Da li su saune zdrave? Evo šta kažu stručnjaci

by | 9 jula, 2022
da li su saune zdrave

Da li su saune zdrave i kako mogu da utiču na naše blagostanje?

Saune su poznate po tome da opuštaju i oslobađaju stresa. Toplota i vlaga oslobađaju tenziju iz mišića i umiruju um. Ipak, postoji još mnogo benefita sauna, kao što su oporavak tela kod fizički aktivnih osoba, ublažavanje nesanice, uklanjanje bola…

Iako saune nisu za svakoga (ne preporučuje se onima koji pate od povišenog krvnog pritiska, srčanih oboljenja kao ni trudnicama), mnogo je razloga zašto bi bilo dobro da one postanu deo vaše velnes rutine.

Da li su saune zdrave?

Oporavak mišića

Boravak u sauni može da ublaži upalu mišića, te one predstavljaju idealan oporavak nakon vežbanja, kao i pripremu za naredni trening. Tokom vežbanja, naime, dolazi do mikro povreda u mišićima koje utiču na njihovo jačanje. Saune pomažu da te povrede brže zacele, jer toplota poboljšava cirkulaciju.

Uklanjaju bol u donjem delu leđa

Toplota prodire u mišiće i ligamente donjeg dela leđa i širi krvne sudove. To rezultira boljom cirkulacijom i opuštanjem napetosti u mišićima.

Opuštanje

Toplota i izostanak različitih distrakcija u saunama ublažavaju anksioznost i umiruju i um i telo. Istraživanja su pokazala da boravak u sauni od samo 10 do 15 minuta uklanja stres i doprinosi opštem blagostanju.

Da li su saune zdrave za metabolizam?

Boravak u sauni pomaže da brže sagorevamo kalorije. Telo pokušava da se rashladi te time vreme provedeno u sauni deluje na organizam kao kardio trening. Ipak, ovo ne znači da treba da preskačemo treninge.

Bolja cirkulacija

Saune popravljaju protok krvi kroz telo, a to umanjuje bol kod artritisa i utiče na veći opseg pokreta (mobilnost). Uz to, povećan nivo kiseonika u telu utiče na brži oporavak, a ublažava otoke i bol.

Da li su saune zdrave za limfni sistem?

Povećanje telesne temperature i znojenje utiče na izbacivanje toksina i patogena koji se kriju u limfi. Samim tim, saune utiču na poboljšanje limfnog sistema, ali i na rad jetre.

lepotaizdravlje.rs CRYSTALWEED cannabis via Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.