Glavobolja tokom dijete: Evo kakve režime ishrane treba izbegavati!

by | jul 29, 2022
Glavobolja tokom dijete

Glavobolja tokom dijete nastaje zbog smanjenog unosa kalorija, zdravih suplemenata i nutrijenata koji pomažu da telo pravilno funkcioniše.

Da bismo izgubili višak kilograma na zdrav način, potrebno je smanjiti količinu kalorija koju unosimo i da redovno vežbamu. Ipak, smanjenje kalorija može da negativno utiče na naše celokupno zdravlje.

Čak i kada nam je cilj mršavljenje, veoma je važno unositi dovoljnu količinu kalorija i nutrijenata u dnevni meni. U suprotnom, možemo osetiti brojne nuspojave niskalorijske ishrane i restriktivnih dijeta, a glavobolja je jedna od njih.

Zašto dolazi do glavobolja tokom dijete

Za efektivno mršavljenje, osoba mora da unosi manje kalorija nego što ih troši, to je svima jasno. Pa ipak, ukoliko na ovom putu osetite bol u glavi i manjak energije, te umor i nesvesticu, vreme je da ponovo razmislite o svom načinu ishrane.

  1. Smanjeni unos kalorija i neizbalansirana ishrana utiče na disbalans elektrolita u telu. To dovodi do prevelikog nivoa kalijuma i natrijuma u telu, usled čega dolazi do učestalih glavobolja.
  2. Mnoge namirnice doprinose hidrataciji tela. Ukoliko ih ne unosimo (ili ne pijemo dovoljno vode), dolazi do dehiratacije koja svakako uzrokuje glavobolje. Stoga, bilo koju dijetu da izaberete, pijte dovoljno vode u toku dana.
  3. U nekim slučajevima, dug period bez hrane (post, odnosno fasting) dovodi do hiperglikemije (niskog nivoa šećera u krvi). U ovom stanju, osećamo glavobolju, umor i vrtoglavicu. Kako biste izbegli hiperglikemiju jedite češće, ali manje obroke. Ova strategija će vam pomoći da skinete višak kilograma, a sprečiće pojavu glavobolje. Takođe, osigurajte svom telu dovoljan unos proteina, koji će vas duže držati sitima.
  4. Autofagija (intermittent fasting) se ovih dana sve češće praktikuje. Ovaj način ishrane uključuje ne konzumiranje hrane između 12 i 14 sati u toku dana. Međutim, autofagija nije održiva za svakoga niti zadovoljava svačije potrebe u toku dana. Dug period bez hrane utiče na pad krvnog pritiska što dovodi do pojave glavobolje.

 

Ukoliko želite da izgubite višak kilograma, stručnjaci savetuju da pratite izbalansirani režim ishrane. A to podrazumeva i voće i povrće, vlakna, proteine, zdrave masti i dovoljno vode. Bolja opcija jeste da se posavetujete sa nutricionistom pre nego što krenete na putovanje ka vitkijoj liniji.

 

Lepota i zdravljeDrazen Zigic/iStock/Getty Images Plus via Getty Images