Snizite visok pritisak prirodnim putem

by | 20 oktobra, 2023
Snizite visok pritisak prirodnim putem

Zbog stresnog i užurbanog načina života, čak i među mlađom populacijom se javlja visok pritisak. Otkrijte kako da ga držite pod kontrolom

Primarni način na koji visok krvni pritisak uzrokuje štetu je povećanje opterećenja srca i krvnih sudova – čineći ih da rade teže i manje efikasno.

Kako držati pod kontrolom visok pritisak?

Visok krvni pritisak, takođe poznat kao hipertenzija je kada sila krvi koja pritiska zidove  krvnih sudova, konstantno previsoka. Da bi telo dobro funkcionisalo tkivima i organima je potrebna krv koja prenosi kiseonik po celom telu. Kada srce kuca, ono stvara pritisak koji gura krv kroz mrežu krvnih sudova koji uključuju arterije, vene i kapilare.

Ovaj krvni pritisak je rezultat dve sile: Prva sila (sistolni pritisak) se javlja kada krv pumpa iz srca u arterije koje su deo cirkulatornog sistema. Druga sila (dijastolni pritisak) se stvara kada se srce odmara između otkucaja srca. Ove dve sile su svaka predstavljene brojevima u očitavanju krvnog pritiska.

Vremenom, sila i trenje visokog krvnog pritiska oštećuju nežna tkiva unutar arterija. Zauzvrat, LDL (loš) holesterol formira plak u zidovima arterija, što označava početak ateroskleroze.

Što se plak i oštećenje više povećavaju, unutrašnjost arterija postaje uža – podiže krvni pritisak i započinje začarani krug koji dodatno šteti arterijama, srcu i ostatku tela. Ovo na kraju može dovesti do drugih stanja u rasponu od aritmije do srčanog udara i moždanog udara.

Mnoge osobe ne osećaju da nešto nije u redu i godinama mogu da imaju visok krvni pritisak. Zato je važno s vremena na vreme proveravati krvni pritisak. Osim merenja kao preventive, neophodan je zdrav način života. Takođe, određene namirnice mogu da pomognu u zaštiti srca i krvnih sudova. Jedna takva namirnica, odnosno jelo dolazi iz dalekog Japana. Reč je o nato – tradicionalnom japanskom jelu napravljenom od fermentisane soje.

Visok krvni pritisak: Kako nato može da pomogne

Nato je tradicionalno jelo koje se koristi više od 1000 godina. Smatra se da je korisno u slučaju bolesti srca, krvnih sudova i umora. Godine 1987, dr Hirojuki Sumi je analizirao nato. Otkrio je da je ovo jelo puno enzima koji se zovu natokinaza. To je prirodni razređivač krvi koji pomaže u rastvaranju supstrata fibrina i plazmina što može izazvati abnormalno zgušnjavanje u krvi. To može dovesti do visokog krvnog pritiska, moždanog udara i kardiovaskularnih problema.

Nattokinase and kefir

Nattokinase and kefir: Za više informacija kliknite na sliku

Studije pokazuju da natokinaza rastvara krvne ugruške — što pomaže u održavanju dobre strukture krvnih sudova, poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Snižavanjem krvnog pritiska smanjuje se opterećenje srca koje može dovesti do srčanog udara.

I ne samo to. Nato sadrži mucin i poliglutaminska kiselina. Mucin je muko-protein koji oblaže bakterije i štiti ih od ubijanja želudačne kiseline i odlaska u probavni sistem gde čini svoju magiju. Prekriva sluznicu želuca i pomaže imunološkom sistemu da ostane jak tako što sprečava patogene.

Kako deluje natokinaza

Nato je jedini izvor hrane natokinaze, ali ga možete kupiti i kao dodatak koji se takođe koristi za snižavanje krvnog pritiska, sprečavanje moždanog udara i održavanje zdravlja srca.  Radi se o preparatu Nattokinase and Kefir. Enzim natokinaza se stvara dodavanjem bakterije Bacillus natto u kuvanu soju. Kefir omogućava bolju apsorpciju natokinaze. Bakterije u reakciji sa sojom sekretuju natokinazu koja sadrži 275 aminokiselina.

Katalizuje razgradnju proteina do polipeptida i ima visoku specifičnost za fibrin, sa značajnom fibrinolitičkom aktivnošću pri pH vrednosti između 6 i 12. Proteolitička aktivnost natokinaze se izražava u fibrinolitičkim jednicama (FU). Pedeset grama natto-a ima 1500 FU natokinaze. U nekim studijama koje su ispitivale trombolitičku/fibrinolitičku aktivnost i uticaj na krvni pritisak, ispitivan je uticaj 100mg natokiniaze (ekvivalentno 2000 FU) tokom 8 nedelja, što je rezultovano smanjenjem krvnog pritiska.

JAPANSKI PREPARAT
NATTOKINASE AND KEFIR

Natto je tradicionalna japanska hrana koja se koristi u ishrani više od 1000 godina. Tradicionalno, natto se koristio kod bolesti srca, umora i protiv bolesti beriberi koja je posledica nedostatka vitamina B1. Enzim natokinaza se stvara dodavanjem bakterije Bacillus natto u kuvanu soju. Natokinaza može pomoći u sprečavanju stvaranja ugrušaka i smanjenju krvnog pritiska. Kefir omogućava bolju apsorpciju natokinaze.

DragonImages / gettyimages.com