Testenina s kupusom: Jeftin i preukusan ručak

by | mart 8, 2024
Testenina s kupusom: Jeftin i preukusan ručak

Jedno od najjeftinijih, a preukusnih jela, koje možete napraviti je testenina s kupusom. Jednostavno jelo koje svako može da spremi bez po muke. 

Da biste pripremili ovo starinsko jelo trebaće vam samo nekoliko sastojaka i malo začina (a to dodajete po ukusu). Testo možete i sami napraviti ako imate vremena i volite to da radite ili koristiti kupovno (makarone, spirale, taljatele, špagete…).

Testenina s kupusom priprema se širom sveta

Na našim prostorima testenina s kupusom jedno je od najpopularnijih jela koje su pripremale i naše bake. A nije popularno samo kod nas – priprema se i širom sveta. I naša topla preporuka je da ovo jelo pripremate što češće, jer kupus je izuzetno zdrava namirnica.

Kupus je prirodni izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže organizmu da suzbije infekcije. Kao prirodni izvor dijetetskih vlakana, kupus potpomaže varenje i podstiče redovno pražnjenje creva, smanjujući rizik od zatvora. Osim toga, kupus je prirodni izvor prebiotika, neprobavljivih vlakana koja deluju kao „gorivo“ za žive i korisne probiotike.

Na internetu se može naći bezbroj različitih recepata za pripremu ovog preukusnog jela, a nama je privukao pažnju recept iz Austrije (oni dodaju malo više šećera nego mi):

Recept za testeninu s kupusom

Sastojci:

  • 1 manja glavica kupusa
  • 1 pakovanje testenine po izboru
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica vegete
  • so i biber po ukusu
  • 3-4 kašike ulja
  • 1/2 šolje vode

Priprema:

  1. Zagrejte kašiku ulja na srednjoj temperaturi i propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte sitno iseckan beli luk i pržite još jedan minut.
  2. Dodajte sitno iseckan kupus (malo krupnije nego za salatu), šećer, vegetu i preostalo ulje. Dinstajte kupus sve dok ne omekša – povremeno dodajite malo vode.
  3. U međuvremenu skuvajte testeninu u ključaloj slanoj vodi, a zatim je ocedite i isperite pod mlazom hladne vode.
  4. Pred kraj dinstanja, posolite i pobiberite kupus.
  5. Dodajte testeninu u kupus i promešajte. Služiti toplo.

Prijatno!

ALLEKO/gettyimages.co.uk