Jutarnji trening kod kuće: Idealne vežbe za početak dana

by | 26 aprila, 2022
Jutarnji trening kod kuće

Jutarnji trening kod kuće nam je verovatno poslednja stvar na koju pomislimo kada ustanemo. Ali fizička aktivnost nakon buđenja ima brojne benefite po naše telo i zm. 

Većina nas ujutro pri buđenju ne pomisli na trening. Jutra nam uglavnom izgledaju užurbano i sve radimo na brzinu, a vežbanje nam „nije ni u malom mozgu“. Evo kako to promeniti.

Kako vežbati ujutro?

Omogućite svom telu da se navikne na novu rutinu. Namestite budilnik 30 minuta pre vašeg uobičajenog vremena tokom prvih sedam dana. Onda dodajte dodatnih 15 minuta druge nedelje. Vratite se još petnaest minuta u trećoj nedelji, tako da sada ustajete čitav sat ranije nego pre.

Počnite sa prilično laganim treninzima, a onda pojačavajte intenzitet. Za vreme vašeg treninga, razmislite o svojim ciljevima za taj dan. Ovo je sjajno vreme, pre nego što nalet dana dođe, da mirišete cveće i malo meditirate. Takođe bi trebalo razmišljati o narednim vežbama i šta treba da uradite da trening bude što uspešniji. Tokom ovog perioda, takođe je važno da pravilno dišete. Udahnite duboko kroz nos, napunite pluća vazduhom. Držite dah 5 punih sekundi. Sada, dozvolite da dah polako napusti vaše telo. Razmislite o proširenju i sažimanju dijafragme kao da je harmonika sa svakim unutrašnjim i spoljašnjim dahom.

Saveti za vežbanje tokom ranog jutra

Ako trenirate kod kuće, vežbe kao što trbušnjaci, sklekovi i čučnjevi su dobar izbor. Takođe bi trebalo da iznesete svoju opremu za vežbanje, tako da ujutro bude spremna.

Izaberite energetski ton alarma. Želite da izađete iz stanja mirovanja. Vi ne želite anđeosku melodiju koje će vas vratiti pravo nazad na spavanje. Tokom treninga slušajte vašu omiljenu muziku. Istraživanja su pokazala da ljudi koji vežbaju uz omiljenu muziku, u stanju su da sagore više kalorija za sat vremena od onih koji to ne rade.
Kada se probudite i vaša stopala stanu na pod, isprskajte lice vodom. Nastavite vaš put do kuhinje i sipajte sebi visoku čašu vode. Voda ne samo da pruža dragocenu hidrataciju, zapravo čini vas opreznim i budnim. Kada počnete da pijete vodu, celo telo će dobiti poruku da ne idete nazad na spavanje.:)

Pročitajte i… Jutarnje vežbe istezanja za produktivniji dan

Doručak pre treninga: da ili ne?

Ako pokušavate da povećate svoju snagu i veličinu mišića, onda je odgovor DA. Vašem telu je potrebno da obezbedi gorivo, a neka gorivo bude najefikasniji mogući izvor. Dakle, definitivno vaš doručak treba da sadrži ugljene hidrate, nezasićene masti i proteine. Ako ne jedete pre ranog jutarnjeg treninga, nećete biti u mogućnosti da date svoj maksimum. To znači da nećete biti u mogućnosti da stimulišete rast mišića dovoljno.

Šta kada je vaš jutarnju fokus kardio?

Možda je vaš fokus na gubitku masti ili jednostavno na poboljšanju vaše kardiovaskularne kondicije. Koncept treninga na prazan stomak je stekao puno popularnosti tokom poslednjih nekoliko godina. Generalna ideja je da se vežbama na prazan stomak najbolje sagore nagomilane masti.

Jutarnji trening kod kuće

Vežba 1
Raširite noge prilično široko sa prstima prema napred. Spustite se na dole u ​​najnižem mogućem položaju. Držite kolena da idu preko prstiju. Ispravite glavu, stisnite kukove i vratite se u stojeći položaj. Izdahnite dok ustajete.

Vežba 2
Postavite sebe uza zid, tako da ramena dodiruju zid, a noge budu savijena pod uglom od 90 stepeni. Pete su čvrsto na podu. Pokušajte da ostanete u tom položaju 30 sekundi, ukoliko ste početnik. Ova vežba je savršena za vaše noge i butine.

Vežba 3
Zauzmite položaj “daske”. Lezite na pod, podignite svoje telo i savijte blago laktove da pojačate pritisak na spoljni deo grudi. Držite ovu poziciju 30 sekundi. Oduprite se i pogurajte ka svojoj zadnjoj strani. Držite svoje telo čvrsto.

Vežba 4
Iskoračite jednom nogom i držite vaša leđa uspravno. Spustite se direktno dole drugim kolenom tik iznad tla. Fokusirajte se na osećaj težine u prednjim kvadricepsima. Držite prednju nogu pod uglom od 90 stepeni.

Vežba 5
Zauzmite sklek poziciju sa zadnjicom visoko u vazduhu. Ispravite laktove, spuštajte se na dole, da glava upadne između vaših ruku. Ne krivite leđa. Zatim zauzmite “kobra” položaj sa glavom usmerenom prema gore. Spustite se dole unazad, istim putem se vratite u početni položaj. Držite laktove čvrsto tokom pokreta.

Pročitajte i… Ukoliko ne volite da vežbate, poslušajte ove savete

 

lepotaizdravlje.rsProstock-Studio / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.