Punjeni šampinjoni: Lagan i jednostavan obrok, a odličan izvor vitamina D + video

by | jul 7, 2023
punjeni šampinjoni

Punjeni šampinjoni su odličan izvor vitamina D i proteina, a spremaju se brzo i lako. Ukus? Meko i pikantno!

Zašto su punjeni šampinjoni odličan letnji obrok?

Ovo jelo je sjajan izbor jer ga možete poslužiti i kao predjelo, ali i kao glavno jelo. Osim što je recept veoma jednostavan, punjeni šampinjoni su idealni za letnje vrućine. Ovaj recept je pogodan i za vegane i za vegetarijance, a naravno, uvek možete da improvizujete i dodate vaš tajni sastojak ukoliko želite.

U punjenje koje predlažemo možete dodati mešavinu mladog kravljeg i topljivog sira, kao i komadiće domaće šunke. Kalorijska vrednost obroka će porasti i on više neće biti vege izbor, ali će zato vaši punjeni šampinjoni postati kremasti i topiti se u ustima.

Šampinjoni su odličan kulinarski sastojak koji je jeftin, a dostupan preko cele godine. Oni su odličan izvor vitamina, a njihov neupadljiv ukus lako se kombinuje sa brojnim jelima. Odlični su u pastama, kao dodatak omletu ili u salatama čija je osnova sir ili majonez. Zbog brzine i lakoće pripreme, kao i lakog varenja, punjeni šampinjoni su odličan izbor za letnji obrok.

Zašto su šampinjoni zdravi?

Šampinjoni su odličan izvor proteina i ugljenih hidrata. U 100 grama šampinjona nalazi se  1 g vlakana, 3 g proteina, 2 g ugljenih hidrata i ni malo masti. Ove popularne pečurke sadrže visoku količinu vitamina D, gotovo trećinu neophodno dnevnog unosa!

Takođe, šampinjoni su odličan izvor fosfora, kao i drugih minerala poput gvođža i kalijuma.

Punjeni šampinjoni – nutritivna vrednost

Jedna porcija punjenih šampinjona sadrži svega 70 do 100 kalorija. U porciji se nalaze četiri veća punjena šampinjona. Naravno, ukoliko koristite nadev od šunke i sira, broj kalorija koji unosite raste.

Recept za punjene šampinjone

Sastojci

  • 450 g šampinjona
  • 1 četvrtina crnog luka srednje veličine
  • 10 maslina
  • 125 g izrendanog sira
  • biber (po ukusu)
  • soja sos

Video recept za punjene šampinjone

Priprema

  • Očistite šampinjone i izvucite im drške. Drške nemojte bacati,  ostavite ih po strani.
  • Iseckajte crni luk i masline i stavite ih u posudu zajedno sa izrendanim sirom.
  • U smesu dodajte 1 kašiku soja sosa i pobiberite po ukusu.  Izmešajte nadev.
  • Napunite kapice šampinjona pripremljenim nadevom.
  • Poslažite ih u tepsiju prethodno pokrivenu papirom za pečenje.
  • Pecite ih u rerni 10-ak minuta dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Rernu zagrejte na 180 stepeni.
  • Kada se ispeku možete ih posuti seckanim peršunovim listom.

 

Proteinski sendvič u tortilji za poneti + video

Mariha - Kitchen/iStock/GettyImagesPlus