Šta je cross fit, ko sve može da trenira i kako početi s ovakvim treninzima?

by | 12 decembra, 2022
Cross fit

Cross fit je sistem kružnog treninga koji je sve popularniji, a mi vam u nastavku otkrivamo ko sve može da trenira, te kako se pripremiti za prvi trening.

 

Raznolikost kompleksa za trening koji su danas dostupni u bilo kom fitnes klubu je neverovatna. Čini se da neće biti moguće pronaći nešto novo i neobično, ali to ipak nije tačno.

Cross fit sistem kružnog treninga nastao je u SAD kao sistem obuke za vatrogasce, ali je brzo stekao popularnost širom sveta i to van profesije. Godišnje se održava veliki broj cross fit turnira, uključujući svetska i evropska prvenstva.

Šta je crossfit?

U pitanju je kružni trening (to jest, vežbe se stalno ponavljaju, kao da se zatvaraju u lanac), koji se sastoji u izvođenju određenog skupa vežbi u minimalnom vremenu. Ima fundamentalne razlike od konvencionalnog kružnog treninga.

Prvo, kompleks koristi opterećenja koja imaju za cilj razvoj nekoliko fizičkih kvaliteta odjednom, kao što su snaga, izdržljivost i agilnost. S tim u vezi, crossfit trening se obično deli na tri komponente: dizanje tegova, gimnastika i kardio.

Drugo, ovi treninzi ne koriste izolovane vežbe, kako na simulatorima, tako i sa slobodnim tegovima. U cross fitu je trening maksimalno funkcionalan. Obuka uključuje i osnovne vežbe dizanja tegova. Samo se nemojte plašiti reči „dizanje tegova“: čučnjevi poznati svakoj ženi važe i za njih. Istina, i bez složenijih vežbi ne može. Spremite se za veslanje, pritiskanje, trzaje i kombinacije ovih vežbi sa girjama, šipkama i bučicama. Takođe uključuju vežbe sa sopstvenom težinom (šipovi, horizontalne šipke, prstenovi, skokovi, skokovi, iskori) i vežbe izdržljivosti – ovo je trčanje, skakanje užeta, kardio oprema, plivanje, vožnja bicikla.

Treće, u ovom tipu treninga nema takmičarskih vežbi. Na turnirima sportisti mogu da izvode različite vežbe i njihove kombinacije. Priprema se zasniva na proučavanju različitih fizičkih kvaliteta u različitim danima treninga. Na primer, takva kombinacija: snaga i spretnost, izdržljivost i spretnost, izdržljivost i snaga.

Koncept treninga cross fita može se nazvati jednim od najboljih u razvoju opšte fizičke spremnosti. Pojedinačni kompleks se bira na osnovu sposobnosti sportiste i opreme dvorane. Po opremi i veličini krosfit sale se malo razlikuju od običnih. Ali da ne ulazimo još u takve detalje!

Univerzalni savet: da biste savladali ovaj sistem, morate imati iskusnog trenera, želju, snagu volje i strpljenje. Imajući sve ovo i trenirajući po krosfit sistemu, imaćete lepu figuru, a na svaki trening idite sa sve većom željom i interesovanjem!

Kako započeti cross fit treninge?

Kada započnete kružni trening, trebalo bi da shvatite da je cross fit snažno opterećenje visokog intenziteta. Mnoge vežbe zahtevaju savladavanje složenih tehnika, kao što su trzaji, trzaji, prstenovi. Nespremna osoba treba veoma pažljivo da započne svoj trening, uvek pod nadzorom lekara i trenera. Morate shvatiti da je fiziološki nemoguće istovremeno što efikasnije trenirati različite fizičke kvalitete. Pravilno raspoređena opterećenja – ovo je odlična fizička spremnost i dobro zdravlje.

Pre nego što počnete da izvodite složene funkcionalne vežbe u teretani ili fitnes klubu, možete početi sa najjednostavnijim vežbama kod kuće. Predstavljamo vam trening koji uključuje pet vežbi koje se mogu izvoditi zauzvrat u 3-4 seta od 12-15 ponavljanja ili u nizu bez zaustavljanja u režimu kružnog treninga.

  • Izvodite čučnjeve sa bučicama u rukama težine 5-10 kg.
  • Sklekovi sa poda sa nogu. Ako vam je teško da radite sklekove sa nogu, onda ih radite sa kolena.
  • Uradite iskorak sa korakom unazad bez bučica.
  • Zaveslaj bučicama težine 5-7 kg, stojeći u nagibu.
  • Kao zagrevanje ili dodatnu vežbu izdržljivosti u kružnom treningu, možete koristiti konopac za skakanje. Obično uzmite u obzir broj skokova ili vreme vežbe. Ako se sve ovo već čini previše jednostavno, možete izbrojati broj skokova po jedinici vremena.

Preporučeni kompleks će pripremiti vaše mišiće i kardiovaskularni sistem za teže i intenzivnije vežbe.

Neophodno je pratiti svoje blagostanje, prvenstveno za puls (HR). Pre početka treninga, obavezno odredite početni puls. Odmah po završetku serije vežbi (krug) ne bi trebalo da pređe 70-75% od maksimuma za početnike. Izračunavanje pulsa je jednostavno: maksimum = 220 godina. Posle minuta odmora, vaš broj otkucaja srca bi trebalo da padne na početnih +20%.

Fizička aktivnost bez odlaska u teretanu: Zabavni načini da budete aktivni a da ne idete na treninge

Lepota i zdravljenelic/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.