Ženska joga: 8 jednostavnih i korisnih vežbi

by | 23 septembra, 2023
joga vežbe za žene

Joga vežbe za žene ili ženska joga predstavljaju niz aktivnosti koje su primerene za naše telo. One su veoma efikasne za zdravlje žena i pomažu da se osećate prijatno i energično svaki dan.

Joga vežbe za žene: One će učiniti da se osećate bolje

Funkcionisanje ženskog tela i njenog emocionalnog stanja su konstantno podložni promenama. Sasvim je normalno da danas možete da pomerite planine, a sutra jedva ustajete iz krevera. Glavni cilj ovih joga vežbi je harmonično raspoređivanje energije uzimajući u obzir anatomiju ženskog tela i psihologiju.

Vežba br. 1

Sedite na prostirku sa ispravljenim leđima i prekrstite cevanice. Ako su vam kolena jako visoko, stavite presavijeno ćebe ispod zadnjice. Počnite da pravite kružne mikro pokrete karlicom u smeru kazaljke na satu. Nakon što napravite nekoliko kružnih pokretam pomerajte repnu kost napred-nazad.

Možda odmah nećete primetiti efekat ovih vežbi, ali vremenom ćete osetiti da kičma pada na svoje mesto, bolovi će se smanjiti u donjem delu leđa, a ojačaće i mišići karličnog dna.

Vežba br. 2

Stanite na sve četiri. Ručni zglobovi treba da vam budu ispod ramena, a kolena ispod kukova. Dok izdišete, polako kružite trticom pa kruženje pomerajte do temena. Spustite bradu ka ključnoj kosti i ostanite u ovoj poziciji nekoliko udisaja, a potom se vratite na početnu poziciju. Zatim, dok udišete, počnite da savijate leđa tako da repna kost i glava gledaju na gore, grudi su vam otvorene i ispružene na dole. Ruke su stalno spuštene na podu.

Ova vežba čini vašu kičmu pokretljivom i opušta napete mišića vrata i ramena. Pored toga, dobro stimuliše i masira trbušne mišiće i unutrašnje organe poboljšavajući funkcionisanje centralnog nervnog sistema.

Ženska joga: Vežba br. 3

Iz prethodnog položaja, povucite zadnjicu ka petama i sedite na njih. Uz uzdisaj počnite da spuštate stomak na kukove, a potom spuštajte lagano grudi i glavu. Oči su zatvorene, disanje je slobodno i duboko. Ukoliko vaše čelo ne dodiruje pod, stravite ruke na potporni blok ili ćebe ispod njega.

Ovaj tip vežbe eliminiše ukočenost u zglobovima i opušta rameni pojas. Pored toga odlično ublažava umor i stres.

Vežba br. 4

Sedite ispravljenih leđa i spojite stopala ispred sebe. Dok izdišete, spuštajte lagano kolena na pod što je više moguće, istežući na taj način unutrađnju stranu butina dok su vam leđa uspravna. Dok udišete, podižite i kolena, dok isdišete, spuštajte ih dole. Pokreti su dinamični, poput mahanja leptirovim krilima, ali nisu nagli.

Ova vežba promoviše otvaranje i opuštanje karlice, a zauzvrat pomaže u smanjenju stresa i ublažavanju nelagodnosti sa mentrualnim grčevima.

Joga vežbe za žene: Vežba br. 5

Sedite sa ispravljenim leđima i raširite noge što je moguće šire. Noge su aktivne, povucite prste prema sebi. Dok udišete, podignite ruke u stranu, a dok izdišete, spuštajući ih na dole, raširite ih u stranu. Kao da obema rukama zaglađujete suknju ispred sebe na podu. Nemojte se spuštati da vam leđa ne bi došla u krivu liniju. Ponovite ovo 8-10 puta.

Vežba pojačava seksualnost i ublažava zategnutost u predelu prepona, smiruje mozak, jača kičmu i stimuliše rad unutrašnjih organa. Kode žena stimuliše cirkulaciju krvi u predelu karlice i aktivnost jajnika regulišući menstrualni ciklus.

Vežba br. 6

Lezite na leđa sa ispruženim nogama i rukama uz telo okrenutim ka podu. Savijte kolena, postavite stopala što bliže karlici. Postavite dlanove na pod i podignite karlicu ka gore. Savijte laktove i stavite dlanove na donji deo leđa sa prstima okrenutim ka spolja. Rasporedite svoju težinu i pronađite udoban položaj. Potom, lagano počnite da dižete obe noge i ostanite u ovom položaju nekoliko udisaja.

Vežba pomaže u uklanjanju toksina iz tela, smanjuje opterećenje srčanog mišića i deluje podmlađujuće.

Vežba br. 7

Ostanite na leđima i savijte kolena. Ispuržite ruke u stranu pritiskajući ih na pod. Prekrstite noge tako da vam je desna noga na vrhu, Izdahnite, bez podizanja ramena i lopatica, a potom spustite noge udesno što je moguće niže do poda, a glavu okrenite u levo. Zadržite ovu pozu 2-3 ciklusa disanja i ponovite u suprotnom smeru, menjajući i nogu.

Ženska joga: Vežba br 8.

Raširite stopala u jednoj liniji i neka vam prsti budu okrenuti u stranu. Ispružite ruke gore ili ih preklopite. Dok izdišete, čučnite, raširite kukove i kolena široko u stranu i povucite karlicu napred i dole što je više moguće. Telo mora da zadrži vertikalan položaj. Udahnite i dignite ruke iznad glave ispravljajući kolena, a dok izdišete, vratite se u prvobitnu pozu.

Takvi čučnjevi treniraju dno krarlice što je posebno važno za žene, jačaju unutrašnju stranu butina i stvaraju savršenu liniju nogu.

Dakle, ukoliko ste u potrazi za joga vežbama, onda se nemojte ustručavati da isprobate ove vežbe koje su savršene za žensku anatomiju tela.

 

nikkimeel/GettyImagesPlus