Šta je to retinol sendvič i da li treba da ga probate?

by | jun 7, 2024
retinol sendvič nega lica

Retinol sendvič je nova popularna tehnika nege kože za koju tvrde da smanjuje šansu od iritacije. Da li je ona za vas?

Čini se da je retinol odgovor na skoro sve probleme nege kože – od akni do finih bora. Ujedno, nema aktivnog sastojka koji izaziva više kontroverze, jer – na svaku anegdotu o blistavoj i sjajnoj koži, tu je jedna od žene kojoj je retinol iziritirao kožu, izazvao crvenilo i ljuštenje kože.

Zato, tehnika nazvana retinol sendvič odmah je privukla naše interesovanje. Zašto? Zato što mreže tvrde da ona poništava neželjene efekte retinola, a zadržava sve prednosti. Obećanje iz bajke.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta je retinol?

Pre nego što objasnimo metodu retinol sendvič, važno je razumeti šta je retinol i šta radi za našu kožu. Retinol je derivat vitamina A koji se obično koristi u proizvodima za negu kože za uklanjanje znakova starenja kože, glatkih linija i bora, osvetljavanje fleka na koži, poboljšava teksturu kože i rešava akne. A sve to zato šrto stimuliše proizvodnju kolagena i hijaluronske kiseline.

Šta je retinol sendvič metoda nege kože?

Retinol sendvič podrazumeva da vaš serum sa retinolom nanosite između dva hidratantna sredstva. Na taj način smanjujete iritaciju kože. Da biste napravili sendvič sa retinolom, nanosite sloj hidratantne kreme, zatim kremu li serum sa retinolom ( veličine graška ), a zatim drugi sloj hidratantne kreme. Ovaj drugi sloj pomaže u usporavanju apsorpcije i smanjenju iritacije.

Koristi retinol sendviča

Ova metoda efikasno smanjuje iritaciju povezanu sa upotrebom retinola, a takođe pomaže u hidrataciji kože, kontroliše apsorpciju retinola i omogućava prilagođavanje koncentracije retinola i učestalosti upotrebe.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako napraviti sendvič od retinola?
Očistite kožu
Nanesite hidratantnu kremu
Nanesite retinol
Nanesite drugi sloj hidratantne kreme

Ovo neka bude deo vaše večernje, nikako dnevne rutine jer retinol povećava fotoosetljivost. Nije preporučljivo koristiti ga ujutro, a obavezno je koristiti dnevni SPF za lice dok primenjujete ovo moćno sredstvo.

Članak se nastavlja posle reklama

Ko može da koristi ovu tehniku nege lica sa retinolom?

Sve u svemu, ovaj metod se preporučuje osobama sa osetljivom kožom, suvom kožom ili svima koji su tek počeli da koriste retinoide. Dakle, ako ste oklevali da probate retinol zbog jakih neželjenih efekata, možda bi bilo dobro da isprobate ovu tehniku da biste stekli uvid u to kako vaša koža reaguje na retinol.

Nedostaci „sendviča sa retinolom“

Iako retinol sendvič smanjuje mogućnost iritacije, neki ljudi će i dalje doživeti crvenilo, zato budite oprezni. Koristite retinol 2 – 3 puta nedeljno u početku i krenite od manjih koncentracija, ispod 1 odsto.

Članak se nastavlja posle reklama

Stručnjaci tvrde da ovakva primena retinola može da ograniči njegove moći. Ako se plašite toga, bolje je da koristite metodu po fazama: ujutro hidrirajte kožu i štitite je SPF, a uveče koristite retinol.

Zaključak

Metoda sendviča sa retinolom podrazumeva nanošenje sloja hidratantne kreme pre i posle proizvoda sa retinolom. Možda bi vredelo pokušati ako imate osetljivu ili suvu kožu ili ako imate neželjene reakcije na proizvode za negu kože. Samo znajte da može smanjiti i neželjene efekte i prednosti retinola.

Članak se nastavlja posle reklama
Yaroslav Astakhov/gettyimagesplus