3 recepta za najukusnije posne špagete

by | april 12, 2024
posne špagete sa sosom od paradajza

Nema ništa ukusnije od paste, a posne špagete su čak i bolje od mrsnih. Mogu se napraviti na bezbroj načina, a mi sa vama delimo naše favorite. 

Ako ne znate šta da spremite za ručak ili večeru, a postite, naš predlog su špagete koje možete primpremiti sa svim vrstama povrća koje vam se nađe pri ruci. U nastavku slede naša tri omiljena posna recepta.

Najbolji recepti za posne špagete

1. Špagete sa sosom od paradajza

Sastojci:

  • 1 pakovanje špageta
  • 3 čena belog luka
  • 1/4 kašičice tucane ljute papričice
  • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 šolja pasiranog paradajza
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašika paradajz paste
  • malo svežeg peršuna ili bosiljka
  • malo veganskog parmezana

Priprema:

  1. Skuvajte špagete u ključaloj slanoj vodi, a zatim ih ocedite i isperite pod mlazom hladne vode. Ostavite malo tečnosti u kojoj su se kuvale – trebaće vam za pripremu sosa.
  2. Zagrejte jednu kašiku maslinovog ulja na srednjoj temperaturi i kratko propržite sitno iseckan beli luk i ljutu papričicu. Daodajte paradajz pastu, promešajte i sklonite sa šporeta.
  3. U drugom, većem, tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i dodajte pasirani paradajz, špagete i malo vode u kojoj su se kuvale. Mešajte dok ne ispari višak tečnosti.
  4. Dodajte proprženi beli luk. Posolite i pobiberite.
  5. Servirajte špagete i pospite ih veganskim parmezanom i seckanim peršunom ili svežim bosiljkom.

2. Špagete sa šampinjonima

@vganjames More info on my insta #veganrecipes #veganuk #ukvegan #ukvegans #veganspaghetti ♬ original sound – James

Sastojci:

  • 1 pakovanje špageta
  • 200 g šampinjona
  • 3-4 kockice zamrznutog spanaća
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 150 ml sojinog mleka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 150 ml vode u kojoj su se kuvale špagete
  • so i biber po ukusu
  • malo tucane ljute paprike (po ukusu)

Priprema:

  1. Skuvajte špagete u ključaloj slanoj vodi, a zatim ih ocedite i isperite pod mlazom hladne vode. Ostavite malo tečnosti u kojoj su se kuvale – trebaće vam za pripremu sosa.
  2. U šerpu sipajte sojino mleko i stavite na ringlu zagrejanu na srednjoj temperaturi.
  3. Dodajte maslinovo ulje i dobro oprane i iseckane šampinjone. Dodajte beli luk u prahu, spanać i ljutu papričicu. Pustite da se krčka sve dok šampinjoni ne omekšaju.
  4. Povremeno dodajite malo vode u kojoj su se kuvale špagete. Poslite i pobiberite.
  5. Sklonite sa šporeta i dodajte špagete.

3. Špagete sa belim lukom i maslinovim uljem

@natachakhalifeh quick&easy 10 mins Spaghetti with olive oil, garlic & chilli recipe 🍝🌿🌶 #pasta #spaghetti #cookwithme ♬ Borderline – Tame Impala

Sastojci:

  • 1 pakovanje špageta
  • 4 veća čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice tucane ljute papričice
  • so i biber po ukusu
  • malo seckanog svežeg peršuna

Priprema:

  1. Skuvajte špagete u ključaloj slanoj vodi, a zatim ih ocedite i isperite pod mlazom hladne vode. Ostavite malo tečnosti u kojoj su se kuvale – trebaće vam za pripremu sosa.
  2. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite sitno iseckan beli luk i ljutu papričicu.
  3. Dodajte špagete i šoljicu vode u kojoj su se kuvale. Pobiberite.
  4. Mešajte sve dok ne ispari sva tečnost. Servirajte špagete.

Prijatno!

Ale02/gettyimages.co.uk