Prestanite da merite i počnite da živite: Šta je intuitivna ishrana?

by | oktobar 15, 2020
poremećaj u ishrani

Pevačica Demi Lovato je godinama bila iskrena prema svojim fanovima i pričala je o iskustvima i ličnim borbama među koje spada – poremećaj u ishrani, depresija i to kako doživljava svoje telo.

Kako smo već i pisali Demi se nedavno  u jednom svom postu na Instagramu našalila kako konačno ima „grudi kakve je oduvek želela“ sada kada je razvila zdravije navike u ishrani.

– Ovo sam ja – napisala je uz prelep selfi.

Članak se nastavlja posle reklama

– I znate šta, moje grudi će se opet promeniti. I to je ok.

Ali, šta je pomoglo Lovato da pobedi poremećaj u ishrani, stekne zdravije navike i prihvati promene? U svojoj objavi, pevačica je rekla da je jednostavno počela da sluša potrebe svog tela i upravo to je napravilo veliku razliku.

– Neka ovo bude lekcija svima. Naša tela će raditi ono što treba da rade kad prestanemo da ih kontrolišemo – napisala je Demi.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Lovato (@ddlovato) on

Šta je intuitivna ishrana?

Iako to nije navela posebno u svom postu, čini se da se Lovato vodi filozofijom intuitivne ishrane. Naime, intuitivna ishrana je praksa koja odbacuje tradicionalno držanje dijete i preporučuje da slušate znake koje vam šalje organizam da biste odlučivali šta, kad i koliko da jedete.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako imate istoriju držanja ekstremnih dijeta ili poremećaja u ishrani, sam koncept hrane može biti ispunjen svim vrstama toksičnih pravila i verovanja (stavljanje etikete na određenu hranu kao „dobru“ i „lošu“ u zavisnosti od njihove hranljive vrednosti) kojih je teško otresti se. Intuitivna ishrana može biti jedan od načina (među mnogima) za ponovno uspostavljanje zdrave veze sa hranom.

Kada uče intuitivno da jedu, „ljudi se navikavaju na to da mogu ponovo da konzumiraju ono što žele i prilagođavaju tome da jedu razumne količine hrane i uravnoteženu ishranu, objasnila je psiholog Loren Muhleim za Shape.

Članak se nastavlja posle reklama

– Kao i u svakoj vezi, potrebno je vreme da dobijete poverenje svog tela, odnosno da mu zaista pružite ono što želi i što mu treba – objasnila je.

Pa, kako zapravo izgleda kada se intuitivno hranite? Osim osluškivanja prirodnih znakova gladi i sitosti, kako je Lovato opisala, intuitivna ishrana podrazumeva i fokusira se i na hranu zbog koje se osećate dobro. Takođe, usresređenost na sam obrok, zahvalnost na njemu i uklanjanje anksioznost zbog toga što se jede. Samo iskustvo jedenja treba da se čini što pozitivnijim, a ne zabrinjavajuće.

Članak se nastavlja posle reklama

U praksi to može značiti i pisanje dnevnika o različitim osećanjima i izazovima koji se javljaju dok se intuitivno jede, rekla je dijetetičarka Marijan Velš. (Pročitaj: 6 podlih razloga zbog kojih ne možete da smršate)

To bi moglo uključivati i „čišćenje“ vaših profila na društvenim mrežama, odnosno prestank praćenja bilo kojih profila koji promovišu štetne ili toksične poruke o jelu – kao što je to i Lovato uradila. Naime, Demi je kada je pričala o oporavku od poremećaja u ishrani rekla kako više nema problem da blokira ljude na društvenim mrežama zbog kojih se oseća loše. I ne samo to, već je i namerno rešila da koristi na društvenim mrežama sirove, realne, neobrađene fotografije svog tela kako bi pomogla svima koji imaju probleme kao i ona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Lovato (@ddlovato) on

Članak se nastavlja posle reklama

Iako postoje neki osnovni saveti intuitivnog jedenja, različiti stručnjaci imaju različite metode i preporuke za praćenje ove prakse, u zavisnosti od situacije.

Na primer, za one koji su imali poremećaj u ishrani, Valš kaže da je važno da vežbaju intuitivno jedenje uz stručnu pomoć, a ne samostalno, kako bi izbegli mogućnost vraćanja na stare, loše navike.

Na kraju, cilj intuitivne ishrane je jednostavno razvijanje zdravog odnosa sa hranom, objasnio je Valš. Ili, kako je jednom rekla Lovato:

Članak se nastavlja posle reklama

– Prestanite da merite i počnite da živite!

 

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images