Budite fit i u formi: Kako ojačati core?

by | novembar 21, 2020
Kako ojačati core?

Kako ojačati core i zbog čega je to važno

Jak core čini da budemo bolji u svemu što radimo, od svakodnevnih aktivnosti do omiljenog sporta. Zbog čega je još bitno da treniramo tako da fokus bude upravo na core-u pričala je pilates trener Katarina Kuljača za magazin „Lepota i zdravlje„. (Pročitaj: YouTube kanali za treniranje uz koje možete da se bacite u akciju kod kuće)

Zašto je bitno jačati mišiće core-a?

Članak se nastavlja posle reklama

– Dobra osnova, temelj za pravilno kretanje, između ostalog je i snažan core – duboki mišići abdomena – rekla je Katarina i nastavila:

– Mišići koji sačinjavaju unutrašnji core (postoji i spoljašnji) jesu: poprečni trbušni mišić, koji kao korset oblaže torzo i njegovim jačanjem se dobija ravan stomak i uži struk, multifidusi koji povezuju kičmene pršljenove, karlično dno koje kao mišićno-fascijalna mreža predstavlja podlogu na koju naležu organi male karlice, a odozgo stoji dijafragma koja je i primarni mišić za vitalnu funkciju disanja. Svi ti mišići, po svojoj osnovnoj ulozi, stabilizatori su, a delujući zajedno čine da svaki pokret koji napravimo bude skladan i bezbedan.

Na pitanje kako ojačati core, Katarina preporučuje treninge pilatesa, a evo i zbog čega:

Članak se nastavlja posle reklama

– Jedan od najpoznatijih programa pomoću kojeg možete ojačati ove mišiće jeste pilates, jer su vežbe tako zamišljene da nemate drugi izbor oslonca do mišića koji čine core.

Kada neko prvi put dođe na čas pilatesa nemogućnost oslanjanja na ove mišiće predstavlja najveći problem, pa je potrebno da instruktor da jasnu i dobro formulisanu instrukciju vežbaču kako bi on mogao da kontroliše stabilnost karlice, jer je to glavni uslov da se duboki mišići abdomena aktiviraju – objašnjava trener i nastavlja:

Članak se nastavlja posle reklama

Jednom kad osvestite i ojačate ove mišiće oslanjaćete se na njih sve više – dok hodate, dugo stojite, nosite decu u naručju ili dok se saginjete da nešto podignete s poda, osetićete snažnu podršku svog „mišićnog cilindra“ i vaše kretanje biće potpuno drugačije – zaključila je Katarina. (Pročitaj: Savršen miks: Vežba za ramena i guzu koju Kejt Apton obožava)

Evo zbog čega pilates pomaže u misiji – kako ojačati core?

Fitnes treninzi, po svojoj nameni, popularno se dele u 3F kategorije: FUN , FIT i FOUNDATION. U prvoj se grupi nalaze oni koji podrazumevaju dobru zabavu, u drugoj su treninzi za kondiciju, a u trećoj su oni načini vežbanja koji će obezbediti dobru bazu, osnovu za sve ostale fizičke aktivnosti, kao što je pilates.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Snažan core predstavljaju centar moći, središte snage i oslonac za bolju kontrolu pokreta. A dobra vest jeste da kada počnete da se oslanjate na ove mišiće vi ćete ih vežbati i van fitnes sale ili pilates studija i – oni će samim vašim kretanjem postajati još snažniji.
2. Uz bolje držanje, gipkost i mladalački izgled, snažan core će smanjiti rizik i za hronični bol u donjim leđima, koji po nekim istraživanjima 80% ljudi oseti tokom života.
3. Ukoliko volite aktivan život i uživate u planinarenju, skijanju ili čak nekim još ekstremnijim sportovima, snažan core će vam biti glavni saveznik i osnova za dalje usavršavanje tehnika za sprečavanje povreda.

lepotaizdravlje.rsVictor_69/Getty via Guliver