Piletina u sosu od paradajza: Mekana, sočna i preukusna

by | mart 5, 2024
Piletina u sosu od paradajza: Mekana, sočna i preukusna

Jeste li spremni za jedno savršeno, preukusno jelo? Imamo odličan predlog za vas – piletina u sosu od paradajza. Niko joj ne može odoleti…

Ovo je jedno od onih jela koje kad jednom probate, pravite stalno. Ukusna, sočna piletina u fantastičnom crvenom sosu zadovoljiće i one probirljive kojima je teško ugoditi. I ono što je još važno, sos od paradajza je izuzetno zdrav.

Piletina u sosu od paradajza: Nije samo ukusno, već i zdravo jelo

Ovo jelo je praznik za nepca, a osim toga, može vam pomoći i da sačuvate zdravlje. Tajna je u sosu od pardajza. Da li ste znali da je kuvani paradajz zdraviji od svežeg? Tajna je u likopenu, snažnom antioksidansu koji prevenira i teška oboljenja. Paradajz je takođe dragoceni saveznik u borbi s holesterolom.

Pojedini naučnici tvrde da kuvani paradjz (sos odnosno sok od paradajza) ima iste osobine kao statini, lekovi koji se prepisuju za snižavanje masnoća u krvi, budući da organizam lakše apsorbuje likopen iz termički obrađenog proizvoda nego iz onog svežeg.

Na TikTok-u smo pronašli odličan video recept za piletinu u sosu od paradajza:

@flavorgod #easy #chicken #recipe 🤗 #onedishmeal #fyp #fy #flavorgod #lunch #dinner ♬ original sound – Flavor God

A kako mi pripremamo piletinu u sosu od pardajza

Sastojci:

  • 500 g pilećih grudi
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 veća čena belog luka
  • 250 ml soka od pardajza
  • 1 kašika sitno iseckanog svežeg peršuna
  • 1/4 kašičice sušenog bosiljka
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  • malo tucane ljute papričice (ako volite ljuto)
  • so i biber po ukusu
  • 2 kašike ulja
  • 1 šolja vode

Priprema:

  1. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite još jedan minuta.
  2. Dodajte 9isečenu piletinu i alevu papriku. Dinstajte dok ne promeni boju.
  3. Nalijte sok od paradajza i vodu. Poklopite i pustite da se krčka sve dok piletina ne omekša.
  4. Dodajte bosiljak i ljutu papričicu. Posolite i pobiberite. Možete dodati i druge začine po ukusu.
  5. Pustite da se krčka još malo (sos treba da bude malo gušći). Na kraju dodajte seckani peršun.
  6. Piletinu možete služiti uz kuvanu testeninu, kuvani pirinač ili kuvani krompir.

Prijatno!

Tatiana Volgutova/gettyimages.co.uk