LEKOVITO bilje: Lečenje SRCA i krvotoka

by | 8 jula, 2009

Lekovito bilje uvek je bilo na visokoj ceni zbog obilja sastojaka i svojstava koji pomažu u lečenju i prevenciji mnogih bolesti. Mi vam nudimo neka rešenja iz prirode kada su u pitanju problemi sa kardiovaskularnim sistemom…

 

lepota i zdravlje lekovi iz prirode


ARTERIOSKLEROZA
Glog, lekovita biljka belih cvetova, pozitivno deluje na cirkulaciju krvi u srčanom mišiću, otkucaje srca i protok kiseonika u organizmu.
Lečenje: U šoljicu za čaj stavite 1 kašičicu isitnjenog (listovi, cvetovi i bobice) gloga, prelijte ga kipućom vodom, ostavite da odstoji 15 minuta, a potom ga procedite. Ako je oboljenje ozbiljnije, pijte i po tri šoljice čaja dnevno.
Alternativa: Arterioskleroza takođe može da se ublaži i biljkama kao što su brđanka (veprovac), sremuš, crna ribizla, imela ili kupus koje mogu da se koriste i kao preventiva.

 

SLABOST MIOKARDA
Ulje mirisne lavande koristi se kao sterilizator, protiv grčeva i takođe smiruje i opušta. Lavanda stabilizuje rad miokarda, nervnog sistema i ublažava iscrpljenost. Kupke i jastuci napunjeni lavandom smanjuju napetost i pozitivno utiču na kardio-vaskularne probleme.

Lečenje: U šoljicu za čaj stavite 1-2 kašičice lavande, prelijte je ključalom vodom, ostavite da odstoji 5 minuta, a potom sve procedite. Popijte 1-2 šolje čaja svako veče.
Alterantiva: Veprovac, crni luk i glog.

 

ZARČENJE VENA
Žutonarandžasti cvetovi veprovca koriste se za lečenje upale vena i njihovog zakrečavanja.
Lečenje: Veprovac ja odličan i za unutrašnju i spoljašnju upotrebu, ali pod nadzorom lekara. Za pripremanje obloga stavite u 1 litar vode 2 kašičice cveta veprovca i ostavite sve da odstoji oko 10 minuta. Potopite oblog u tečnost, iscedite ga i stavite na bolno mesto. Hladni oblozi stimulisaće cirkulaciju krvi.
Alterantiva: Konzumirajte dosta crnog luka i ruzmarina.

 

BILJKE ZA JAČANJE SRCA
Gorke supstance koje se nalaze u korenu gorčice dobre su za krv, pošto stimulišu stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja su veoma korisna u prevenciji srčanih slabosti i nervoze.
Lečenje: U šoljicu stavite 1 kašičicu korena gorčice i prelijte hladnom vodom. Ostavite sve da odstoji preko noći, procedite i pijte po nekoliko gutljaja tokom celog dana.
Alternativa: Srčanik, crni luk, beli luk, imela i boražina.

 

SRČANE ARITMIJE
Kupasti cvetovi hmelja utiču na srčane aritmije i umirujuće deluju na probleme sa srcem koji su izazvani nervozom.
Lečenje: Isitnite nekoliko cvetova (1 kašičica), stavite ih u šoljicu i prelijte ključalom vodom. Ostavite ih da odstoje 10 minuta. Konzumirajte ga u podne i uveče posle jela.
Alterantiva: Beli luk, lavanda i imela preporučuju se za lečenje srčanih aritmija.

ČIŠĆENJE KRVI
Kopriva je bogata vitaminima i mineralima, odličan je diuretik i pročišćava krv.
Lečenje: U šoljicu za čaj stavite 2 manje kašike cveta koprive i prelijte ih ključalom vodom. Ostavite ih da odstoje 10 minuta i zatim procedite. Pijte po jednu šolju čaja nekoliko puta dnevno, ali i unosite dosta tečnosti u organizam tokom celog dana!
Alternativa: Breza, potočarka, maslačak i celer takođe su odlični za pročišćavanje organizma.

POVIŠEN KRVNI PRITISAK
Beli luk sadrži u sebi alicin-antibakterijsku supstancu koja snižava krvni pritisak i spečava pojavu arterioskleroze i infarkta miokarda.
Lečenje: Konzumirajte svakodnevno nekoliko čenova svežeg belog luka. Odličan je i kao začin u supama, sosevima, čorbama… Njegov miris možete da neutralizujete tako što ćete posle jela sažvakati 2-3 zrna kafe ili malo krasuljka ili peršunovog lista.
Alternativa: Sremuš, šimširika (žuti šipak) i imela koji su takođe blagotvorni kada je visok pritisak u pitanju.

 

NIZAK PRITISAK
Imela se preporučuje kao lek za visok pritisak. Ona pojačava kardio-funkcije i metabolizam tako da se koristi i pri lečenju niskog pritiska.
Lečenje: Konzumiranje imele, naročito u velikim količinama, može da bude toksično. Sa imelom morate biti pažljivi tako da je najbolje da se prethodno obratite stručnom licu koje će vas uputiti kako da pripremite i konzumirate ovu biljku.
Alternativa: Za spoljašnju upotrebu odličan je ruzmarin koji stimuliše cirkulaciju krvi. Stavite 50 g ruzmarina u ključalu vodu, sklonite sa vatre. Ostavite da sve odstoji oko 30 minuta. Potom napunite kadu vodom i dodajte čaj. Kupajte se oko 15 minuta.

 

PROŠIRENE VENE
Indijski kesten sadrži escin supstancu koja učvršćuje zidove kapilara i vena i veoma je korisna kod prevencije i lečenja upaljenih i proširenih vena. Kesten ublažava bolne grčeve i osećaj težine u nogama.
Lečenje: Veoma je komplikovano i složeno da sami napravite smesu za mazanje vena i nogu od kestena, ali u apotekama možete da pronađete sve vrste krema i pomada sa bazom kestena.
Alternativa: Mogu vam pomoći i biljke kao što su veprovac, imela i majoran.

 

UPALA VENA
Neven u medicinske svrhe, najčešće se koristi za spoljašnje upale. Sanira ožiljke, povrede i upale vena.
Lečenje: U šoljicu za čaj stavite 2 kašičice suvih cvetova nevena, prelijte ih ključalom vodom, ostavite da odstoje 10 minuta i potom procedite. U šoljicu potopite tkaninu od lana koju ćete zatim staviti na upaljeno mesto. Menjajte oblog nekoliko puta dnevno. Možete koristiti i pomadu od nevena koju možete naći u apotekama.
Alterantiva: Veprovac takođe blagotvorno deluje na upale vena.

 

SRČANI PROBLEMI NA NERVNOJ BAZI
Korenje valerijane umiruje lupanje srca i ublažavaju osećaj stresa.
Lečenje: U šoljicu za čaj stavite 2 manje kašike korena valerijane i prelijte ih sa ključalom vodom. Ostavite da sve odstoji 5 minuta, a potom procedite. Nezaslađeni čaj pijte uveče, pre spavanja. Za pripremanje kupke: stavite 100 g korena valerijane u posudu i prelijte preko nje 1 litar ključale vode. Ostavite sve da odstoji 10 minuta, a potom procedite. Napunite kadu vodom i dodajte čaj. Kupajte se oko 15 minuta, najbolje pre spavanja.
Alterantiva: Matičnjak, boražina ( borac, poreč), kantarion, lavanda, srčanik ( srčanica, kopriva od srca) i glog pozitivno deluju na smirenje lupanja srca.

Tekst: Marijana Bajić

 

Tagovi: