Fitnes mitovi u koje treba da prestanete da verujete

Ne samo što će vas usporiti, ove greške vam mogu i naštetiti.

by | jun 6, 2021

Dezinformacije i mitovi sastavni su deo fitnes industrije, a mi smo odlučili da im stanemo na put.

Zbog mnogih konfuznih poruka koje dobijamo kada su ishrana i fitnes rutina u pitanju, često smo zbunjeni oko toga kako da se pravilno hranimo i vežbamo. A zablude mogu i te kako da nam naštete.

Najčešći fitnes mitovi

Mit #1:  Trbušnjaci su najbolji za stomak

Mnogi misle da će dobiti pločice na stomaku budu li radili mnogo trbušnjaka. Ali istina je da vam je potrebno mnogo više za čuveni „six pack“. Pored trbušnjaka, potrebno je raditi i kardio treninge, vežbe za donja leđa i kukove, i naravno, neophodno je redukovati ishranu! (Pročitajte i… Trening kod kuće: Idealne vežbe za ravan stomak)

Mit #2:  Gubitak viška na određenom delu tela

Jedan od najčešćih fitnes mitova jeste da možemo da izgubimo višak masnih naslaga s određenog dela tela, a s drugog ne. Gubimo salo s različitih delova tela različitom brzinom i ne možemo da kontrolišemo odakle ćemo i koliko centimetara u obimu izgubiti.

Mit #3: Treninzi svaki dan

Neki fitnes treneri preporučuju da ne pravite pauze tokom nedelje i da vežbate svaki dan. Ali to vam više naštetiti nego koristiti. Telu je potrebno od 24 do 72 sata da se odmori od prethodnog treninga. Stoga, savet je da vežbate tri do četiri puta sedmično, s jednim danom pauze između dva treninga.

Mit #4: Dugi treninzi, bolji rezultat

Treninzi od sat i po vremena nisu garancija za bolje i brže rezultate. Neke vežbe je dovoljno raditi svega 30 minuta. Sve zavisi od intenziteta i kvaliteta vežbanja, a ne vremena. (Pročitajte i… Kardio trening od samo 15 minuta)

Mit #5: Dizanje tegova će vas „nabildovati“

Dizanje tegova ubrzava metabolizam, povećava gustinu kostinu, održava jačinu mišića i pomaže nam da budemo jači. Uz sve to, ovaj tip vežbe sagoreva i masne naslage. (Pročitajte i… Kada pročitate koliko je koristan, trening snage više nikada nećete izbegavati)

Mit#6: Mišići se „pretvore“ u masne naslage kada ne vežbamo

Kada napravimo pauzu u vežbanju, mišići se smanjuju, ali se ne pretvaraju u salo. Ono što se većini dešava jeste da jedu više, pa se usled unosa većeg broja kalorija goje kada ne treniraju. Studije su pokazale da mišići sagorevaju kalorije.

Mit #7: Ne postoje loše vežbe

Na neke pokrete telo pojedinca prosto nije spremno, pa može doći do povreda. Ukoliko vam neka vežba izaziva bol, to je znak da stanete.

lepotaizdravlje.rs Mikhail Spaskov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images