7 razloga zašto je koža izgubila sjaj i kako da to popravite

by | septembar 27, 2023
kako povratiti sjaj umornoj koži

Ukoliko imate problema sa stresom ili cirkulacijom sigurno ste to primetili i na vašoj koži koja postaje umorna i gubi svoj sjaj. Međutim, odgovori na pitanje kako povratiti sjaj umornoj koži jesu, između ostalog, redovno hidriranje, korišćenje dobrih pilinga i pravilna masaža lica. Pročitajte u tekstu kako da se na dobar način izborite sa ovim problemom i oporavite umornu kožu.

Kako povratiti sjaj umornoj koži: Zašto koža izgleda umorno?

Koža je zaštitna barijera koja nas štiti od svih vrsta infekcija koje mogu naštetiti vašem telu. Pošto je ona prva u sistemu odbrane, ona ponekad izgubi svežinu i njen savršen izgled. Ovo se naročito događa u periodu nakon leta. Razloga za to ima više, samo morate da pronađete koji od njih uzrokuje vašu umornu kožu, a onda da primenite i pravo rešenje. Evo koji su uzroci umorne kože i kako da je negujete.

Suva i dehidrirana koža

Suva koža je jedan od glavnih razloga zašto gubi sjaj. Zamislite suvu biljku u poređenju sa onom koja je prepuna zelenila.

Rešenje: Obavezno nanosite sredstvo za čišćenje i hidratantne kreme

Međutim, birajte sredstva za čišćenje koja ne uklanjaju prirodno ulje kože. Formule koje se ne pene neprirodno su dobro rešenje. Pored toga, nakon umivanja i kupanja, na vlažnu kožu nanesite hidratantnu kremu. Birajte prirodne kreme sa emolijensima poput suncokretovog ulja, skvalana ili ceramida.

Višak nakupljanja mrtvih ćelija kože

Koža prirodno uklanja slojeve mrtve kože. Brzina osipanja može usporiti blokiranje nove sveže kože čineći je umornom.

Kako povratiti sjaj umornoj koži: Dodajte piling u svoju rutinu

Piling uklanja višak mrtve kože koja začepljuje pore. Postoje mehanički i hemijski pilinzi. Pažljivo odaberite onaj koji će odgovarati vašem tipu kože.

Zašto je koža izgubila sjaj: Povećan stres

Stres iz vašeg života može da se pretvori u hroničan uzrok upale kože. Takođe, može pojačati stanja kao što su akne i rozacea.

Rešenje: Oslobodite se stresa masažom lica

Oslobađanje od stresa preko kože je odličan način za njeno hidriranje i vraćanje mladolikosti. Prepustite se sesiji maženja i masirajte kožu hidratantnim kremama kada je nanosite na lice. Takođe, pripazite na nezdravu ishranu i bavite se jogom ili meditirajte.

Starenje i bore

Ukoliko ste zabrinuti  zbog znakova starenja i bora na vašoj koži, ovo je proves koji ne smete preskakati. Koža registruje smanjenje nivoa kolagena i zbog toga se pojavljuju fleke i neujednačen ton kože.

Rešenje: Stimulišite kolagen

Danas postoje kreme koje postiču proizvodnju kolagena ili kolagen u vidu suplemenata. Pored toga, proizvodnju kolagena možete podstaći i sa retinoidima i dodacima bambusovog silicijum dioksida. Retinoidi su derivati vitamina A koji podstiču stvaranje kolagene i normalizuju obnavljanje ćelija kože.

Loša cirkulacija

Prirodno crvenilo koje naša koža ima postoji zahvaljujući dobroj cirkulaciji. Ako imate lošu cirkulaciju to ukazuje na smanjeni prenos kiseonika do ćelija kože što smanjuje njen sjaj.

Kako povratiti sjaj umornoj koži: Upotreba valjka za lice

Nakon nanošenja omiljene hidratantne kreme ili seruma, razmislite o masaži lica pomoću valjka. On povećava cirkulaciju krvi na koži lica.

Izloženost zagađenjima životne sredine

Ovo može imati veoma štetne efekte na kožu, a tom smo izloženi svakodnevno. Zagađenja mogu izazvati gubitak kolagena, višak pigmentacije i tamnjenje kože.

Rešenje: Koristite antioksidanse

Antioksidansi obnavljaju oštećenja izazvana prekomernim izlaganjem zagađenjima iz životne sredine. Unošenje antioksidanata poput vitamina C i niacinamida mogu zaštiti vašu kožu od oštećenja slobodnih radikala i istovremeno čuvati sjaj vaše kože.

Zašto je koža izgubila sjaj: Ne koristite kremu za sunčanje

Štetni UV zraci razbijaju proteine kože i iscrpljuju barijeru vlage čineći da koža izgleda umorno.

Rešenje: Nosite kremu za sunčanje svakodnevno

Da, čak i u hladnijim periodima. To je lek koji će da vas zaštiti od štetnih zraka, dispigmentacije i umorne kože.

Dakle, kada pronađete razloge zašto je koža izgubila sjaj, znaćete i kako da ga povratite. U svakom slučaju, najbolje bi bilo da radite sve od navedenog i da vodite brigu o vašoj koži. Tada će umorna koža biti prošlost za vas.

11 načina da sprečite prevremeno starenje kože

Photodjo/GettyImagesPlus