Kako sprečiti prekomerno znojenje

by | 18 jula, 2023
Kako sprečiti prekomerno znojenje

Pre nego što počnemo da pričamo o tome kako sprečiti prekomerno znojenje, želimo da vas podsetimo da je znojenje apsolutno normalan proces. U tome nema ničeg sramnog ili neprirodnog. Naše telo samo pokušava da se ohladi, to je sve.

U medicini se prekomerno znojenje naziva hiperhidroza. Nije strašno, ali može da ometa svakodnevni život. Za vas smo prikupili najkorisnije savete koji će vam pomoći da se nosite sa ovim problemom.

Kako sprečiti prekomerno znojenje: Pazite šta jedete i pijete!

Da biste smanjili znojenje, treba obratiti pažnju na ishranu i štetne navike. Vruća, slana i začinjena hrana utiče na znojenje, jer podiže telesnu temperaturu. Ako imate problem s prekomernim znojenjem, zaobiđite kafu, alkohol i cigarete, jer ove štetne navike doprinose tome da znojne žlezde rade aktivnije.

Nesanica takođe može biti jedan od razloga za prekomerno znojenje, jer ako ne spavamo dovoljno organizam doživljava stres. Stres, kao što znamo, povećava manifestacije gotovo svih bolesti. Pokušajte da spavate najmanje 7 sati, a tokom dana izbegavajte stresne situacije – koliko je to moguće. Ovo su osnovni saveti koji će vam odmah pomoći.

1. Koristite antiperspirant, a ne dezodorans

Mnogi misle da je to ista stvar, ali nije tako. Antiperspirant blokira znojne žlezde, a dezodorans jednostavno maskira miris. Antiperspirant blokira znoj i ne sadrži parfem, zahvaljujući čemu neće ometati miris parfema. Birajte hipoalergene formule koje su bogodne za sve vrste kože, te antiperspirante koji ne ostavlja lepljiv trag i brzo se suši.

Nakon tuširanja, nanesite ga na suvu kožu i idite na spavanje. Rezultat ujutru će vas iznenaditi. Telo se odmara noću: telesna temperatura je niža, a znojne žlezde nisu tako aktivne kao tokom dana — proizvod će moći da prodre u kanale i ostane tamo mnogo duže.

2. Nabavite uloške za pazuh

Ulošci za pazuh su idealni ako vas muči prekomerno znojenje. Lepe se ili na odeću ili na telo. Isprobajte obe opcije i izaberite onu koja vam više odgovara. Ulošci za pazuh upijaju znoj i suzbijaju širenje bakterija koje izazivaju neprijatni miris. I potpuno su neprimetni.

I obavezno nabavite uloške za stopala ako imate problem sa prekomernim znojenjem. Nabavite antibakterijske kako bi sprečili širenje mikroorganizama koji izazivaju neprijatan miris.

3. Nosite široku odeću od prirodnih materijala

Birajte široku odeću od prirodnih i prozračnih tkanina. Lan i pamuk najbolje „dišu“. Sintetika i pripijena odeća mogu izgledati lepo, ali će samo pogoršati problem ako vas muči prekomerno znojenje.

Crvenilo na obrazima: Šta ga uzrokujete i kako da ga zamaskirate?

Dima Berlin/gettyimages.co.uk