Veliki comeback šminke devedesetih: Kako da je nosite u 2023?

by | septembar 20, 2023
šminka devedesetih, braon ruž, crni kreon

Devedesete su definitivno rešile da se vrate: kargo pantalone, obuća, slojevite frizure, a sada i šminka devedesetih

Zamislite scenu. Spice Girls su na vrhuncu popularnosti, debi album Destiny’s Child-a je spreman zaslušanje, a parfimerije su pune mat senki i ruževa — da, to su devedesete. Bilo je to kultno vreme za lepotu tokom kojeg su se trendovi smenjivali munjevitom brzinom. I dok je mnogo onih trendova devedesetih koje želimo zauvek da zaboravimo (poput pretankih obrva) tu je i šminka devedesetih koja je toliko dobra da se vraća na velika vrata i postaje jedan od vodećih trendova u ovoj 2023.

Kakva je bila šminka devedesetih?

Nije teško primetiti da se mnoge stvari iz devdesetih vraćaju. Najpre smo gledali reokupljanje Friendsa, onda je čuvena Rejčelina frizura postala ponovo hari trend i tada kao da je pukla brana: nokti, cipele iz devedesetih, kargo pantalone – devedesete ponovo dominiraju.

Članak se nastavlja posle reklama

Čak i na TikToku, čuvenoj prestonici svih trendova, a naročito onih iz sektora lepote, možete da vidite jasan uticaj ove epohe: crni kreon, mačje oko, tamnobraon usne…

Dakle, kako da danas nosimo  šminku iz 90-ih?

Šminka devedesetih: Kako danas da je nosimo?

Braon ruž

Smeđi ruž je možda najprepoznatljiviji i najboljenijin trend šminke među mnogim slavnim ličnostima 90-ih, a vidimo da su smeđi tonovi i dalje popularni. Danas, srećom, imamo više nijansi olovke za usne i ruževa koje odgovaraju svim tonovima kože, kao i formule koje se dobro miksuju i traju na usnama ceo dan.

Članak se nastavlja posle reklama

Plava senka za oči

Ne možemo da pričamo o šminki iz 90-ih, a da ne govorimo o plavim senkama, zar ne? Tada je plava senka obično bilo pastelne, imalo je mat efekat i često je bilo upareno sa crvenim karminom. Danas je ovaj izgled ažuriran, tako da se koristi mat tekstura i tamnoplava boja.

Članak se nastavlja posle reklama

Zamrznuti karmin

Setite se sjajnih usana Kate Moss uparenih sa jednostavnim ajlajnernom. Iako zamrznute usne nisu doživele comeback u izvornom obliku – sjaj i metalik boje jesu. Zato kombinujte nude ruževe sa sjajem.

Članak se nastavlja posle reklama

Ajlajner devedesetih

Ako izuzmemo braon ruž ništa ne asocira na devedesete koliko crni ajlajner. Grunge  ajlajner bio je još jedan trend koji smo voleli 90-ih. Tada se crni krejon naonosio oko cele linije trepavica, uključujući vodenu liniju kapka. Ova šminka devedesetih modernizovana je mekim raspršivanjem linije oko linije trepavica da bi se dobio meški efekat.

Članak se nastavlja posle reklama

Mat koža

Ako postoji nešto što možemo uočiti iz 90-ih, to je sklonost prema mat podlozi. Iako je 2023. baršunasti ten u centru pažnje, možete mu dodati rumenilo i bronzer kako ne biste izgledale isprano.

Članak se nastavlja posle reklama
ValuaVitaly/istock/gettyimagesplus