Uticaj alkohola na vašu figuru: 5 simptoma koji otkrivaju da ste preterali

by | april 22, 2023
uticaj alkohola

Ukoliko pokušavate da poboljšate svoju liniju i oblikujete figuru, uticaj alkohola vam možda otežava napredak. Otkrijte na koji način.

Kao i sva hrana i piće, alkohol takođe ima kalorije i često je visokokaloričan. I ne samo to, pored toga ima vrlo štetan uticaj na metabolizam, mišiće i zdravlje. Prema tome kako se osećate sutradan, možete proveriti da li vašem organizmu smeta alkohol, kao i da li ste preterali.

Uticaj alkohola na vašu figuru: 5 simptoma koji otkrivaju da ste preterali

Dehidratacija

Alkohol je snažan diuretik, što znači da povlači vodu iz organizma. Zato nije iznenađenje da ćete se sutradan osećati kao da vam je koža suvlja nego inače i da je izgubila zdravi sjaj.

Čak 90% simptoma mamurluka je zapravo posledica dehidratacije. Voda je ključna za održavanje našeg tela zdravim i pomaže da se reguliše njena temperatura. Ali kada unesete alkohol u organizam, broj otkucaja srca će se povećati, što će dovesti do rasta temperature. Zbog toga se telo više znoji i dodatno dehidrira telo.

Ako pijete, pokušajte da uz svaku čašicu alkohola unesete i čašu vode. Ovo neće sprečiti dehidrataciju ali će pomoći da je značajno ublažite.

Uticaj alkohola na umor mišića

Mlečna kiselina, krivac za grčeve, nakuplja se kada pijemo alkohol, što znači da je mnogo veća verovatnoća da ćemo osetiti bol u mišićima. Druge moguće posledice su zamor mišića i nedostatak hormona rasta, koji su od vitalnog značaja kako za izgradnju mišića, tako i za njihov oporavak. Ovo je loša vest ukoliko trenirate jer ako često pijete, vreme oporavka posle treninga biće duže i biće veoma teško izgraditi mišićnu masu.

Visok unos kalorija

Alkohol je često prepun šećera i sadrži visok unos kalorija. Na primer, samo jedna čaša crvenog vina sadrži oko 150 do 200 kalorija. Iznenadni skok šećera može dovesti do zadržavanja vode, nadimanja i umora kada se ponovo spusti. Zato bi bilo dobro da ograničite unos visokokaloričnog alkohola (crvena vina, kokteli, pića sa sirupima) i pronađete neku alternativu – na primer: vodka, belo vino, tekila, džin, martini…

Spor metabolizam

Zbog stresa koji izaziva alkohol, probavni sistem, želudac i creva postaju lenji. Kako sistem za varenje slabi, brzina kojom telo apsorbuje esencijalne hranljive materije takođe se smanjuje, što dovodi do usporavanja metabolizma. Preporučuje se da pre alkohola unesete hranu sa visokim sadržajem hranljivih materija (kao što su orasi ili tamnozeleno povrće), kako bi ste pomogli digestivnom sistemu da funkcioniše u svom najboljem izadnju.

Uticaj alkohola na nezdrave žudnje

Dan nakon nekoliko pića često dolazi sa nezdravom žudnjom ka masnoj hrani. Alkohol podstiče rast galanina u mozgu, što nas dovodi do toga da osećamo potrebu za hranom bogatom mastima. To obično dovodi do unosa visokokalorične hrane i nezdravih masti koje se talože u našem organizmu.

Miljana MomirovićSpace_Cat/GettyImagesPlus