Vežbe za izvajan struk: Sa minimum napora

by | jul 4, 2024
Vežbe za izvajan struk: Sa minimum napora

Ako želite da imate ravan i lep stomak, ne morate da ponavljate naporne vežbe svaki dan, može to i jednostavnije. Postoje lagane vežbe za izvajan struk.

Ko ne želi vitask, izvajan struk… Ali, može li to nekako da se postigne bez sati i sati preznojavanja u teratni? Odgovor je potvrdan. I nije nikakva šala u pitanju. Šta ako kažemo da se naporni treninzi (i dijete, takođe) mogu odbaciti. A da nastavite da vodite računa o svojoj figuri i dodatno poboljšate funkcionisanje unutrašnjih organa, bukvalno bez napuštanja kauča?

Vežbe za izvajan struk: Tajna savršenog treninga za stomak

Znamo da je stomak najomiljenije mesto za masne naslage, pa se zato borba protiv viška obima u struku uvek vodi po ustaljenom ritmu: bez slatkiša, brze hrane, grickalica, gaziranih naipata. Zahvaljujući takvoj marljivosti, željeni rezultati postaju vidljivi već u prvim mesecima treninga.

Članak se nastavlja posle reklama

Ali biti stalno pod takvom kontrolom, zna da bude prenaporno, pa će „cheat meal“ proširiti svoje granice i potrajati daleko od 24 sata nedeljno. To znači samo jedno – sav dosadašnji trud biće uzaludan. Zato je veoma važno da se povremeno opustite i obavezno odmorite.

Jednako je važno zapamtiti da, ako želite izvajan struk, vežbanjem ciljate na četiri grupe mišića od kojih svaki obavlja svoju posebnu funkciju. Veliki rektus stabilizuje i obezbeđuje kretanje tela između grudnog koša i karlice. Poprečni je odgovoran za stabilizaciju trupa i održavanje unutrašnjeg pritiska u trbušnoj duplji. Manji kosi mišići omogućavaju da se telo okreće udesno i ulevo, dok veliki kosi mišići vrše suprotnu funkciju, kontrahujući mišiće pri savijanju.

Zato vam trbušnjaci neće pomoći da postignete savršeno ravan stomak, već čitav set vežbi usmerenih na treniranje apsolutno svih grupa mišića. Osim toga, trening snage (čučnjevi, zgibovi i presa) pomaže u jačanju celog tela, a posebne vežbe limfne drenaže pomoći će vam da izbacite stroge dijete iz života.

Članak se nastavlja posle reklama

Zapamtite da svakodnevno radite vežbe za stomak nije dobra ideja. Mišićima je potrebno neko vreme da se oporave, pa je optimalan režim treninga dan odmora i dan vežbanja. Broj ponavljanja je određen vašim mogućnostima. Ne bi trebalo da se prisiljavate na bilo šta na silu, jer će to biti gubljenje vremena i truda, prepuno psihičkih problema.

Da li ste znali da redovnim vežbanjem trbušnih mišića, pored vizuelne komponente, dodatno poboljšavate funkcionisanje unutrašnjih organa, normalizujete varenje i pozitivno utičete na funkcionisanje genitourinarnog sistema? Više nego dovoljni razlozi da počnete već danas.

Članak se nastavlja posle reklama

4 jednostavne vežbe za stomak

Mnogi stručnjaci preporučuju da se pre početka treninga malo zagrejete plesom uz omiljenu muziku. Tako ćete se pripremiti za vežbanje i podići raspoloženje. Uključite sledeće vežbe u svoje jutarnje vežbe i počnite da ih radite na posebnoj prostirci.

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Preskakanje vijače (optimalno 100 skokova u minuti)
  2. Okrenite obruč 5 do 15 minuta, povećavajući trajanje tokom vremena. Inače, danas na tržištu postoji mnogo obruča sa raznim priključcima koji će pomoći da se ubrza željeni rezultat.
  3. Izvodite trbušnjake (u proseku 20 puta, 3 seta). Da biste to uradili, podignite gornji deo tela iz ležećeg položaja, držeći ruke iza glave i fiksirajući noge horizontalno. Izdišite kada podižete telo, a udahnite kada se ispravljate. Tokom procesa, trebalo bi da osetite napetost u trbušnom zidu – to znači da ste na pravom putu
  4. Za asove možete izvesti malo složeniju verziju ove vežbe. Kada podižete svoje telo na isti način, počnite da izvodite nežne obrte: prvo dodirnite levi lakat desnog kolena, a zatim desnim laktom levo koleno.
Prostock-Studio/gettyimages.co.uk