Dijetalni recepti: Ukusna jela do 300 kalorija

Svako može pripremiti ove dijetalne recepte kod kuće. Dijeta ne mora biti ni dosadna ni bezukusna...

by | jun 12, 2023
dijetalni recepti

Često se čini da je dijeta nešto dosadno – i ne baš ukusno. Ali ne mora biti tako. Pred vama su dijetalni recepti koji sadrže sve važne sastojke koji su neophodni telu da bi normalno funkcionisalo, a pritom su preukusni. I sadrže do 300 kalorija

dijetalna paelja

Dijetalni recepti: Lako se pripremaju i preukusni suđ

1. Dijetalna paelja od povrća

Inspirisana je tradicionalnom španskom paeljom, ali ne sadrži meso ili ribu, već dodatno povrće.

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka, iseckana
  • 1 crvena paprika isečena na četvrtine
  • 1 tanko narezana crvena ljuta paprika
  • 3 čena belog luka, ispasirana
  • 1 paradajz srednje veličine, narezan na kockice
  • 1/2 šolje pirinča Arborio ili drugog pirinča srednjeg zrna
  • 1 kašičica paradajz paste
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • 100 g zelene boranije
  • 1/2 šolje suvog belog vina
  • 1 kašičica narendane limunove kore
  • so i biber po ukusu
  • kriške limuna za serviranje

Priprema:

  1. Zagrejte ulje u velikom tiganju od livenog gvožđa na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite,  povremeno mešajući, dok ne omekša, 5 minuta.
  2. Dodajte ljutu papričicu i pržite, povremeno mešajući, 4 minuta.
  3. Dodajte beli luk i pržite 1 minut.
  4. Dodajte paradajz i pirinač. Gurnite mešavinu pirinča do ivice tiganja da napravite malu rupu; dodati paradajz pastui i slatku papriku. Kuvati bez mešanja, 1 minut.
  5. Sipajte vino i preostalo povrće. Kuvajte oko 3 minuta.
  6. Dodajte 3 šolje vode, limunovu koricu, po pola kašičice soli i bibera. Pustite da provri, pa smanjite vatru, dinstajte poklopljeno 11 minuta
  7. Dodajte boranija, kuvajte poklopljeno dok pirinač ne omekša i upije tečnost. Pospite korijander preko paelje i poslužite sa kriškama limuna.

minestrone čorba

2. Dijetalna minestrone čorbe

Porcija sadrži manje od 300 kalorija.

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 šargarepe srednje veličine, sitno iseckane
  • 1 srednji praziluk, tanko isečen
  • 8 grančica svežeg timijana
  • 150 g špargla (može i zamrznutih)
  • 3 velika crvena krompira, iseckana
  • 2 litra bujona od povrća
  • 1 konzerva pasulja, oceđenog i ispranog
  • po 1/2 kašičice soli i bibera

Priprema:

  1. Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u šerpi na srednjoj vatri.
  2. Dodajte šargarepu, praziluk, svež timijan i 1/4 kašičice soli. Kuvajte 8 minuta, mešajući.
  3. Dodajte seckani crveni krompir i bujon od povrća. Pokrijte delimično i pustite da proključa  na jakoj vatri. Smanjite temperaturu i kuvajte 25 minuta ili dok krompir ne omekša.
  4. Dodajte špargle i dinstajte 3 minuta ili dok ne omekšaju. Izbacite timijan.
  5. Dodajte pasulj,  1/4 kašičice soli i 1/2 kašičice bibera.

Uživajte u ovim dijetalnim receptima do mile volje.

Максим Крысанов, martinturzak/gettyimages.co.uk