Uzroci celulita koji se mogu desiti svakoj od nas i kako ga ukloniti

by | 23 oktobra, 2023
Uzroci celulita koji se mogu desiti svakoj od nas i kako ga ukloniti; devojka proverava da li ima celulit

Celulit ne “napada” samo one koje imaju višak kilograma – svaka od nas može da ga dobije. Zato smo istražili koji su uzroci celulita. Jer, kada to otkrijemo, znaćemo i kako ukloniti celulit. A u tome će vam pomoći fenomenalni proizvodi firme Protein box

Mali je broj srećnica koje nikada nisu imale celulit. Celulit nastaje kada naslage masti (obično na zadnjici ili butinama) prođu kroz fibrozno tkivo koje povezuje kožu sa mišićima. Ali razlog zašto koža stvara ove male udubine i žlebove je malo složeniji.

Šta je uopšte celulit i koji su uzroci celulita?

Celulit podseća na kratere na Mesecu ili pomorandžinu koru. Kao što smo već naveli, takve neravnine se stvaraju usled slabljenja kolagenih vlakana između kože i mišića, koji razdvajaju masnoću ispod u male džepove. Celulit može postati vidljiviji s godinama ili kada koža gubi elastičnost. Obično se formira na: zadnjici, butinama, kukovima, stomaku i grudima. Celulit je vidljiviji kod žena, a procenjuje se da će ga iskusiti 80 do 90 procenata žena. Ono što je važno znati jeste to da celulit NIJE štetan. To je potpuno normalna pojava. Drugo je to što nas užasno nervira iz estetskih razloga, što je potpuno razumljivo, i samim tim želimo što pre da ga se rešimo.

DY Nutrition Slender Anti Celulit 450g

Slender Anti Celulit firme Proteinbox je posebno osmišljen dodatak ishrani koji svojom unapređenom formulom pruža priliku da oblikujete svoje telo i na brži i lakši način dođete do idealnog broja kilograma i vitke linije. Ukoliko je vaš cilj smanjenje procenta masti, ali i u slučaju da želite da očuvate i izgradite čistu mišiću masu, ovo je pravi preparat za vas. Slender Anti Celulit u svom sastavu ima moćne sastojke kao što su: L-karnitin, bromelain, MSM, hijaluronska kiselina, vitamini, biljni ekstrakti sa moćnim delovanjem, uz vlakna i druge važne hranljive sastojke. Uz ove odlične komponente vaši mišići dobiće neophodne nutrijente, a moći ćete i da dobijete benefite kao što su lepša i zategnutija koža bez neprijatnih naslaga celulita i uži struk. 

Dakle, šta uzrokuje celulit?

Iako profesionalci ne znaju sa sigurnošću šta su tačni uzroci celulita, čini se da se to dešava zbog interakcije između vezivnog tkiva u unutrašnjem sloju kože (tzv. dermis) i sloja masti koji se nalazi neposredno ispod njega. Neki od sledećih faktora takođe mogu povećati šanse da se pojavi celulit ili da bude uočljiviji na kritičnim zonama.

Biološki pol

Možda muškarci zapravo nisu sa Marsa, a žene sa Venere, ali postoje ključne razlike među njima koje se tiču mnogih stvari, pa i celulita. Kod žena, masne ćelije i vezivno tkivo su obično raspoređeni vertikalno, što može biti razlog zašto žene imaju mnogo veće šanse da dobiju celulit. Kod muškaraca, masne ćelije i vezivno tkivo imaju ukrštenu strukturu. Dakle, i muškarci mogu dobiti celulit, ali je on mnogo češći kod žena.

Hormoni povezani s polom, trudnoćom i godinama

Prema pregledu istraživanja iz 2014., neki hormoni verovatno igraju ulogu u formiranju celulita. Estrogen, progesteron, hormon rasta, melatonin, dehidroepiandrosteron (DHEA), androgeni i insulin doprinose nastanku celulita. Iako naučnici još uvek ne znaju tačno “kako” ovi hormoni utiču na proizvodnju celulita, jedna teorija je da kako se estrogen smanjuje kod žena koje se približavaju menopauzi, dotok krvi u osnovno tkivo se takođe smanjuje. Slaba cirkulacija može značiti da područje dobija manje kiseonika, što rezultira smanjenom proizvodnjom kolagena kod žena.

Masne ćelije takođe imaju tendenciju da postanu veće kako se nivoi estrogena smanjuju. Neka istraživanja iz 2018. takođe primećuju da povećanje telesne težine i hormonske promene (kao što je povećanje estrogena) mogu ubrzati razvoj celulita ili ga učiniti uočljivijim tokom trudnoće. Ali ovo su sve samo nagađanja – ima još dosta toga da se istražuje kada je celulit u pitanju.

Povećanje telesne težine, ishrana i neaktivnost

Uprkos tvrdnjama Insta influensera, ne postoji apsolutno nijedno istraživanje koje je potvrdilo da su uzroci celulita “toksini” iz nezdrave hrane. Međutim, zdrava ishrana i aktivan način života mogu smanjiti rizik od razvoja celulita izazvanog debljanjem. Ako niste fizički aktivni, mišići slabe što može dovesti do toga celulit postane vidljiviji. Ali čak i ako pratite sve savete o zdravlju, i dalje možete imati celulit. To je jednostavno prirodno.

DY Beauty paket I – za lepotu i zdravlje vaše kože

DY Beauty paket I sadrži dva vrhunska dodatka ishrani koji svojim moćnim delovanjem pružaju zategnutiju i lepšu kožu, uz očuvanje njenih funkcija. Uz ova dva preparata vaša koža dobiće mladalački izgled sa manje znakova starenja, ali i smanjenje procenta masnoće, ubrzanje metabolizma i uklanjanje celulita. Kombinovanim efektom njihovih komponenti čuvate mišićni tonus i ćelije od oštećenja.

DY Beauty paket I sadrži dva moćna DY Nutrition preparata za očuvanje lepote i zdravlja:

  • DY Collagen Complex
  • Slender Anti Celulit

 

Uzroci celulita: Genetika

Možete se zahvaliti roditeljima za sve – pa čak i za celulit. Određeni geni mogu igrati ulogu u razvoju celulita, uključujući i one koji utiču na: metabolizam, raspodelu masti i cirkulaciju.

Izbor načina života koji ograničava protok krvi

Pošto smanjeni protok krvi može povećati stvaranje celulita, izbor načina života koji doprinosi smanjenom protoku krvi može povećati rizik od celulita. Konzumiranje cigareta može uticati na celulit jer smanjuje protok krvi i slabi stvaranje kolagena. To može uzrokovati da se celulit lakše formira i postane vidljiviji. Ovo vam možda nije palo na pamet, ali nošenje uske odeće koja sužava protok krvi može povećati  šanse za razvoj celulita. Pa oko stalno nosite usku odeću, a imate celulit – možda n ebi bilo loše da promenite stajling.

Ovo su uzroci celulita, a… Kako ukloniti celulit?

Postoji mnogo toga što možete učiniti da sprečite ili suzbijete celulit. Ako ništa drugo, makar da ga učinite manje vidljivim:

Anticelulit kreme

Neke medicinske kreme su predložene kao tretman protiv celulita zbog njihove sposobnosti da deluju na masno tkivo. Poželjno je da te kreme sadrže kofei i retinol. Kofein pomaže da celulit bude manje vidljiv, jer izvlači višak vode. Retinol može da stimuliše proizvodnju kolagena, te na taj način ojača oslabljena vlakna zbog kojih celulit postaje vidljiviji. Samo imajte na umu da retinoidi mogu učiniti vašu kožu suvom i iritiranom, a potrebno je najmanje 6 meseci pre nego što retinol počne da deluje.

Upozorenje: Ako koristite kremu protiv celulita bez recepta, proverite listu sastojaka za aminofilin, lek koji se koristi za astmu koji se ponekad uključuje u ove kreme. Neki ljudi su alergični na ovaj lek, a upotreba na velikim površinama može izazvati unutrašnje reakcije poput ubrzanog otkucaja srca i anksioznosti.

Medicinski tretmani

Neki medicinski tretmani mogu smanjiti pojavu celulita, kao što su terapija akustičnim talasima, laserski tretmani, precizno oslobađanje tkiva uz pomoć vakuuma, karboksiterapija i mnogi trugi.

Vežbanje, hidratacija, zdrava hrana

Redovna fizička aktivnost, kvalitetna ishrana i konzumiranje dovoljno tečnosti, sigurno će pomoći, ako ne da se celulit potpuno ukloni, onda da bude što manje vidljiv. Čuli ste već milion puta, ali nije zgoreg ponoviti: zaobiđite slatkiše, grickalice, fast food i industrijski prerađenu hranu. Sve to i te kako ima veze sa pojavom celulita.

Suplementi

U prodaji se mogu naći odlični proizvodi koji momažu u održavanju optimalne telesne težine i eliminaciji celulita. Ciljajte sledeće sastojke: L-karnitin, bromelain, MSM, hijaluronsku kiselinu, kolagen kompleks i omega-3.

DY Beauty paket II – najbolji način do savršene figure uz lepši izgled kože 

DY Nutrition preparati se nalaze na vrhu sportske suplementacije o svom kvalitetu i učinkovitosti, pa tako Beauty paket II kombinuje delovanje tri izuzetna suplementa za lepšu i zdraviju kožu. Uz niz prednosti koje dobijate upotrebom ova tri suplementa sa vrhunskim sastavom, dobijate i visok kvalitet po odličnoj ceni. 

DY Beauty paket II obuhvata sledeća tri kvalitetna preparata koji se koriste kako bi vam pružili lepšu figuru uz niz benefita:

  • Omega 3 Riblje ulje
  • DY Collagen Complex
  • Slender Anti Celulit

Uz ova tri suplementa možete na najbolji način doći do definisanih mišića, očuvanja zglobova, mišića, kože i kostiju, i dostizanja figure bez taloženja masnih naslaga.

petrunjela/gettyimages.co.uk