Punjene pljeskavice sa pršutom i kačkavaljem

by | februar 22, 2024
punjenje pljeskavice

Punjene pljeskavice su omiljeno jelo sa roštilja, jer spajaju različite teksture i ukuse: mleveno meso sa sirom, povrćem ili mesnim prerađevinama. Recept koji vam donosimo lako se sprema i u običnom tiganju, a zadržava bogatstvo ukusa. 

Kako se oblikuju pljeskavice?

Najlakše vam je da koristite kulinarsku providnu foliju. Pripremljenu smesu podelite na delove i formirajte kuglice. Na radnu ploču stavite foliju, a potom na nju jednu kuglicu mesa. Pokrijte drugom folijom, a potom pažljivo rastanjite. Za stanjivanje pljeskavica obično se koristi dlan kako biste meso oblikovali konzistentno.

5 saveta za pripremu punjenih pljeskavica

Na šta treba da pazite prilikom pripreme pljeskavica?

  1. Odabir mesa: Koristite sveže mleveno meso visokog kvaliteta, poput goveđeg ili mešanog goveđeg i svinjskog mesa. Meso treba biti dovoljno masno kako bi pljeskavice bile sočne.
  2. Priprema punjenja: Izaberite kvalitetan kačkavalj i pršut. Kačkavalj narendajte ili isecite na tanke šnite, dok pršut možete iseći na manje komade. Ova kombinacija će dodati bogatstvo ukusa i teksture pljeskavicama.
  3. Oblikovanje pljeskavica: Kada nafilujete pljeskavice,  pazite da dobro zatvorite ivice kako se punjenje ne bi izlivalo tokom pečenja.
  4. Pečenje: Pre nego što stavite pljeskavice na roštilj ili u tiganj, preporučljivo je da ih malo odmorite u frižideru kako bi se sastojci sjedinili i čvrsto držali oblik. Pecite ih na srednje jakoj vatri, okrećući ih jednom ili dva puta dok ne postanu zlatno smeđe boje i potpuno pečene iznutra.
  5. Posluživanje: Poslužite punjene pljeskavice sa svežim povrćem, prelivima ili prilogom po želji. Narezani paradajz, krastavci ili listovi zelene salate odlično se slažu uz ove punjene delikatese. Uživajte u sočnom, punom ukusu punjenih pljeskavica sa kačkavaljem i pršutom!

Punjene pljeskavice sa prštutom i kačkavaljem

Sastojci

600 g mešanog mlevenog mesa

1 jaje

2 kašike prezle

1 čen mladog luka

peršun, so, biber

pršut

kiseli krastavčići

kačkavalj.

Priprema punjenih pljeskavica

  1. U duboku posudu stavite mleveno meso, pa dodajte začine, jaje i sitno sečen luk. Dobro promešajte. Na kraju dodajte prezle i peršun.
  2. Sve sastojke dobro promešajte i ostavite u frižider oko pola sata
  3. Od pripremljene smese dlanovima oblikujte tanke pljeskavice. Smeša je dovoljna za osam komada.
  4. Na svaku plješkavicu, na jednu polovinu, stavite pršut, kolutiće kiselog krastavca i šnit kačkavalja. Preklopite drugom polovinom pljeskavice i slepite prstima ivice.
  5. Pljeskavice pecite u dobro zagrejanom tiganju.

PRIJATNO!

Halim lotos/istock/gettyimagesplus