12 uznemirujućih činjenica o brzoj hrani koje će zauvek promeniti vaš način ishrane

by | 30 avgusta, 2015

Brzo spremljeni, servirani odmah i još brže pojedeni. Ovo je glavna odlika brze hrane, iako je u stvarnosti njen bolji opis – loše spremljena, loše servirana i brzo pojedena.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Međutim to nas ne sprečava da svakondnevno stojimo u redu u lancima restorana brze hrane i trošimo teško zarađeni novac.



I zaista, mnogi ljudi će se povremeno prepustiti užitku i častiti sebe hranom za koju znaju da nje zrdava za njih, jer će im glavo uverenje biti da će uvek moći da višak kalorija sagore u teretani.

Ukoliko želite da izbegnete zamke koje se kriju u lošoj i brzoj hrani, ispratite naše savete o zdravoj ishrani.

Ali, posledice nezdravog hranjenja su još veće od nekoliko dobijenih kilograma i nedavna istraživanja su otkrila nekoliko strašnih priča koje se kriju iza svetlucavih menija i zanimljivih pakovanja. U nastavku teksta su pobrojane neke od ovih stvari: 12 uznemirujućih činjenica o brzoj hrani koje će zauvek promeniti vašu ishranu.

Kliknite za nastavak teksta

1. Isušivanje mozga

Ovo je jedan od najalarmantnijih podataka koji se tiče brze hrane. Svi su svesni aspekta gojaznosti i povećanja šećera u krvi koje sa sobom nose burgeri, čipsevi, soda, ali ono čega su ljudi manje svesni je činjenica da brza hrana može imati štete uticaje na ljudski mozak.

Pročitajte i… Supa iz kesice ubrzava proces starenja?!

Ako se redovno davite u brzoj hrani, to smanjuje protok krvi do mozga i posle određenog vremenskog perioda možete postati poput zombija. Pa ako ne počnemo sa smanjenjem konzumiranja brze hrane, uskoro bi mogli da živimo u svetu punom živih mrtvaca.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kliknite za nastavak teksta

2. Tragovi fekalija

Mnogi ljudi tvrde da ih u principu nije briga odakle njihova hrana dolazi sve dok je odličnog ukusa. Međutim, kod svakog pravila postoje izuzeci i činjenica da hiljade automata za napitke u restoranima brze hrane pokazuje tragove fekalija na njima je svakako jedan veliki izuzetak.

U malim dozama, ovaj oblik bakterije koji je pronađen na automatima za piće (poznata kao koloformna bakterija) vas neće biti, ali sama činjenica da tako slobodno postoji je veoma zastrašujuća. Još jedan oblik bakterija, koji je takođe pronađen, vas sa druge strane, može ubiti – mala, gadna ešerihija koli. Ona može izazvati simptome trovanja hranom i u retkim slučajevima, čak i smrt.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kliknite za nastavak teksta

3. Lepljivi sirup

Da li vam se čini da kada god popijete džambo čašu nekog soka, vi ste još žedniji? Za to postoji razlog.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Da bi ovim osvežavajućim pićima dali taj jedar i veoma sladak ukus, mnogi fast fud restorani bezbrižno trpaju svoja pića visoko fruktoznim kukuruznim sirupom – veoma prerađenom supstancom koja služi kao zamena za šećer.

Iako sirup pruža osećaj slatkoće u ustima, u isto vreme skida gleđ sa vaših zuba, rasteže vam stomak i napada vaše vitalne organe. Kontradiktorno je to što je za vas zdravije ako bi uzeli i jeli čist, kristal šećer.

Kliknite za nastavak teksta

4. Pokvarena jaja

Kada ujutru ogledanite i odete u restoran brze hrane, možda bi trebalo da preskočite sva jela koja u sebi sadrže jaja.

Pročitajte i…  Zdrava brza hrana od koje se ne goji

Da bi smnjili troškove proizvodnje, veliki broj fast fud resrtorana koristi zamenu za jaja, prah koji se zove premijum mešavina, a za koji je dokazano da sadrži zabrinjavajuće količine glicerina. Sa njime se najčešće susrećemo prilikom tuširanja i brijanja i prisutan je u sapunu i peni za brijanje. Činjenica je da vas male količine glicerina neće ubiti, ali ko bi ga hteo u svom dotučku?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kliknite za nastavak teksta

5. Krave, krave, krave

Ako ste se ikada osećali krivima što jedete mesne prerađevine koje potiču od ubijenih krava, sledeće činjenice vas mogu razuverizti u to, ali i uticati na to da više nikada ne pojedete hamburger u životu. Samo jedan griz sočnog burgera znači da uživate u prerađenim delovima više od stotinu krava.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kada se završi pokolj životinja, njihovi jeftiniji delovi se bacaju na gomilu i zajedno idu na obradu, gde se ovi žilavi komadi mešaju, seku u kružne oblike, a zatim im se dodaje mast da bi dobili na težini. Rezultat je tipična, jeftina, pljeskavica koja se služi u svim lancima restorana na svetu.

Možda, kada bi više nas znalo šta jede, smanjili bi količinu hamburgera koje pojedemo i počeli da ih sami spremamo i pečemo na roštilju u dvorištu.

Kliknite za nastavak teksta

6. Sir koji to nije

Ništa ne čini burger boljim od tankog, lepljivog komada čedar sira koji je tako savršeno otopljen između mesa i i lepinje. Problem je ipak što sir u fast fud restoranima nije čedar, a čak više od polovine puta uopšte i nije sir u pitanju.

Istraživanja su pokazala da prerađeni sir u lancima restorana sarži oko polovine hemikalija, aditiva i masnoće. Pa je tako sir ustvari polu sir, koji zajedno sa ostalim delovima obroka tako čini polu-hranu.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kliknite za nastavak teksta

7. Hrana sa plaže

Postoji sastojak koji se zove silikon dioksid i koji se može pronaći u začinjenoj hrani poput čilija i buffalo krilaca. Ali mnogo vam je poznatiji sigurno pod imenom pesak. Iako niko nije tražio da im hrana bude prskana delovima plaže, fast fud restorani su se ipak i za to pobrinuli.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kliknite za nastavak teksta

8. Hemijski šejkovi

Lanci brze hrane zaista znaju kako da naprave milkšejk, ali dopadaće vam se samo do trenutka dok ne saznate šta je zaista u njima. Sardže razne vrste sumnjivih sastojaka, koji im se ubacuju da bi lepše izgledali i bili boljeg ukusa, pa je neretko da u nekim slučajevima da sadrže više hemikalija od prosečnog baštenskog đubriva.

Pročitajte i… Milkšejk od soje snižava holesterol

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kliknite za nastavak teksta

9. Večiti burger

Nije nimalo prijatan osećaj kada slučajno naletite na hranu kojoj je istekao rok trajanja, a koja je stajala u vašem frižideru nedeljama. I dok zapušenog nosa i sa gađenjen izbacujete buđave ostatke, ne možete a da se ne zapitate zašto hrana postaje tako grozna kada se pokvari?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Onda će vas zapanjiti činjenica da McDonaldsov hamburger može trajati 14 godina bez da promeni izgled. Sjajno, pomislićete. Ipak ne. Hrana i treba da izgleda odbojno kad se pokvari – to je prirodni proces i treba da na taj način ljudima stavi do znanja da više nije jestiva.

Tako da kada se hamburger posle više od jedne deceije ne promeni, ostaje nam samo jedan zaključak; to ustvari i nije pravi burger. Iako će se stvrdnuti i osušiti ako se ostavi da stoji godinama, i kako tipičan hamburger iz fast fuda sadrži veoma malo vode i samo nekoliko prirodnih sastojaka, uglavnom će i dalje izledati isto kao i kada ste ga kupili. Malo previše plastično.

Kliknite za nastavak teksta

10. Pomfrit zauvek

Nažalost, krompirići iz restorana brze ishrane pokazuju istu stepen nekvarljivosti kao i njihove pljeskavice. Jedno istraživanjeod pre par godina je pokazalo da pomfit iz jednog restorana brze hrane nije promenio izgled ni posle tri godine provedenih u posudi. Ako ni nemilosrdne bakretije nisu htele da priđu krompirićima i pojedu ih, ne bi trebalo ni vi.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kliknite za nastavak teksta

11. Salate koje vas debljaju

Naručivanje salate u restoranima brze hrane je isto kao pušenje elektoronske cigarete u cigar-baru. Naravno, mislite da ste se odlučili za zdravu opciju, ali ste u okruženju u kom se neverovatnom brzinom stvaraju štetni sastojci i kako god da okrenete, opet ćete restoran naspustiti i gorem stanju nego kad ste došli.

Pročitajte i.. Koliko je štetna brza hrana?

Mnoge salate iz fast fudova su ustvari napunjene zasićenim mastima i natrijumom i ponekad su čak i štetnije od ionako štetnog burgera.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kliknite za nastavak teksta

12. Prošetajte

Ako nijedna od gore navedenih činjenca nije uspela da vas odvrati od posete lancu restorana brze ishrane, neka vam ovo bude poslednji savet: ako ste upravo u kupili mali burger, mali pomfrit i malu koka kolu, za količinu kalorija, soli i prerađenih masti u ovom skromnom obroku će vam biti potrebno četiri sata šetnje da bi ih sagoreli. A, budimo iskreni, nakon što pojedete ukusan obrok, zadnja stvar koju biste nakon toga uradili je svakako 240-ominutna šetnja.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.