Alergijski konjuktivitis: Šta da radite kada vam alergija izaziva suzne oči?

by | april 12, 2024
suzne oči zbog alergije

Oticanje i suzne oči zbog alergije, medicinski poznato kao alergijski konjuktivitis, jedan je od najneprijatnijih simpt0ma polenskih alergija. Evo kako da lečite ove simptome tokom proleća

Konjunktiva je  sloj tkiva koji oblaže očne kapke i prekriva beonjaču oka. Alergijski konjunktivitis se javlja kada konjunktiva postane otečena ili upaljena zbog reakcije na polen, grinje, perut kućnih ljubimaca, buđ ili druge supstance koje izazivaju alergiju.

Zašto se javljaju suzne oči zbog alergije?

Kada su vaše oči izložene supstancama koje izazivaju alergiju, vaše telo oslobađa supstancu koja se zove histamin. Krvni sudovi u konjunktivi postaju otečeni. Oči mogu vrlo brzo postati crvene, svrbeti vas i suziti.

Članak se nastavlja posle reklama

Polenska alergija izaziva različite simptome kod ljudi. To zavisi od osobe do osobe i od područja do područja. Sićušni, teško uočljivi polen koji može izazvati alergijske simptome uključuje travu, ambroziju i drveće. Ako ste skloni alergijskom konjuktivitisu, vaši simptomi mogu biti gori kada ima više polena u vazduhu, a to znači u toplim, suvim i vetrovitim danima.

Simptomi polenskog konjuktivitisa:

Simptomi mogu biti sezonski i mogu uključivati:

Intenzivan svrab ili pečenje očiju
Natečeni kapci, najčešće ujutru
Crvene oči
Sluzav iscedak iz oka
Suzenje očiju (suzne oči)
Proširene krvni sudovi u čistom tkivu koji pokriva belo oka

Članak se nastavlja posle reklama

Kako sprečiti suzne oči zbog alergije?

Neke stvari koje možete da uradite da biste ublažili simptome su:

Koristite kapi za vlaženje očiju.
Stavite hladne obloge na oči.
Ne pušite i izbegavajte pasivno pušenje.
Uzmite oralne antihistaminike bez recepta ili antihistaminike ili dekongestivne kapi za oči. Ovi lekovi mogu da donesu veće olakšanje, ali ponekad mogu da osuše oči. Izbegavajte ove načine lečenja ako nosite komtaktna sočiva i nikako ne koristite ove kapi na svoju ruku duže od 5 dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako kućna nega ne pomogne, možda ćete morati da posetite lekara da biste dobli adekvatne kapi za oči. Za teže reakcije mogu se propisati blage steroidne kapi za oči. Takođe možete koristiti kapi za oči koje sprečavaju vrstu belih krvnih zrnaca zvanih mastociti da izazovu oticanje. Ove kapi se daju zajedno sa antihistaminicima. Ovi lekovi najbolje deluju ako ih uzmete pre nego što dođete u kontakt sa alergenom. Pre upotrebe steroidnih kapi za oči trebalo bi da se uputite oftalmologu, jer je potrebno merenje intraokularnog pritiska i detaljniji pregled oka (koristeći prorezanu lampu).

tunatura/istock/gettyimages