Kako se pravi najukusniji kiš sa piletinom

by | april 25, 2024
kiš sa piletinom

Danas pripremamo neodoljivi kiš sa piletinom. Jelo savršenog ukusa (i mirisa) koje će se pojesti za tili čas. Svi ga obožavaju. 

Kiš je zaista carsko jelo i savršeno je i za svečanu trpezu. Možete ga spremati na bezbroj načina. Mi smo se za danas odlučili za kiš s povrćem i piletinom.

Zašto svi obožavaju kiš sa piletinom

Odgovor je jednostavan i kratak – preukusan je. I vredi malo više vremena provesti u kuhinji da biste napravili ovaj specijalitet od kojeg nakon ručka ili večere ni mrvica ostati neće. Da biste ubrzali i pojednostavili proces, možete kupiti u marketu gotovu podlogu za kiš i  obareno povrće. Na internetu možete naći različite recepte za pripremu ovog jela kao što je sledeći video recept sa TikTok-a:

@chefluislima #quiche #quichedefrango #frango #frangodesfiado #trigo #manteiga #margarina #sal #pimentadoreino #cremedeleite #ovo #mussarela #parmesao #ervilha #brocolis ♬ som original – Chef Luis Lima

Recept za kiš sa piletinom

Sastojci:

Za testo (možete koristiti kupljeno u prodavnici):

  • 200 g običnog brašna
  • 100 g putera, ohlađenog i isečenog na kockice
  • 3-4 kašike ledeno hladne vode

Za nadev:

  • 200 g kuvane piletine, iscepkane ili sitno iseckane
  • 300 g obarenog povrća po želji (grašak, šargarepa, brokoli…)
  • 4 velika jajeta
  • 375 ml mleka
  • 130 g kisele pavlake
  • 50 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica timijana
  • 1 kašičica morske soli
  • ¼ kašičice mlevenog crnog bibera

Priprema:

  1. Najpre pripremite podlogu za kiš. Pomešajte brašno i puter, i mesite dok ne dobijete mrvičastu smesu. Zatim dodajte vodu i mesite sve dok se ne dobije glatka, ujednačena smesa.
  2. Stavite testo u plastičnu kesu i ostavite da odstoji u frižideru pola sata. Razvucite testo oklagijom na pobrašnjenoj površini i stavite ga u okrugli kalup za kiš (prečnika oko 23 cm). Testo treba da obuhvati i ivice.
  3. Zatim ga izbockajte viljuškom. Stavite tepsiju u frižider da se ohladi 10-15 minuta. Zagrejte rernu na 180°C.
  4. Pecite podlogu za kiš u zagrejanoj rerni 20 minuta. Ostavite da se malo prohladi. U međuvremenu pripremite fil.
  5. U posudi srednje veličine lagano pomešajte piletinu sa povrćem. Ostavite po strani.
  6. U drugoj činiji umutite jaja, mleko, pavlaku, pavlaku za kuvanje, timijan, so i biber.
  7. Najpre po testu ravnomerno rasporedite piletinu i povrće. A zatim to prelijte umućenim jajima.
  8. Pecite u zagrejanoj rerni 40-45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 15-20 minuta pre nego što izvadite iz pleha i poslužite.

Sledećeg dana ima još bolji ukus i može se čuvati do 3 dana u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru. Može se jesti hladno, ali da bi se ponovo zagrejalo i održalo hrskavu koru, prethodno zagrejte rernu na 180°, stavite hladne kriške kiša na pleh, a zatim zagrejte u rerni 10-15 minuta .

Liudmila Chernetska/gettyimages.co.uk