Jesenja depresija: 5 načina kako da joj stanete na put!

by | novembar 21, 2022
jesenja depresija

Jesenja depresija pogađa sve veći broj ljudi, a ako i vi osećate promenu raspoloženja s dolaskom hladnijih dana, evo kako te simptome možete ublažiti.

Dani su sve kraći, a sunčeve svetlosti je sve manje. Sve ovo može izazvati „jesenji bluz“, kada želite da se sakrijete pod ćebe i ništa ne radite do proleća. Ali odlaganje života za kasnije i nije tako dobra ideja. Bolje je učiniti nešto prijatno i korisno.

Jesenja depresija- simptomi i kako je ublažiti

Prepoznajte loše raspoloženje

Ali počinje sa prihvatanjem. Prvi korak koji bi bilo koji psiholog savetovao da reši problem jeste da se prizna postojanje jesenje depresije. Ako vas je jesenji bluz obuzeo, recite sebi iskreno: „Neraspoložen/a sam, osećam se odvratno“.

Članak se nastavlja posle reklama

Dozvolite sebi da kukate, ako vam prija, lezite i gledajteb televiziju. Ako ste u mogućnosti, uzmite nekoliko dana slobodno, od posla.  Ali postavite vremensko ograničenje. Recimo da jedno veče provedete u lošem raspoloženju. Ili jedan slobodan dan. Maksimum je dva. Ali ne više, inače bluz može da potraje. Nakon perioda ronjenja do dna, počinjemo da izlazimo.

Zapamtite da je zdrav duh u zdravom telu

Pre svega, dovedite telo u red. Najbolji način da to uradite je dobro kupanje. Da bi se telo zagrejalo u mirisnoj pari, okrepljujući mirisi uklanjaju loše misli.. Kupanje može biti odličan način da provedete vreme sa porodicom ili u društvu. Zajedničke procedure, a zatim ukusan ručak ili večera definitivno će vam vratiti raspoloženje.

Glavna stvar je da su zajedničke parne sobe obezbeđene u kupatilu. To mogu biti i apartmani i zajednički prostor koji je dostupan svim posetiocima ustanove. Posebno zadovoljstvo je radikalna promena temperature: fontana ili bure sa ledom.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada birate kupatilo, obratite pažnju na raznovrsnost programa . Neko voli duge programe, ali neko bi se trebao ograničiti na nekoliko minuta u parnoj sobi. Sve zavisi od osećanja. Pa, kada je parna soba napravljena od kedra ili pepela, ove vrste drveta imaju lekovita svojstva. Topla para zasićuje telo vlagom, poboljšava cirkulaciju krvi i ublažava stres.

Pobedite jesenji bluz i spremno dočekajte novo godišnje doba!

Članak se nastavlja posle reklama

Jesenja depresija- razmazite se

Lepota inspiriše, daje nadu i pomaže u borbi protiv dekadentnih raspoloženja. Stoga se i kompetentna kupovina može uvrstiti na listu antidepresivnih mera.

U teškim vremenima devojke se dele u tri grupe. Prve biraju udobnu odeću: udobna pidžama odela, mekane kardigane i džempere – nešto u šta se možete umotati kao u čahuru i tako se izdržavati. Druga grupa dama, uz pomoć odeće, postavlja se na maksimalnu smirenost i odlučnost. Koriste se modeli jasnih linija, tkanine koje čvrsto drže oblik, udobne, stabilne cipele, lakonski kroj. Treća grupa traži resurs u naglašenoj ženstvenosti. Svilene haljine, ažurni džemperi, štikle i lokne.

Članak se nastavlja posle reklama

Koju god strategiju da pratite u svojoj ličnoj garderobi, sada je vreme kada morate da promišljeno pristupite kupovini. Bolje je kupiti jedan kvalitetan predmet koji će dugo trajati nego nekoliko koji neće trajati ni jednu sezonu. Pored toga, odeća treba da bude udobna za nošenje, napravljena od dobrih materijala. Telo bi trebalo da bude udobno, tada će biti mnogo lakše izaći na kraj sa lošim raspoloženjem.

Udahnite život

Arome imaju tendenciju da utiču na raspoloženje, zaobilazeći svest. I ovde se ne radi o aromaterapiji, već o takozvanom „Prustovom efektu“. Miris je u stanju da nas odvede u prošlost, uroni u sećanja tako živo kao da je prava vremenska mašina.

Članak se nastavlja posle reklama

Istorija pokazuje da je čak i u najmračnijim vremenima kap  omiljenog mirisa davala je nadu. Što se tiče jesenje melanholije.

Jesenja depresija- Usavršite veštinu da budete srećni

Odličan način da pobedite loše raspoloženje jeste da naučite kako da kreirate sebe i sami sebi stvorite dobro raspoloženje u društvu istomišljenika. Šta god pričali o ženskom prijateljstvu, ono postoji. A podrška koju možemo da pružimo jedni drugima je neprocenjiva. Možete naučiti da razumete sebe, svoje motive i duboke želje. Ali glavni zadatak je da prvo upoznate sebe, dozvolite sebi da budete srećni, a zatim radite na veštinama sreće.

Činjenica je da se jesenje loše raspoloženje objašnjava ne samo fiziološkim nedostatkom sunca, već i uobičajenim načinom doživljavanja događaja. Navikli smo da budemo nesrećni – ovo je neprijatno, ali istinito. Možete sebe svesno naučiti drugačije. Dobro raspoloženje i sreća umnogome zavise od sposobnosti da sagledate svet iz različitih uglova, vidite divne stvari, osećate se srećnim i budete u harmoniji sa sobom. A da bi se ova veština pojavila potrebna je vežba.

Članak se nastavlja posle reklama
Lepota i zdravljeEverste/iStock/Getty Images Plus via Getty Images