Rižoto sa tikvicama i šampinjonima: Savršen ručak gotov za pola sata

by | maj 21, 2024
Rižoto sa tikvicama i šampinjonima

Danas sa vama delimo još jedan predobar recept, za rižoto sa tikvicama i šampinjonima. Preukusan obrok koji možete spremiti za pola sata.

Ne postoji ništa brže i jednostavnije nego pripremiti rižoto. Možete ga napraviti na milion načina sa apsolutno svim namirnicama koje imate u frižideru. Sve je stvar ukusa. I mi ga spremamo n arazličite načine a danas su ne redu tikvice i šampinjoni.

Brzi rižoto sa tikvicama i šampinjonima

Ako ne želite da provodite večnost u kuhinji pripremajući ručak i želite da spremite nešto na brzinu, a da je ukusno, onda je naš predlog definitivno rižoto. I to sa tikvicama i šampinjonima. Lako se priprema, a poješće se za tili čas jer je preukusan. Na internetu možete naći različite recepte za pripremu rižota s tikvicama, a jedan od njih je i sledeći video recept sa TikTok-a:

Članak se nastavlja posle reklama
@thehealthyserve zucchini and mushroom risoni. Full recipe on my insta. #recipeoftheday #tiktokfoodrecipes #viral #tiktokfoodie #tiktokfood #italianfood ♬ Cooking – AShamaluevMusic

Kako mi pripremamo rižoto sa tikvicama i šampinjonima

Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 1 maanja glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 srednje tikvice, očišćene i isečene na kockice
  • 150 g šampinjona, opranih i isečenih na listiće
  • 1 šolja pirinča, dobro opranog
  • 2 šolje vode
  • 2 šolje pilećeg ili bujona od povrća
  • 1/2 šolje suvog belog vina
  • 1/2 kašičice sušenog bosiljka
  • so i crni biber po ukusu
  • 1/2 – 1 šolja rendanog parmezana
  • prstohvat šafrana (opciono)

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. U velikom dubokom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i pržite luk 2-3 minuta dok ne postane staklast.
  2. Dodajte tikvice i pečurke i kuvajte još 2 minuta, često mešajući.
  3. Dodajte pirinač, promešajte da se sjedini. Dodajte bosiljak. Podesite toplotu na srednje visoku.
  4. Dodajte 1/4 šolje pilećeg bujona i promešajte. Kuvajte dok se bujon ne upije, često mešajući.
  5. Nastavite da dodajete bujon i vodu, naizmenično, oko 1/4 šolje svaki put i kuvajte dok se tečnost ne upije. Obavezno često mešajte rižoto.
  6. Dodajte vino i kuvajte dok se ne upije.
  7. Testirajte da li je pirinač kuvan, ako nije, nastavite sa dodavanjem malo vode, kuvajte i mešajte da se pirinač potpuno skuva.
  8. Dodajte parmezan i promešajte da se sjedini. Posolite i pobiberite po ukusu. Na kraju dodajte malo šafrana (po želji) i dobro proemšajte. Služite toplo.
Al Gonzalez/gettyimages.com