Keto puter kafa je i dalje u trendu, ali koliko je ona zdrava?

by | 24 juna, 2022
keto puter kafa

Keto puter kafa je već neko vreme pravi hit, naročito kod osoba koje su na keto dijeti. Ali koliko je ona zaista zdrava?

Iako mnogi misle da je u pitanju novi trend, puter kafa zapravo korenje vuče iz davnina. Mnoge kulture, uključujući i pastire sa Himalaja, pili su kafu i čaj s puterom. Na ovaj način, dobijali su neophodnu energiju, naročito ukoliko žive i rade na niskim temperaturama i/ili visokoj nadmorskoj visini.

U Nepalu i Indiji ljudi i dalje piju čaj s mlekom jaka, dok je na Tibetu jedna vrsta puter kafe tradicionalno piće.

Danas, ovaj napitak se pravi ili od običnog ili od kokosovog putera i uglavnom ga konzumiraju osobe na keto dijeti. Neki je piju u cilju mršavljenja, dok se drugima jednostavno dopada sam ukus. Ali koliko je ovaj napitak zapravo zdrav?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✨Hacer ÖZ ÖZBEK✨ (@bera_ukbe)

Keto puter kafa- da li je zdrava?

Iako mnogi influenseri tvrde da im je puter kafa omogućila više energije i bolju koncentraciju, hajde da ipak vidimo šta kažu stručnjaci.

Sama kafa sadrži antioksidante koji utiču na povećanje energije, umanjenje rizika od nekih oboljenja, a poboljšava i proces sagorevanja masnih naslaga.

Biljni puter sadrži antioskidante i antiupalne sastojke koji poboljšavaju zdravlje. Biljni puteri su bogatiji nutrijentima od običnog mlečnog putera.

Kokosovo ulje štiti srce, održava balans nivoa holesterola i umanjuje upale u organizmu.

Sama puter kafa utiče na osećaj sitosti i povećava energiju. Samim tim sprečava napade gladi. Ipak, puter kafa sadrži i do 450 kalorija u jednoj šoljici od 240 ml.

Iz svega navedenog, možemo da zaključimo da sastojci u puter kafi nude određene zdravstvene benefite, ali ne postoje istraživanja koja ukazuju na to da ovi sastojci u kombinaciji s kafom jesu ili nisu zdravi.

 

 

lepotaizdravlje.rsDannko/iStock/Getty images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.