Izaberite pravi antioksidans za svoj tip kože

by | avgust 12, 2022
antioksidans tip kože

Kako odabrati pravi antioksidans za vaš tip kože – 

objašnjavaju stručnjaci

Ako izuzmemo kremu za sunčanje, verovatno ne postoji kozmetički proizvod koji dermatolozi češće preporučuju od antioksidanata. Njihova sposobnost da zaštite kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima čini antioksidante vrlo moćnim beauty saveznikom.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kako deluju antioksidansi?

Da biste razumeli zašto su antioksidansi toliko važni za vašu kožu, morate znati kako funkcionišu. Pojednostavljeno: oni, u susretu sa slobodnim radikalima, lako otpuštaju elektrone. Slobodni radikali preuzimaju njihov elektron i prestaju da traže jedinjenje sa kojim bi se vezali. Tako antioksidansi spreče slobodne radikale da nanesu oštećenja koži.

Zahvaljujući antioksidansima nema preranih bora, gubitka elastina, smanjene vlage, povećane pigmentacije…

Članak se nastavlja posle reklama

 

Zašto je važno da antioksidans odgovara tipu kože?

Na raspolaganju nam je vrlo širok spektar antioksidanasa. Svi oni imaju slične funkcije, ali njihovo dejstvo može prilično da se razlikuje u zavisnoti od toga sa kojim ih sastojcima mešate i kombinujete. Da ne biste čitale sva sitna slovca na etiketi, najlakši način da izaberete željeno sredstvo za antioksidansom jeste da ga prilagodite svom tipu kože. Tako će se lako uklopiti i sa ostalim kremicama i losionima koje koristite.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Koji antioksidans je najbolji za moj tip kože?

 

Članak se nastavlja posle reklama

Za sve tipove kože: Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina) je omiljen zato što se lako kombinuje sa drugim antioksidansima i, uopšte, kozmetičkim sredstvima. Sa njime je lako postići željeni efekat. Poznato je da vitamin C rešava uobičajene probleme sa tenom kao što su neujednačen ton kože, gruba tekstura, fine bore, ožiljci od akni. Ako niste sigurni koji je vaš tip kože ili vam je koža mešovita, ovaj antioksidans je pravo rešenje.

Vitamin C najbolje funkcioniše sa drugim antioksidansima kao što su vitamin E i ferulna kiselina, organsko jedinjenje koje se nalazi u ćelijskim zidovima biljaka kao što su zob, smeđi pirinač i jabuke.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Za suvu kožu: Vitamin E

Ako je vaš problem suva koža, bilo bi dobro da se opredelite za vitamin E. On dodatno hidrira kožu, a ima i protivupalno dejstvo pa je odličan za sve one koji pate od upala i iritacija. Dermatolozi otkrivaju još jedan trik: ako tražite sredstvo sa antioksidansima kojim biste tretirali usne, onda tražite sredstvo sa vitaminom E.

Vitamin E, tvrde dermatolozi, najbolje slaže sa antioksidansima kao što su vitamin C i resveratrol.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Za kožu sa pigmentacijom: Niacinamid

Niacinamid je jedan od dva glavna pojavna oblika vitamina B3. Koristi se za lečenje akni, rozacee, problema sa pigmentacijom i bora. Odlično je rešenje za žene sa problematičnom kožom, aknama i mitiserima. Sužava pore, a nije agresivan i ne dovodi do isušenja kože kao većina drugih sredstava za tretiranje akni.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Za zrelu kožu: Retinol

On je inače poznat i kao vitamin A, a jedan je od najpoznatijim i omiljenih antioksidanasa. Retinol pomaže u obnavljanju ćelija, stimuliše kolagen, popravlja oštećenu DNK. Dame sa osetljivom kožom trebalo bi da budu oprezne kada ga koriste, jer je prilično jako i agresivno sredstvo. Počnite sa malim dozama.

Pruža odličan antiejdžing efekat u kombinaciji sa niacinamidom.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Za osetljivu kožu sklonu iritacijama: Polifenoli

Raznovrsna grupa organskih jedinjenja koja se nalaze u biljkama i voću, polifenoli su jedan od najmoćnijih antioksidanata u prirodi. Postoje hiljade polifenola: resveratrol, zeleni čaj, crni čaj… Njihova glavna moć je ta da mogu da obnove kožu oštećenju suncem. Odlična su ideja za sve one čije su kože sklone iritaciji.

 

Za masnu kožu: Hijaluronska kiselina

Kada ljudi razmišljaju o hijaluronskoj kiselini, njihova prva pomisao je hidratacija. Međutim, HA je takođe efikasan antioksidans koji uklanja slobodne radikale i održava kožu u vrhunskoj formi. Hidratacija i antiejdžing efekat su njene prednosti.

Odlična je u kombinaciji sa vitaminom C.

 

Antioksidanti i nega kože: Kako i zašto da ih dodate u beauty rutinu?

Jacob Wackenhausen/GettyImagesPlus