Apsorpcija vitamina: Kako dobiti maksimalnu korist od suplemenata?

by | april 24, 2023
apsorpcija vitamina

Apsorpcija vitamina mora biti pravilna, kako bi naše telo iskoristilo suplemente u potpunosti. Ali, vitamini mogu da naškode ili budu beskorisni, što će naš vodič pomoći da sprečimo.

Vitamini su mikronutrijenti koji su deo hrane i učestvuju u regulaciji različitih metaboličkih procesa u ljudskom organizmu. U zavisnosti od doze, oblika i trajanja upotrebe, vitamini se mogu koristiti i u profilaktičke i u terapijske svrhe.

Postoje vitamini koji se sintetišu u ljudskom telu, a postoje i oni koji dolaze sa hranom. Dnevna potreba za vitaminima u ljudskom organizmu je mala, ali dugotrajan hronični nedostatak vitamina iz hrane može se manifestovati kao ozbiljne bolesti, kao što su rahitis (manjak vitamina D), skorbut (manjak vitamina C) i dr.

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog toga je izuzetno teško preceniti značaj punopravne ishrane i dodatnog unosa esencijalnih vitamina i drugih elemenata u tragovima.

Apsorpcija vitamina

Dodatno imenovanje vitamina za kvalitetan rad tela je posebna umetnost. Postoji mnogo suptilnosti i karakteristika za svaku osobu pojedinačno. Potreba za vitaminima, oblici njihove upotrebe i doze razlikovaće se u različitim starosnim grupama. Deca i adolescenti, muškarci i žene, trudnice i sportisti, starije osobe imaće svoje dnevne potrebe i trajanje upotrebe. Čak i u određenoj grupi, na primer, trudnice u svakom tromesečju gestacije (trudnoće) imaju svoje potrebe i zadatke za korišćenje određenih vitamina.

Dakle, kod trudnica u prvom tromesečju, potreba za folatima (vitamin B9) je velika. Važnu ulogu igra i oblik primene ovog vitamina. Na primer, kod 25% žena, folna kiselina će se apsorbovati samo u aktivnom obliku metafolina.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto su nam potrebni folati, ili kakva je opasnost od nedostatka folne kiseline?

Ovde govorimo o količini i brzini apsorpcije vitamina kada uđu u ljudsko telo. Najveća bioraspoloživost se primećuje kod intravenske primene i iznosi 100%. Međutim, intravenski put primene nije pogodan za sve pacijente zbog različitih okolnosti. Tačnije, ovaj način primene je pogodan za one kojima je potreban brzi unos velikih doza vitamina kod bolesti i posebnih stanja. Po pravilu su to osobe sa izraženim nedostatkom mnogih grupa vitamina.

U profilaktičke svrhe, za postizanje dugotrajnog efekta, najčešće se koristi oralni put uzimanja vitamina. U ovom slučaju, bioraspoloživost će varirati i zavisiće od brojnih uslova:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Interakcija sa hranom;
  • Oblik korišćenog vitamina;
  • Određeni fiziološki procesi u telu;
  • Stanje gastrointestinalnog trakta itd.

Postoje vitamini koji se apsorbuju skoro 100% kada se uzimaju oralno, a ima i onih koji se apsorbuju 50% ili čak 10-20%, ali to je sasvim dovoljno da se zadovolje potrebe organizma.

Svaki vitamin ima svoju stopu apsorpcije i brzinu izlučivanja. To će uticati na izbor optimalnih doza i broja doza dnevno. Na primer, vitamin C (askorbinska kiselina) kada se uzima oralno u dozi od 500 mg dnevno se apsorbuje za skoro 90%, ali ako udvostručite dnevnu dozu, onda se apsorpcija smanjuje i iznosi oko 50%.

Članak se nastavlja posle reklama

Sa praktične tačke gledišta, nemoguće je u potpunosti vratiti adekvatan nivo vitamina u kratkim kursevima i značajno poboljšati metaboličke procese u telu.

Samo redovan unos vitamina u potrebnoj dnevnoj dozi i sa određenom učestalošću unosa omogućava vam da obnovite metabolizam tela i povećate količinu energije koja se oslobađa za život.

Članak se nastavlja posle reklama

Apsorpcija vitamina- Kako, kada i sa čime uzeti

Kombinacija vitamina sa obrocima je važna za dobru visoku bioraspoloživost. Većina vitamina se najbolje apsorbuje hranom, pa se preporučuje da ih uzimate sa hranom. Ali da bi se povećala biodostupnost, kvalitativni sastav hrane igra važnu ulogu. Tako se, na primer, vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E, K) moraju uzimati uz obrok koji sadrži biljne ili životinjske masti. A elementi u tragovima kao što su magnezijum, gvožđe, cink, bakar najbolje se konzumiraju sa proteinskom hranom, jer kada uđu u telo, vezuju se za proteine nosače (transportne proteine) i uz njihovu pomoć ulaze u organe i sisteme tela.

Slobodne aminokiseline, hrom i vitamin B9 se preporučuju da se uzimaju na prazan stomak, jer će tako apsorpcija vitamina biti skoro 100%.

Do danas postoje monokomponentni i višekomponentni vitaminski suplementi. Monokomponentni dodaci uključuju jedan aktivni vitamin sa određenom dozom, kao i ekscipijente koji čine tabletu ili kapsulu, u zavisnosti od oblika oslobađanja. Upotreba ovih aditiva omogućava vam da izaberete individualnu dozu, oblik, sastav i režim za svakog pojedinca, uzimajući u obzir njegove potrebe za normalizacijom metabolizma. Većina vitamina i supstanci sličnih vitaminima, omega-3 polinezasićene masne kiseline i mnogi drugi elementi u tragovima proizvode se

Članak se nastavlja posle reklama

Višekomponentnisuplementi su vitaminski kompleksi sa specifičnom dozom svakog vitamina u jednoj kapsuli ili tableti. Imaju relativno nisku bioraspoloživost. Takvi kompleksi se koriste za poboljšanje kvaliteta ishrane kod zdrave osobe i uopšte nisu pogodni za individualnu korekciju vitaminsko-mineralnog sastava i normalizaciju metaboličkih procesa u ljudskom telu.

Kome šteti uzimanje multivitamina?

Dakle, da bi se dobila maksimalna korist, neophodan je individualni pristup za svaku konkretnu osobu, uzimajući u obzir njegove potrebe u datom trenutku. Neophodno je razumeti nedostatke kojih vitamina i mikroelemenata postoje u telu, uzimajući u obzir bioraspoloživost i kompatibilnost, dodati ove supstance u potrebnom lako dostupnom obliku, u optimalnoj dozi, potrebnoj višestrukosti i izračunati trajanje primene. Samo ako se ispune svi navedeni uslovi, dobićemo željeni optimalni preventivni, a u nekim slučajevima i terapeutski efekat.

Lepota i zdravljesupersizer/iStock/Getty Images Plus via Getty Images