Kako otkriti da je parfem kopija a ne original

by | oktobar 14, 2023
Kako otkriti da je parfem kopija a ne original, devojka isprobava parfem

Kopije parfema su preplavile tržište i nije uvek lako ih prepoznati. Kako otkriti da je parfem kopija a ne original?

Nažalost, danas falsifikovani parfemi lako pronađu put na stranicama onlajn prodavnica, a ponekad čak i na police butika sa reputacijom i imenom. Drugim rečima, strastveni ljubitelji parfema uvek treba da budu na oprezu. Inače se lako može desiti dama umesto originala prodaju kopiju parfema.

Pritom treba imati u vidu i to da falsifikovani parfemi mogu predstavljati ozbiljnu pretnju po zdravlje. Ali, na sreću, postoji čitav niz „signala“ koji će vam pomoći da otkrijete prevaru na licu mesta.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako otkriti da je parfem kopija a ne original

1. Zbunjuje vas pakovanje

Najčešće obraćamo pažnju na papirno pakovanje parfema, a ređe na kvalitet celofana koji ga prekriva. A to je veliki propust. Kvalitetan brendirani parfem odlikuje se dobrim celofanskim omotom: prilično je gust i pokriva kutiju bez otoka, neravnina ili drugih nedostataka. Zbog toga treba obratiti posebnu pažnju na linije šavova celofanskog omotača. Ako primetite da su krive, pocepane, neravne ili predebele, bolje je da skrenete pažnju na neki drugi miris ili na drugi butik.

Takođe, odvojite vreme da pogledate i samu kutiju u kojoj je flaša: po pravilu, proizvođači pokušavaju da je opreme posebnim dizajnom koji drži bocu u stabilnom položaju i štiti je od mogućih oštećenja. Papir od kojeg je napravljena kutija treba da bude beo, a ne siv, osim ako je takav originalni dizajn pakovanja.

2. Nepodudaranja u dizajnu

Kupili ste parfem i zadovoljni ste kupovinom, ali kada slučajno vidite štand koji reklamira kupljeni parfem na ulici, otkrijete da je to isti miris koji ste kupili, ali da se razlikuje od njega u nizu nijansi. Slova su raspoređena malo ravnomernije, a nekih slova uopšte nema; vizuelno su boce slične, ali vaša nije tako izdužena. I, o užasa, razlikuju se i po boji. Da li je to zato što sadrže različite supstance?

Članak se nastavlja posle reklama

Ovako se lukavi proizvođači igraju na našu nepažnju i „pozajmljuju“ dizajne od poznatih brendova. Da bi izbegli krivično gonjenje, unose minimalne izmene u njih, ali zadržavaju opštu ideju dizajna – istu onu koja se već dokazala na tržištu i stekla popularnost među kupcima. Dizajn je moćno sredstvo za manipulisanje potražnjom potrošača i na to morate biti spremni.

3. Nema serijskog broja parfema (ili je čudan)

Ono što zaista govori o autentičnosti odabranog mirisa je prisustvo serijskog broja, a serijski broj na bočici mora odgovarati serijskom broju na pakovanju. Ako govorimo o poslednjem, onda morate pronaći niz brojeva na bazi pakovanja – u obliku utisnutih ili štampanih znakova pomoću mastila.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Primetili ste da flašica ima nedostatke

Još jedna važna stavka prilikom provere autentičnosti parfema je kvalitet bočice. Dobro staklo ili metal, glatka površina bez oštećenja – ovo su prvi i glavni znaci da ono što gledate nije lažno. Ali ako primetite konture na površini bočice, čudne mrlje ili vene, onda bi trebalo ozbiljno razmisliti o kvalitetu izabranog kozmetičkog proizvoda. Takođe je važno obratiti pažnju na poklopac, koji treba da bude simetričan i da čvrsto pokriva poklopac prskalice.

5. Čudna boja

Činjenica je da brendovi retko pribegavaju obilatoj upotrebi sredstava za bojenje, tako da originalni mirisi, po pravilu, imaju bledu nijansu, blizu prozirne. A ako je vaš uzorak pun jarko plave boje, fuksije ili jarko žute, onda je bolje igrati na sigurno i testirati isti miris, ali na drugom mestu.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Jeftin miris

Ako ste tokom mnogo godina aroma hobija uspeli da sortirate većinu brendova parfema u DNK beleške, onda bi trebalo da budete u mogućnosti da osetite lažnu notu falsifikata na kilometar daleko. Ako imate takvo znanje iza sebe, onda je sreća svakako na vašoj strani. Proizvođači falsifikata, po pravilu, pribegavaju najjeftinijim sastojcima koji se odaju od prve „note“. Prodavac može lako ponuditi da testirate pravi miris, a na kasi vam prodati kopiju (namerno ili iz neznanja).

Budite oprezni i proverite proizvod na licu mesta: ovo ne samo da će vas sačuvati od rasipanja novca, već će vas naučiti da suptilnije razumete svet parfimerije i da iz njega izaberete samo najbolje.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da odaberete savršen parfem?

Urilux/gettyimages.com