Zašto je hijaluronska kiselina toliko važna

by | maj 9, 2024
Zašto je hijaluronska kiselina toliko važna; Devojka nanosi u hijaluronsku kiselinu na lice

Hijaluronska kiselina je ključni kozmetički preparat koji nikako ne smete da izostavite iz svoje rutine. A da li znate zašto je hijaluronska kiselina toliko važna? 

Hijaluronska kiselina, bez sumnje, jedan je od najprisutnijih kozmetičkih proizvoda zbog svoje efikasnosti, svestranosti i savršene tolerancije na sve tipove kože. Ako još niste uvrstili ovaj moćni sastojak u svoju rutinu, u nastavku slede nek vrlo važne informacije o hijaluronskoj kiselini.

Zašto je hijaluronska kiselina toliko važna i kako se koristi

Hijaluronska kiselina je hidratantni aktivni sastojak koji nema premca zbog svoje sposobnosti da zadrži do 1000 puta svoju težinu u vodi. Bubri u kontaktu sa vodom kao sunđer i pruža dodatnu hidrataciju. To ga čini više nego poželjnim sastojkom u formulacijama za sve tipove kože. Od suve i zrele kože, kojoj se vraća hidratacija, do masne, kombinovane i osetljive kože kojoj se vraća balans.

Osim toga, hijaluronska kiselina je prirodno prisutna u koži i veoma cenjen zbog svog podmlađujućeg efekta, jer se tokom godina postepeno gubi sposobnost obnavljanja kolagena i proizvodnje hijaluronske godine. Već sa 30. godina preporučljivo je pojačati hidrataciju kože pomoću hijaluronske kiseline kako bi se sačuvala jedrina kože.

Vrste hijaluronske kiseline

Prvobitno se dobijala iz životinjskih izvora, ali danas se hijaluronska kiselina sintetiše u laboratoriji, zbog čega se obično navodi da je veganskog porekla. S druge strane, sigurno ste čuli za molekularne težine hijaluronske kiseline. I nisu svi isti i u zavisnosti od veličine molekula biće manje-više delotvorne. Dakle, hijaluronska kiselina visoke molekularne težine nije u stanju da prodre u kožu i ostaje na površini. Tako zadržava vlažnost kože i obezbeđuje njenu hidrataciju. Ali zato hijaluronska kiselina niske molekularne težine može delovati dublje, delujući na bore.

Hijaluronska kiselina je takođe široko rasprostranjen aktivni sastojak u estetskoj medicini, jer se može ubrizgati u dermis, gde privlače molekule vode koji podstiču hidrataciju i zatežu kožu. Koristi se kao mezoterapija za hidrataciju kože ili kao hijalurosnki fileri za smanjenje bora, isticanje jagodica, povećanje usana i još mnogo toga.

Kako se koristi u dnevnoj rutini

Hijaluronska kiselina može se koristiti i u dnevnoj i u noćnoj rutini. I može se koristiti u svim oblicima: dnevne i noćne kreme, serumi i toneri, okoloočne kreme, ampule, maske, kreme za zaštitu od sunca…

  • Ako nanesete serum s hijaluronskom kiselinom, poboljšaćete hidratantni finiš kreme koju nanesete nakon toga;
  • Ako koristite kremu sa hijaluronskom kiselinom, šminka će izgledati bolje;
  • Ako koristite kreme koje sadrže i hijaluronsku kiselinu i SPF, imaćete dvostruku korist – hidrataciju kože i njenu zaštitu od štetnog sunčevog zračenja;
  • Ako nanosite masku koja sadrži hijaluronsku kiselinu, priuštićete svojoj koži pojačanu hidrataciju koja će vam osvežiti izgled,
  • Okoloočna krema koja sadrži hijaluronsku kiselinu pomoći će da se ublaže tamni krugovi oko očiju i bore.

Kako deluje na određeni tipove kože

Hijaluronska kiselina toliko je svestrana da može svako da je koristi.

  • Zrela koža: Hijaluronska kiselina pomaže u prevenciji i ublažavanju bora jer prosire u dublje slojeve kože i zaglađuje je.
  • Masna koža: Osobe koje imaju masnu kožu takođe treba da koriste hijaluron jer je i ovakvoj koži potrebna hidratacija. Pritom, hijaluronska kiselina ne ostvalja mastan i težak osećaj na licu.
  • Osetljiva koža: Hijaluronska kiselina idealna je za hidrataciju, smirivanje i balansiranje  reaktivne kože bez ostavljanja neželjenih efekata.
  • Suva koža: Ako imate ovaj tip kože, nijedan dan ne bi trebao da prođe bez korišćenja hijaluronske kiseline. On aće umiriti svrab, hrapavost i neprijatno zatezanje, vraćajući koži  mekoću i elastičnost.
  • Kombinovana koža: Ni ovaj tip kože ne može bez hijaluronske kiseline jer suvljim delovima lica treba pojačana hidratacija. Pomaže u balansiranju tena i umiruje ga.
PeopleImages/gettyimages.co.uk