Rižoto sa piletinom i brokolijem, lagano i ukusno jelo

by | 25 februara, 2020
rizoto recept

Rižoto je omiljeno jelo mnogih. Lako se priprema, lako se vari, ukusno je i  pored pirinča kao osnove možete koristiti mnoštvo drugih namirnica. Izbor je na vama.

U ovom receptu dodati su brokoli i piletina.

Sastojci:

pirinač – 160 g, onaj koji najčešće koristite za rižoto
pileće meso – 200 g, grudi
brokoli – 180 g
parmezan – 40 g
maslinovo ulje – 40 g
luk – 2 struka, mladi
beli luk – 1 čen
belo vino – 90 ml
so – po ukusu
biber – za posipanje
bosiljak – sveži listovi, za posipanje
maslac – 10 – 15 g

Priprema: 

Stavite na ringlu šerpu sa vodom i dodajte malo soli. Kada voda provri ubacite unutra pileće meso, isečeno na krupne kocke. Nakon 3-4 minuta (ukoliko su komadi piletine bili deblji potrebn je više vremena da se skuvaju) dodajte i brokoli iskidan na ružice i bez tvrdih korenčića. Kuvajte 5 minuta i sklonite šerpu sa vatre.

Rešetkastom kašikom izvadite meso i povrće iz vode i iseckajte ih na parčiće. Piletinu secite, ukoliko već niste, na kocke, a brokoli razdvojte na sitne delove. Bujon vratite na ringlu na minimalnu temperaturu, da se održava topao do trenutka kada ćete ga ponovo koristiti.

Iseckajte mladi luk, ne stavljajući sve zelene delove. Potom isecite na sitno i beli luk i zapržite ih u maslinovom ulju 3-4 minuta na umerenoj vatri.  U luk koji pržite stavite pirinač i zapržite i njega dva minuta mešajući sve da ne zagori.

Sipajte vino u smesu i nastavite da mešate još minut. Posle toga počnite da sipate bujon u 2-3 porcije. Dok se jedna porcija ne upije ne stavljajte sledeću i ne prestajte da mešate da se dobro oslobodi skrob i da rižoto postane kremast. Ukupna količina bujona treba da je oko 600 ml, a vreme kuvanja je 14-15 minuta ili dok pirinač ne nabubri i ne postane krhak, ali zrnca su cela i odvojena jedna od drugog, ne prekuvana.

U smešu od luka i pirinča dodajte buter i parmezan, zatim piletinu i brokoli i kuvajte još minut do dva.  Rižoto sa piletinom i brokolijem možete servirati odmah, dok je još topao. Pospite ga sa dosta parmezana koji će brzo da se rastopi na toplom rižotu, dodajte sveže seckani bosiljak i mleveni biber. Uz to možete jesti kiselu pavlaku, neku laganu salatu – najbolje bi bilo zelenu.

Foto: Guliver/Getty

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.