Kako da se rešite celulita do leta: Počnite već danas

by | april 1, 2024
Kako da se rešite celulita do leta; žena (kojoj se ne vid irorzo), sedi u šorcu na doku i pokazuje svoje zategnite noge

Redovna fizička aktivnost, smanjenje telesne težine, masaže i vežbe, sigurno daju rezultate. I će vam sigurno pomoći da se rešite celulita do odlaska na letovanje. 

Procenjuje se da više od 85 procenata svih žena starijih od 21 godine ima celulit. Celulit se najčešće razvija na zadnjici i butinama jer ovo područje prirodno ima više masnog tkiva. Drugi faktori koji povećavaju šanse za celulit uključuju: starost, povišen nivo estrogena, genetika i  zapaljenje tkiva. Takođe, problem predstavljaju i povećanje telesne težine, gubitak kolagena, loša cirkulacija (čest problem u nogama) i loša limfna drenaža

Kako da se rešite celulita za par meseci

Masaža

Jedna od ključnih stavri koje će vam pomoći da suzbijete celulit jeste masaža. Možete je izvoditi sami ili se obratiti profesionalcu. U kombinaciji s anticelulit kremama i uljima, daje brze i fantastične rezultate. Masaža može smanjiti celulit poboljšanjem limfne drenaže.

Kreme i ulja za masažu nude iste prednosti, ali ključna komponenta je proces masaže. Ne možete naneti kremu i očekivati da će celulit nestati sam. Takođe, znajte da samo jedna masaža neće pomoći kada je u pitanju celulit. Morate dosledno ponavljati proces da biste postigli i održali željene rezultate.

Bioaktivni kolagen peptidi

Možda ste s potpunim pravom skeptični prema obećanjima proizvođača raznih suplemenata protiv celulita. Zaista svega ima na tržištu i daleko od toga da je sve dobro i efikasno. Međutim, studija iz 2015. godine otkrila je poboljšanje kada je celulit u pitanju kod žena koje su uzimale bioaktivne peptide kolagena.

Učesnice su uzimale dnevni oralni dodatak tokom 6 meseci. Poboljšanje je primećeno kod žena sa umerenom i većom težinom, ali je kod onih s umerenom težinom zabeleženo veće poboljšanje.

Pijte više vode

Ako ne pijete dovoljno vode, to se neće dobro odraziti na vaše zdravlje, pa ni na celulit. Pijte minimum litar i po vode dnevno, to će podstaći sirkulaciju, pospešiti izbacivanje toksina iz organizma i poboljšati protok limfe.

Ipak ćete morati malo da smršate…

Gubitak težine takođe može pomoći nekim ljudima sa prekomernom težinom i gojaznošću da smanje celulit. Gubitak viška telesne masti može prirodno smanjiti pojavu celulita. Ali imajte na umu da svako, sa bilo kojom težinom može imati celulit. Nije ograničen samo na one koji imaju prekomernu težinu ili su gojazni. Imaju ga čak i mršave osobe.

Kako da se rešite celulita pomoću vežbi

Određene vežbe za noge i zadnjicu mogu pomoći da zategnete kožu u predelu butina i da ublažite, pa možda i u potpunosti uklonite celulit (naročito ako se pridržavate prethodno navedenog). A koje su to vežbe?

Čučnjevi

Stanite tako da su vam stopala u širini ramena. Nožni prsti su usmereni ka napred.
Spustite zadnjicu kao da hoćete da sednete na stolicu, pazeći da vam kolena ne prelaze preko nožnih prstiju. Stisnite gluteuse dok se podižete u početnu poziciju, a zatim ponovite.

Skok čučnjevi

Ovo je korak dalje od običnog čučnja sa dodatnim skokom na kraju. Uradite običan čučanj.
Dok se vraćate u početnu poziciju, lagano ubrzajte i skočite. Pokušajte da sletite što je moguće meše na noge. Ponavljanje.

Step-up

Stanite ispred klupe ili čvrste kutije za vežbanje. Zakoračite na kutiju, jednom, pa drugom nogom. Vratite se nazad po istom obrascu.

Bočni iskorak

Stanite uspravno sa stopalima u širini kukova. Iskoračite širokim korakom na jednu stranu. Savijte desno koleno dok gurate kukove unazad dok levu nogu držite ispruženom.
Držite oba stopala ravno na podu tokom iskora. Odgurnite se istom nogom da biste se vratili u početni položaj. Ponovite sa drugom stranom, savijajući levo koleno i ispravljajući desno.

Za svaku vežbu uradite 12 do 15 ponavljanja. Obavezno se zagrejte pre vežbanja da biste sprečili naprezanje mišića! Ciljajte na 2 do 3 sesije nedeljno, po 30 minuta.

Umesto da se fokusirate na jednu vežbu, ciljajte na redovnu rutinu vežbanja koja kombinuje aerobne vežbe i trening snage. Aerobne aktivnosti pomažu u sagorevanju masti, dok vežbe snage grade mišiće i pomažu u ukupnoj elastičnosti kože.

AntonioGuillem/gettyimages.co.uk