Benefiti trčanja koji će vas podstaknuti da se pokrenete već danas

by | 19 novembra, 2021
Benefiti trčanja

Benefiti trčanja su mnogobrojni, pa čak i ako niste fan ovog vida fizičke aktivnosti, možda se predomislite.

Osobe koje vole da džogiraju sigurno nisu upoznate sa svim zdravstvenim benefitima trčanja. Isto važi i za one koji baš i ne vole ovaj vid fizičke aktivnosti.

Ipak, nauka je dokazala brojne blagodeti koje trčanje ima za naše telo, a mi vam izdvajamo samo neke od njih.

Benefiti trčanja

Produžava život

Brojna istraživanja pokazala su da trčanje produžava naš životni vek. Naime, osobe koje trče imaju čak do 30% manju šansu od prevremene smrti. Trčanje smanjuje nivo lošeg holesterola, podržava normalan nivo šećera u krvi, jača kosti, reguliše hormone i poboljšava raspoloženje. Naučnici kažu: Bolje je trčati i jednom sedmično, nego ne džogirati uopšte.

Bolji san

Bilo kakav vid aktivnosti poboljšava kvalitet sna. Studije su pokazale da umereni oblik kardio treninga najviše utiče na poboljšanje sna. A upravo je jedan vid ovakvog treninga trčanje.

Zdravlje kolena i leđa

Iako je uvreženo mišljenje da trčanje šteti kolenima, studije su pokazale da osobe koje trče, ređe pate od ovih problema.

Održavanje zdrave telesne težine

Pored toga štp džoging pomaže u topljenju masnih naslaga, on nam pomaže i da održimo telesnu težinu. Uz pravilnu ishranu, ovo je idealan način da smršate.

Pročitajte i… 10 najboljih pesama za trčanje

Jačanje imuniteta

Fizička aktivnost generalno jača naš imuni sistem. Trčanje poboljšava otpornost našeg organizma da se izbori sa upalama i oboljenjima i umanjuje rizik od respiratornih infekcija, pokazale su studije.

Kognitivne funkcije

Ovaj vid aktivnosti poboljšava unos kiseonika u naše telo. Samim tim, popravlja se i protok krvi do mozga. To dovodi do bolje koncentracije, fokusa i umanjuje se i rizik od Alchajmerove bolesti.

Jača samopouzdanje

Trčanje, kao i bilo koji drugi vid fizičke aktivnosti, pomaže našem telu da luči hormone sreće. samim tim, zadovoljniji smo sobom, imamo više motivacije i osećamo se dobro u svom telu.

Naučnici savetuju da je optimalno da trčimo dva puta sedmično. Naravno, kilometraža i vreme trčanja zavisi od naše fizičke spreme i opšteg zdravlja. Stoga, pre odluke da počnete da džogirate, posavetujte se sa stručnom osobom.

Pročitajte i… Isprobajte majndful trčanje

lepotaizdravlje.rs dusanpetkovic/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.