Najukusnije prolećno jelo: Sarmice u vinovom lišću

by | april 16, 2024
sarmice u vinovom lišću

Sarmice u vinovom lišću su jedno od omiljenih prolećnih jela nama u redakciji „Lepote i zdravlja“. Probajte i javite utiske!

Sarmice u vinovom lišću su jedno odo onih laganih i izdašnih jela koja sa nestrpljenjem očekujemo s proleća. Ako ih iskombinujete sa kiselim mlekom ili sosom od mirođije još su ukusnije!

Vinovo lišće kao izvor vitamina A i K

Iako sadrži samo 13 kalorija u porciji, listovi vinove loze predstavljaju bogat izvor esencijalnih hranljivih sastojaka za naš organizam. Jedna porcija vinovog lišća sadrži 1,5 grama vlakana. Konzumacijom lišća vinske loze povećava se unos vlakana koji pomažu u regulaciji varenja.
Listovi vinove loze su posebno bogat izvor vitamina A i K. Naše kosti, koža, probavni trakt i očni sistem oslanjaju se na vitamin A kako bi funkcionisali, dok vitamin K pomaže u kontroli zgrušavanja krvi.
Listovi vinove loze takođe obezbeđuju kalcijum i gvožđe, dva bitna minerala za funkcionisanje našeg organizma. Našem telu je potreban kalcijum za kosti i zube, a na ovaj mineral se oslanja i rad živaca i mišica.

Kada se bere vinovo lišće?

Vinovo lišće za sarmice se bere sa proleća, dok je list loze još mekan i malen. Birajte lepe, zdrave i veće listove. Pre upotrebe, moraćete da ih izblanširate nekoliko minuta na vodenoj pari, da omekane i postanu savitljivi.

Kako se čuva vinovo lišće za zimu?

Baš poput zelja, blitve i španaća, i vinovi listovi se mogu sačuvati za kasniju upotrebu. Najlakši način je tako da izblanširate listove da omekane na pari, a potom ih pažljivo urolate i zamrznete.

Drugi način čuvanja je u belom vinu. Naberete lozu, operete je i posolite svaki list, a potom ih (suve!) smotate u rolnice i poređate u teglu. Teglu nalijte belim vinom i dobro zatvorite.

Kako se prave sarmice u vinovom lišću?

Priprema:

Mladi listovi vinove loze

500 gr mlevenog mesa

2 glavice crnog luka

dve šargarepe

Šolja pirinča

začini

1 kisela pavlaka, mala

2 jajeta

Priprema:

  1. Sitno iseckajte i izdinstajte crni luk dok se ne karamelizuje
  2. Dodajte rendanu šargarepu i dinstajte dok ne omekne.
  3. Dodajte mleveno meso, začine i dinstajte dok meso ne promeni boju
  4. Dodajte dobro oprani pirinač i kratko prodinstajte
  5. Ostavite smesu da se prohladi i spemite vinovo lišće
  6. Nafilujte sarmice onako kako je prikazano u video uputstvu
  7. Podmažite vatrostalnu činiju, na dno poređajte jedan red vinovog lišća, a potom sarmice.
  8. Nalijte bujonom, da ogrenzne, poklopite vatrostalnu činiju i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni  i krčkajte tak sat vremena. Nakon toga otklopite, smanjite na 150 i pecite dok ne ispari sva tečnost, a ostane samo divna masnoća.
  9. Umutite dva jajeta i jednu kiselu pavlaku. Prelijte sarmice i zapecite.

Prijatno!

Kako se savijaju sarmice od vinovog lišća?

Savijanje sarmica od vinovog lišća drugačije je od punjena klasičnih sarmi. Ako to radite prvi put, biće vam od koristi ovo video uputstvo. Prikaz savijanja sarme počinje na 3:30.

jirkaejc/istock/gettyimagesplus