Zbog čega izgorite na suncu? 6 osnovnih grešaka

by | jul 24, 2023
kako ne izgoreti na suncu

Izgoreti na suncu već prvog dana na moru nije nešto što iko planira. A opet – većini nas se dogodilo bar jednom. Zbog čega tako brzo izgorimo i kako da to sprečimo?

rvog dana boravka u odmaralištu ili se prekrijte staračkim pegama – koliko je ovih tužnih priča sa neuspelog odmora. Želimo da vam pomognemo da se kući vratite odmorni i lepši, pa smo zajedno sa stručnjakom sastavili kontrolnu listu grešaka koje je važno izbegavati kada idete u sunčane krajeve.

Kako ne izgoreti na suncu? Promenite ovih 6 navika!

Kremu za sunčanje stavljate samo na plaži

Možete izgoreti na suncu već na putu do plaže. Ako ste svetle puti, dovoljno je da se nezaštićeni izložite suncu na 15-20 minuta. Inače, fotooštećenje preti čak i koži skrivenoj ispod odeće na jako visokim temperaturama. Svila, viskoza i beli pamuk koje najćešće nosimo leti imaju niska fotozaštitna svojstva. A indeks fotozaštite se smanjuje kada se tkanina pokvasi. Zato, osim ako niste naneli SPF kremu ili obukli odeću sa UV zaštitom zaboravite na šetnje po suncu u periodu od 11 do 16 sati.

Takođe, morate znati da je potrebno vreme da bi krema za sunčanje počela da deluje. Treba oko 15-20 minuta da se apsorbuje i aktivira. Dakle, prema svim pravilima, potrebno je da nanesete kremu za sunčanje kod kuće, pre polaska na plažu.

Koristite bilo koju kremu za sunčanje

Sunčevi zraci imaju različite talasne dužine. I u zavisnosti od toga, emituju se UVA i UVB zraci. Isti SPF, svima nam dobro poznat, govori o sposobnosti kreme za sunčanje da se izbori sa UVB zracima. Prikazuje približnu količinu zraka koje će proizvod neutralisati, kao i koliko vremena možete ostati na suncu pod zaštitom. Što je veći faktor, to bolje. Međutim, potrebna nam je i zaštita od UVA zraka. Pored SPF faktora, odgovarajući proizvodi su dodatno označeni ikonom UVA.

Ne nosite kremu za sunčanje kada je oblačan dan

UVA zraci delimično prolaze kroz oblake, uzrokujući fotostarenje i pigmentaciju kože. Intenzitet zračenja možete proceniti pomoću UVI indeksa, koji možete naći na mnogim aplikacijama.  UV zaštita je potrebna za UVI vrednosti od 3 i više.

Kako ne izgoreti na suncu? Izbegavajte fotosenzibilnu kozmetiku

Brojni kozmetički proizvodi mogu biti štetni ako se koriste pre izlaganja suncu. A ako su prosvećene mlade dame, po pravilu, već čule za zabranu određenih pilinga i krema sa retinolom u leto, onda reakcija, recimo, na eterična ulja može biti iznenađenje. U međuvremenu, mnogi od njih imaju visok fotosenzibilni efekat – povećavaju osetljivost kože na ultraljubičasto zračenje, zbog čega možete  pigmentacije, a u najgorem slučaju opekotine od sunca i plikove.

Koristite kozmetiku kojoj je istekao rok trajanja

Postoji mišljenje da proizvođači iz bezbednosnih razloga pišu rok trajanja nekoliko meseci kraći nego što zapravo jeste. U slučaju krema za sunčanje, takvo samopouzdanje može biti opasno. Činjenica je da su kreme za sunčanje prilično kapriciozne i mogu izgubiti na kvalitetu čak i pre isteka roka trajanja ako se nepravilno skladište. Dakle, one su prilično osetljive na pregrevanje.  Ne ostavljajte SPF bočice pod užarenim zracima na plaži ili u prtljažniku automobila duže vreme. Formula sredstava se menja, čineći ih manje efikasnim.

Ne morate izgoreti na suncu da biste sintetisali vitamin D

Pošto su sunčevi zraci neophodni za sintezu vitamina D u koži, postoji zabrinutost da bi bilo kakve mere zaštite od sunca mogle dovesti do devitaminoze organizma. Međutim, brojna istraživanja su pokazala da upotreba kreme za sunčanje nema ozbiljan inhibitorni efekat na sintezu vitamina D. Dovoljna je mala količina UV zračenja koje prodire u kožu čak i kada se koristi krema za sunčanje. Osim toga, dovoljna količina vitamina D može se dobiti jednostavno hodanjem po sunčanom vremenu. Nije neophodno da ležite pod užarenim zracima.

 

 

mabe123/istock/gettyimagesplus