Najukusnije posne palačnike – slane i slatke

by | april 1, 2024
Najukusnije posne palačnike – slane i slatke; ispečene palačinke premazane džemom tako da formira oblik srca

Obožavamo palačinke u svim varijantama, pa čak i posne. Imamo recept za najukusnije posne palačnike, a pravimo ih i slane i slatke. 

Prvi put sam probala posne palačinke pre mnogo godina, baš u vreme velikog vaskršnjeg posta. Pravila ih je mama i od tada ih stalno pravi – i kad nije post. Da ne poverujete koliko su uksne – i bez mleka, i bez jaja.

Kako se prave najukusnije posne palačnike

Kada ih jednom probate, pravićete ih stalno. Ako vam se jedu palačinke, više vam neće predstavljati problem to što u frižideru nemate mleko i jaja. I posne su preukusne. Možete ih filovati n arazne načine i praviti i slane i slatke varijante, po uksu. A kako se prave najbolje posne palačinke:

Osnovni recept za posne palačinke

Sastojci:

  • 1 1/2 šolja vode ili biljnog mleka (ako imate pri ruci)
  • 1 šolja višenamenskog brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • ulje za prženje

Priprema:

Umutite sve sastojke mikserom dok se ne sjedine. Pecite palačinke kao i obično (pre svake, sipajte u tiganj par kapi ulja).

Slatki namaz za palačinke

Ako postite, palačinke uvek možete filovati medom ili pekmezom, a možete probati i sledeći recept. Zagrejte malo ulja u tiganju i dodajte 100 g mlevenih oraha, dve kašike šećera i četvrtinu kašičice cejlonskog cimeta. Malo to propržite i filujte palačinke. Preukusno je!

Slani namaz za palačinke

Ako spremate palačinke za večeru, možete napraviti odličan posni fil. Uzmite jednu tunjevinu i pomešajte je sa iseckanom crvenom paprikom i iseckanim maslinama. A možete napraviti i posni namaz od sremuša. Izmiksajte  u blenderu 2 vezice sremuša, 4 kašike maslinovog ulja, 50 g seckanih oraha, 2 kašike suncokreta, 2 kašike semenki bundeve i sok od pola limuna.

Na Instagramu možete pronaći recepte za posne palačnike, a jedan od njih je i sledeći video recept:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jayraj Chandani (@chefjayraj)

Yana Tatevosian/gettyimages.co.uk