Kako da prebolite bivšeg partnera i iscelite slomljeno srce

by | 12 septembra, 2023
Kako da prebolite bivšeg; ilustracija devojke kojoj je slomljeno srce

Okončanje veze nikada nije lako, naročito ako ste u nju uložili i srce i dušu. Ali morate krenuti napred. No kako da prebolite bivšeg partnera?

Nažalost, nemaju sve veze srećan kraj – ponekad stvari jednostavno ne uspeju na duge staze i nemate drugog izbora osim da raskinete. Ipak, preboleti bivšeg ne mora biti tako teško. U tome će vam pomoći sledeći saveti.

Kako da prebolite bivšeg partnera i nastavite dalje…

1. Ne tražite nevolje

Ako ste sa svojim bivšim partnerom išli na neka mesta, nakon raskida izbegavajte ih na neko vreme. U procesu isceljenja emotivnih rana i slomljenog srca, sigurno vam neće pomoći podsećanje na bivšeg i vreme koje ste provodili zajedno. A postoji mogućnost i da ga sretnete u izlasku, a to može biti kao sipanje soli na ranu. Niko ne kaže da treba da se sakrijete u svojoj sobi, samo nemojte čačkati mečku…

2. Shvatite da ste vredni da budete voljeni

Verovatno nakon raskida, sebe doživljavate kao nekoga ko ne zaslužuje da bude voljen. “U suprotnom, zašto bi raskinuo sa mnom?”, možda mislite. Raskid može biti bolan, ali to ne znači da niste vredni da budete voljeni. U stvari, način na koji se ponašate prema sebi nakon raskida otkriva koliko zaista volite sebe. Ovo je važno jer ako ne volite sebe, manje je verovatno da ćete privući vrstu veze u kojoj se osećate zaista voljeno.

3. Volite sebe

Ipak, nije dovoljno shvatiti da ste dostojni da vas drugi vole. Takođe treba da volite sebe da biste preboleli bivšeg! Da biste preboleli bivšeg, zaista morate da radite na najvažnijoj vezi koju ćete ikada imati u životu – onoj koju imate sa sobom. Ipak, nije lako voleti sebe. Od malih nogu, uslovljeni smo da mislimo da sreća dolazi iz spoljašnjosti. Ovo je mit koji uništava život.

4. Izvucite važne lekcije

Da biste preboleli bivšeg, morate razmisliti o vezi i shvatiti šta je pošlo kako treba, a šta po zlu. Bez obzira na razlog raskida, važno je da naučite svoje lekcije kako bi vaša sledeća veza bila uspešna. I verujem da je najbolji način da to uradite da razmislite o tome šta je potrebno da biste bili u sjajnoj vezi. Ali kako možete razumeti šta je za vas lično odlična veza? Pa, ako ste prošli kroz nekoliko raskida, verovatno ste bili u vezi sa ljudima koji nisu bili pravi za vas.

Umesto da se zadržavate na prošlosti, učite iz nje. Zapitajte se šta ste naučili iz prošlih veza. Na primer, šta sada znate što biste želeli da ste znali kada ste prvi put izlazili sa bivšim? Šta želite od budućeg partnera što niste imali u prošlim vezama? Razmišljajući o onome što ste naučili, bolje ćete razumeti šta je pošlo po zlu u prošlosti i znati šta vam je potrebno da biste bili srećni u budućnosti.

5. Sagledajte sve dobre strane raskida

Jedan od najboljih načina da se krene napred je razmišljanje o tome da idete napred… bez bivšeg partnera. Zapišite šta osećate sada i šta želite u budućnosti. Možda ćete otkriti da postoji mnogo opcija sada kada više niste vezani za nekog drugog. Možda ćete otkriti da vam nedostaje vaša nezavisnost i da ne želite da ponovo budete u vezi neko vreme. Pisanje pomaže vašem umu da uspori tako da možete strukturirati informacije u svojoj glavi. To je takođe odličan način da oslobodite i razumete svoje emocije.

Pisanje predstavlja korisno sredstvo za istraživanje i izražavanje osećanja. Omogućava vam da shvatite sebe i svet koji doživljavate. Dublje razumevanje toga kako razmišljate i osećate – to jest samospoznaja – pruža vam jaču vezu sa samim sobom.

6. Dajte sebi vremena

Nemojte kinjiti sebe zato što još uvek niste preboleli bivšeg. Svi smo mi drugačiji. Ne može se slomljeno srce isceliti preko noći. Sv ezavisi od toga koliko ste dugo bili zajedno, kako ste se osećali dok ste bili u vezi, šta vas je povezivalo, da li ste bili prevareni, fizički ili psihički zlostavljani…

Jednostavne stvari koje menjaju život nabolje

 

Daria Zagrebova/gettyimages.co.uk