponima i privremeno izbegavajte sredstva za stilizovanje.

Prilagodite ishranu

Izbalansirana ishrana bogata vitaminima i mikroelementima takođe će pomoći da zaustavite gubitak kose zbog stresa. Uključite u ishranu hranu bogatu proteinima, a takođe pokušajte da jedete više povrća: kupus, celer, avokado, paradajz. Pokušajte da izbegnete brze dijete, koje su takođe mogle izazvati gubitak kose. Stroga i neuravnotežena ishrana negativno utiče na aktivnost folikula dlake.

Ojačajte opšte stanje

Drugi način borbe protiv gubitka kose je uzimanje specijalnih proizvoda ,suplemenata, koji će povećati vašu opštu dobrobit.

prostockstudio/istock/gettyimagesplus