Vrućina i kremice: Kako da sačuvate kvalitet kozmetike tokom leta?

by | 31 jula, 2022
čuvanje kozmetike tokom leta

Vrući dani su dobar razlog da razmislite o tome da li pravilno čuvate svoju kozmetiku. Zašto? Zato što pogrešno čuvanje skraćuje rok trajanja i kvalitet kozmetike. 

 

Da li treba da držim kozmetiku u frižideru?

Ovo pitanje postavljaju mnoge žene. Deluje logično da svoje skupe pomadice stavite na sigurno, ali u pitanju je zabluda koja čak može da uništi vaš preparat. Čuvanje u frižideru dobro je rešenje samo za organske kreme koje imaju brzooksidirajući sastav.

U većini slučajeva kozmetiku treba čuvati na temperaturi od 5 do 25°C i to je jasno naznačeno na ambalaži. Međutim, ako se proizvodi namenjeni za čuvanje na sobnoj temperaturi stave na hladno, tada se neke rastvorene komponente mogu istaložiti, što će uticati na konzistenciju preparata.

Takođe, kozmetika ne voli stalne promene temperature, tako da joj konstantno stavljanje na hladno i vađenje neće prijati, promeniće joj sastav i efekat.

 

Pravilno čuvanje kozmetike tokom leta

 

Pravilo 1: Ne držite šminku u kupatilu!

Kupatilo? Nipošto! U kupatilu uvek ima puno vlage, a ako je proizvod upije u njemu će početi da se razvijaju patogeni organizmi i što vas može dovesti do iritacije kože. Šminku je najsigurnije držati u noćnom ormariću ili toaletnom stočiću, ako ih imate. U svakom slučaju: na suvom i tamnom mestu.

 

Pravilo 2 : Čvrsto zatvorite bočice

Ne zaboravite da čvrsto zatvorite boce sa šamponima, balzamima, gelovima za tuširanje. Ukoliko nisu dobro zatvoreni, uvek bi mogli da se zagade bakterijama ili plesnima.

 

Pravilo br 3: Nikada ne ostavljajte parfem na svetlu

Parfem takođe ne voli kupatilo, a ni druge svetle i vlažne prostore. Ako ne stoji u svojoj originalnoj kutiji, već je izložen suncu, već kroz nekoliko meseci može promeniti miris. Prekomerna toplota takođe šteti bilo kojoj kozmetici: aktivni sastojci se uništavaju kada se pregreju. Stoga, uverite se da su vaše omiljene kremice udaljene od prozora.

 

Pravilo br 4: Sredstva sa vitaminom C držite dalje od toplote

„Termofobi” su i serumi sa vitaminom C. Askorbinska kiselina brzo oksidira i razlaže se na vazduhu. Obavezno proverite rok trajanja: većina preparata sa vitaminom C ne sme da se koristi ako je otvorena duže od nedelju dana.

 

 

petrendkod/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.