Hrana za poneti i mršavljenje: Evo koje obroke ipak možete jesti, a da se ne ugojite!

by | avgust 25, 2022
Hrana za poneti i mršavljenje

Hrana za poneti i mršavljenje ipak mogu da idu ruku pod ruku, iako to ne bismo rekli na prvi pogled. Evo o čemu se zapravo radi.

Tokom, a i nakon pandemije koronavirusa, potreba za naručivanjem hrane je postala sve veća. I sve je više iskušenja, što naročito primećujemo ako pazimo na liniju. Ipak, zaista je moguće i dalje poručivati obroke, a paziti na broj kilograma. Evo i na koji način.

Hrana za poneti i mršavljenje

Izbor restorana

Prvo, veoma je važno da izaberete restoran(e) koji u ponudi imaju obroke koji najbolje pristaju vašim ciljevima. Izaberite one restorane koji nude sveže ili grilovano povrće, supe i jela s dosta zelenog lisnatog povrća i salata.  Najbolje je, prema nutricionistima, birati restorane bazirane na tradicionalnoj kuhinji. Ovakvi obroci sadrže dosta svežeg povrća i izvora proteina, kao što su riba, meso i morski plodovi.

Kada ste izabrali omiljenu kuhinju, vreme je za drugi korak.

Pravilna priprema

Pored toga što je važno izabrati pravi obrok, jednako je bitno i kako se ta hrana sprema. Stoga, držite se podalje od pržene hrane jer pored toga što utiču na višak kilograma, ovakva hrana povećava rizik od dijabetesa, kancera i srčanih oboljenja.

Isto tako, držite se podalje od prezačinjene (preslane) hrane, jer to povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Transmasti i ekstra so, koja se najčešće nalazi u sosevima, margarinu, soja sosu, utiču na naše zdravlje i izgled.

Jeftinija zdrava ishrana: Nekoliko saveta kako da uštedite novac!

Birajte obroke koji se pripremaju na grilu, kuvaju se ili peku u rerni. Izbehavajte soseve i umake i uvek naručite i salatu uz obroke. Neka vam se tanjir bazira na što šarenijim sastojcima, pa uz proteine (meso), obavezno izaberite sezonsko (kuvano ili grilovano) povrće i salatu.

Hrana za poneti i mršavljenje- veličina porcija

Porcije u restoranima su uglavnom preobimne i dovoljne su za dvoje ili pak troje ljudi. Stoga, ukoliko naručujete obrok samo za sebe, razdelite ga na nekoliko delova. Nemojte sve pojesti u jednom obroku. Ostatak odložite u frižider za naredni dan.

 

Lepota i zdravljemaaram/iStock/Getty Images Plus via Getty Images