Sve što treba da znate o hemijskom pilingu

by | novembar 22, 2023
piling kiselinama

Hemijski piling je proces koji eliminiše mrtvu kožu i nečistoće iz dubinskih slojeva kože. Zašto nam je to potrebno? Da bi koža bila sjajna i zdrava. 

O njemu se stalno priča jer – istina je – hemijski piling je jedan od najbržih i najefikasnijih načina da dođete do zdrave, sjajne i mlade kože. Ali, uz sva ova pozitivna iskustva, suočićete se i sa upozorenjima, jer sve što je efikasno, jeste i agresivno. Pomažemo vam da odlučite da li je hemijski piling pravi izbor za nas, kakve rezultate da očekujete i kako da odaberete prave sastojke.

Šta je hemijski piling?

Hemijski piling je postupak u kome se hemijski rastvor nanosi na kožu kako bi se uklonili slojevi mrtvih ćelija i nečistoća. Koža koja se pojavljuje nakon hemijskog pilinga je mlada i zdrava, samim tim glatka i sjajna. Koža koja ponovo izraste je glađa. Kod laganog ili srednjeg hemijskog pilinga, možda ćete morati da se podvrgnete proceduri više puta da biste dobili željene rezultate.

Hemijski pilinzi ulaze duboko u vašu kožu i odatle izvlače sve one nečistoće i zagađivače koji su prepreka da bi vaša koža bila glatka i sjajna. Glavne hemikalije koje se koriste za hemijski piling su alfa-hidroksi kiseline (AHA), beta-hidroksi kiseline (BHA) i poli-hidroksi kiseline (PHA). Upotreba hemikalija zvuči zastrašujuće, ali ako koristite pravu kiselinu u odgovarajućoj koncentraciji, onda dobijate izuzetno efikasnu kozmetičku proceduru.

Hemijski piling se koristi za tretiranje bora, lečenje hiperpigmentacija kože i ožiljaka – obično na licu. Može se raditi sam ili u kombinaciji sa drugim kozmetičkim procedurama. I može se raditi na različitim dubinama kože, od  laganih do dubokih pilinga.

Članak se nastavlja posle reklama

Koje supstance se koriste za hemijski piling?

Hemijski piling se uglavnom vrši pomoću tri glavne grupe kiselina – AHA, BHA, PHA. Razlika između njih je uglavnom u nivou penetracije u slojeve kože i agresivnosti. Stoga je jako važno odabrati pravu kiselinu za vaš tip kože.

Alfa-hidroksi kiseline (AHA)

AHA se obično dobijaju iz biljaka i voća i prilično su nežne ako koristite niske koncentracije. One funkcionišu tako što razbijaju „lepak“ koji drži mrtve ćelije i nečistoće na epidermisu (najdubljem sloju kože). Pored svojih svojstava pilinga, oni su takođe odličan humektant, što znači da će povući vlagu iz okoline kako bi hidrirali vašu kožu. To ih čini odličnim izborom za sve sa suvom, normalnom i osetljivom kožom. Neke od poznatih AHA su glikolna kiselina, mlečna kiselina, jabučna kiselina, vinska kiselina, limunska kiselina. Ako ste početnik, morate početi sa najnižom koncentracijom od oko 2-5% i ograničiti upotrebu na dva puta nedeljno. Kada se vaša koža dobro privikne na ove sastojke, oni mogu postati deo vaše svakodnevne rutine.

Beta-hidroksi kiseline (BHA)

BHA su kiseline rastvorljive u ulju i zato im je lakše da prodru duboko u vaše pore, te da iz njih izvuku prljavštinu koja ih začepljuje. Takođe su veoma efikasne u ubijanju bakterija. To ih čini odličnim izborom za one sa masnom kožom, kožom sklonom aknama i normalnim tipom kože. Salicilna kiselina je najpoznatija BHA. Za početnike se preporučuje da počnu da je koriste dva ili tri puta nedeljno, a posle da pređu na svakodnevnu upotrebu.

Članak se nastavlja posle reklama

Poli-hidroksi kiselina (PHA)

PHA je više kao mlađa i blaža sestra AHA. Njihova molekularna veličina je veća nego u slučaju AHA i BHA tako da ne može duboko da prodre u vašu kožu. Ovo čini njihovo delovanje blagim, zbog čega su odličan izbor za one koji se tek upoznaju sa hemijskim pilingom ili imaju osetljivu kožu.  Takođe odlično funkcioniše za one sa rozaceom, crvenilom i ekcemom.

Koji su benefiti hemijskog pilinga?

Gde da počnemo! Hemijski piling je snažnog oružja koje svako mora imati u svom beauty arsenalu.

On može da pomogne da regulišete:

Članak se nastavlja posle reklama
 • Fine bore ispod očiju ili oko usta i bore uzrokovane oštećenjem od sunca, starenjem i naslednim faktorima

 • Određene vrste akni

 • Blage ožiljke

 • Pege od sunca, staračke pege, neujednačenu boja kože

 • Grubu koža, ljuskanje

 • Kožu bez sjaja

 • Tamne mrlje (melazma) zbog trudnoće ili uzimanja kontracepcijskih pilula

Kako se primenjuju hemijski pilinzi?

Najpre morate pepoznati svoj tip kože i njen glavne probleme. Usklađivanje tipa kože sa pravim hemijskim pilingom je najvažniji korak za svakog početnika u svetu kiselina za lice.

Hemijski piling za suvu kožu bez sjaja

Vašoj koži nije potrebna samo hidratacija, već i nežan piling. Ako koristite jake hemikalije ili visoku koncentraciju hemijskih pilinga, to može izazvati probleme: oštećenje kožne barijere, crvenilo i još gore, akne. Noćna mora, zar ne? Zato su za vas stvorene male koncentracije AHA kiselina sa kojima se počinje dva puta nedeljno.

Članak se nastavlja posle reklama

Hemijski piling za masnu i problematičnu kožu

Oni sa ovim tipom kože znaju šta su  mitiseri, bele tačke i zapušene pore. Ali svi ovi problemi mogu se nežno ukloniti upotrebom BHA. Počnite sa najblažom koncentracijom, svako drugo ili treće veče i polako uvodite sastojak u rutinu nege.

Hemijski piling za osetljivu kožu

Oni sa osetljivim tipom kože moraju da vode računa o tome šta stavljaju na svoje lice jer imaju malo ili nimalo prostora za eksperimentisanje. Počnite sa blagim pilingom poput PHA koji imaju veću molekularnu veličinu u poređenju sa AHA, BHA i stoga su nežniji za kožu. Takođe morate da se pobrinete da počnete sa niskom koncentracijom, pa čak i da pribegnete kratkotrajnoj kontakt terapiji, što znači da ostavljate piling na vašoj koži samo kratko vreme. Budite oprezni i konsultujte se sa dermatologom pre upotrebe.

Članak se nastavlja posle reklama

Hemijski piling protiv znakova starenja

Možete odabrati bilo koju AHA kao što je glikolna kiselina ili mlečna kiselina. AHA mogu povećati promet ćelija vaše kože i takođe deluju kao humektant. Da biste podmladili barijeru kože, potrebna vam je vlaga. Zato izaberite proizvod koji može da neguje zdravu i uklanja mrtvu kožu.

Kako da počnete da koristite kiseline za lice?

Važno je da vodite računa o tome šta nanosite na kožu, posebno ako govorimo o kiselinama u našoj rutini nege kože. Sa kiselinama morate biti oprezni, ali zato su rezultati odlični!

 1. Ne ostavljajte piling na licu predugo: Hemijski piling može da uradi sav posao za samo nekoliko minuta! Nije potrebno da držite kozmetiku na licu duže od 5-10 minuta ako koristite maske za lice. Uz to, hemijske pilinge možete pronaći i u tonerima ili serumima. U tom slučaju, oni su formulisani da ostanu na licu preko noći i ne iritiraju kožu.

 2.  Ne koristite hemijski piling svakog dana: Ponekad je sve o čemu mislimo krajnji efekat. Ali ako žurite sa hemijskim pilingom, možete da izazovete kontraefekte. Kao početnik koji samo želi sjajnu i glatku kožu, dovoljno je da počnete sa primenom kiselina za lice 2 do 3 puta nedeljno.

 3. Odaberite prave sastojke: Nisu svi hemijski pilinzi namenjeni vama. Ne možemo dovoljno naglasiti važnost odabira pravog pilinga za vašu kožu. Ako niste sigurni, konsultujte dermatologa.

 4. Ne preskačite SPF kremu: Kiseline za lice mogu učiniti vašu kožu osetljivom na štetne sunčeve zrake i druge spoljne stresore.Zato koristite kiseline samo u noćnoj rutini i ne zaboravite ujutro da nanesete SPF kremu!

 5. Hidrirajte kožu: Barijera vaše kože može biti poremećena jer su hemijski pilinzi kiselog pH. Da biste održali barijeru kože, neophodno je da redovno koristite hidratantnu kremu.

 6. Ne preterujte: Kada preterate sa pilingom, to će poremetiti mikrobiom kože jer će pH biti prenizak. Ovo je savršeno za spoljašnje stresore i patogene organizme koji napadaju vašu kožu. Evo nekoliko znakova koji ukazuju na prekomerni piling: suve mrlje na koži, koža je crvena, počinje da se ljušti. Ukoliko primetite ove simptome odmah prestanite sa upotrebom pilinga.

sebra/istock/gettyimagesplus