5 osnovnih vrsta mačjeg mjauka i šta nam mace time poručuju

by | 7 septembra, 2023
mačka, mjaukanje

Baš kao i govor, mjaukanje nije uvek isto i svaki mačji mjauk nosi posebnu poruku. Hajde da zajedno naučimo šta nam mačke poručuju mjaukanjem

Mačje mjaukanje je različito i može imati nekoliko značenja, u zavisnosti od toga šta vaša maca pokušava da komunicira. Upoznavanje sa ovim različitim zvukovima može vam pomoći da se povežete sa svojom mačkom i ispunite njene potrebe.

5 osnovnih vrsta mačjeg mjauka i kako da ih razlikujete

Prema veterinarima, mačke međusobno komuniciraju telima, dok mjaukanje koriste prvenstveno da bi komunicirale sa ljudima. Ovo nije pravilo bez izuzetka, ali ako čujete mjaukanje – vrlo je verovatno da mačka pokušava da govori sa vama.

Kratko veselo mjkaukanje

Nekoliko kratkih mjaukanja je uzbuđeni pozdrav od mačke koja je srećna što vas vidi.

Mjaukanje srednje jačine

Ovo je znak da vaša mačka nešto traži – verovatno hranu.

Dugo mjaukanje

Ovo otegnuto mjau je znak da je mački ili nešto hitno potrebno ili je prilično ljuta.

Nisko mjaukanje

Ovo nije dobar znak. Vaša mačka se žali na nešto ili je nesrećna. Proverite šta to nije u redu.

Mačji plač

Kratko, visoko mjaukanje je znak da mačka boluje. Možda ćete ovo čuti ako slučajno zgazite mački rep.

 

Da li je mjaukanje jedini način na koji mačka komunicira?

Mačke nisu ograničene samo na mjaukanje. Kada mjaukanje jednostavno ne daje rezultat, mačke koriste čitav arsenal zvukova da bi dobile ono što žele.

Mačke reže i sikću kada su veoma ljute, uznemirene, iznervirane, uplašene ili štite svoju teritoriju. Režanje može biti duboko tiho, kao kad se svađaju dve muške mačke, ili brzo šištanje uplašene mačke.

Cvrkut je zvuk koji mačka ispušta kada vidi plen, ali ne može doći do njega. To je kratko, mucavo mijaukanje uzbuđenja i frustracije. Mnoge mačke to rade kada gledaju kroz prozor u ptice. Oni vide šta žele i uzbuđuju se, ali ne mogu da dođu do toga.

Mačje stenjanje  podseća na bebin plač i jako je neprijatan zvuk. Prave ga mačke u sezoni parenja. Sa druge strane, predenje je signal da je vaša maca srećna.

 

suemack/istock/gettyimages